5 mënyrat e duhura se si duhet ta mbani foshnjën (FOTO)

Foto ilustruese

Të gjithë do të bëhen nëna një ditë dhe mbajtja e foshnjës është një nga pjesët më të vështira, pasi ato janë shumë delikate dhe mund të vriten lehtë.

Sipas një studimi, nënat të cilat i mbajnë fëmijët e tyre afër lëkurës përjetojnë më pak stres.

Më poshtë janë disa këshilla se si duhet ta mbani fëmijën tuaj.

Nëse e mbani foshnjën nën sqetulla

Kjo mënyrë e të mbajturit mund ta rrezikojë shëndetin e fëmijës suaj.

Kur e mbani foshnjën, kuptohet se ju doni t’ia mbroni kokën. Foshnjat e porsalindura nuk i kanë muskujt e qafës të zhvilluara.

Ato papritur mund ta lëvizin kokën, gjë që mund të nënkuptojë vështirësi në frymëmarrje dhe lëndime nëse qafa e tyre nuk mbështetet siç duhet.

Ata nuk do të jenë në gjendje të mbështesin kokën e tyre vetë derisa të jenë të paktën 4-6 muaj.

Nëse e mbani foshnjën në mbajtëse kangur

Ju mund të përdorni mbajtëse kangur, por duhet ta dini se si ta përdorni atë.

Është e rëndësishme ta dini se këmbët duhet të mbahen nga mbajtësja dhe në të njëjtin vend ku nëna mban foshnjën. 

Nëse këmbët e foshnjës varen, kjo mund të sjellë sëmundje serioze si displazia ose zhvendosja.

Nëse e mbështetni foshnjën në gjoksin tuaj, atëherë duhet t’i kushtoni vëmendje pozicionit të fytyrës së foshnjës. Duhet të jetë mbi supe. Nëse fytyra e fëmijës mbështetet mbi shpatullën tuaj, kjo mund t’ia vështirësojë frymëmarrjen.

Gjithashtu, një pjesë e rrobave tuaja mund të futen në gojën e tyre.

Duhet t’ua ndryshoni anën herë pas here

Është e domosdoshme t’ua ndërroni anën ku i mbani fëmijët.

Muskujt e foshnjave janë të dobët, prandaj është e rëndësishme që muskujt të zhvillohen në të dy anët.

Nëse nuk e ndërroni anën herë pas here, muskujt e qafës në njërën anë mund të zhvillohen më pak dhe fëmijët mund të kenë probleme teksa e kthejnë kokën.

Mënyra e mbajtjes së fëmijës gjatë ecjes

Mos e tërhiqni fëmijën lart nga duart. Kjo njihet si bërryl i tërhequr ose subluksim radial.

Kjo do të thotë që kocka e bërrylit është zhvendosur pjesërisht në nyje. Kjo gjendje është e zakonshme tek fëmijët deri në 5 vjeç. 

Mund të shkaktohet kur i tërhiqni me forcë, kur ata nuk binden, por kur fëmijët mbushin 5 vjeç, kockat e tyre bëhen më të forta dhe kjo nuk ndodhë.

Ju nuk duhet ta mbani fëmijën vetëm në pjesën e pasme dhe në kokë kur e dkëni në krahë.

Ekziston rreziku që fëmija të bjerë dhe  shtylla kurrizore është e mbingarkuar për shkak të mungesës së mbështetjes së duhur të shpinës.

 Prandaj është e nevojshme të mbështesni shpinën e fëmijës me njërën dorë dhe kokën e tyre me anën tjetër.

Mbajtja e fëmijës larg vetes

Nuk është mirë të mbani fëmijën duke e larguar nga vetja.

Kjo e bën më të vështirë për ju kontrollin e fëmijës. Gjithashtu, krijon presion mbi shpinë dhe këmbët e tyre të varura.

Prandaj, është më mirë ta mbani fëmijën përballë gjoksit tuaj.

Kushtojini vëmendje dhe sigurohuni që të mbështesni këmbët dhe shpinën e foshnjës.

  • Sondazhi i ditës:

    Konfirmohet rasti i parë Delta në Shqipëri, a duhet të ketë masa të shtuara?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Identifikohen 7 nga 10 viktimat e aksidentit tragjik në Kroaci, mes tyre humbën jetën nënë e bijë