Përzgjedhja e 60 agjentëve të FBI-së shqiptare/ Ambasadorja Kim takim me krerët e SPAK-ut dhe BKH-së (VIDEO)

TIRANË- Drejtuesi i SPAK Arben Kraja dhe drejtuesja e Byrosë Kombëtarë të Hetimit Aida Hajnaj kanë pritur në takim mëngjesin e kësaj të marte ambasadoren e SHBA-së, Yuri Kim.

Gazetari i Report Tv, Arsen Rusta mëson se në fokus të këtij takimi është përzgjedhja e 60 hetuesve të FBI-së shqiptare, (BKH), të cilët do të kenë akses në sistemet e informacionit, dosjet dhe të gjitha të dhënat e administruara nga degët e shtetit shqiptar, përfshirë çdo drejtori dhe nëndegë të saj, në kuadër të hetimit të veprave penale në kompetencë të SPAK. Përveç ambasadores, të pranishëm ishin edhe ekpertë të FBI-së të cilët do të merren me përzgjedhjen e agjentëve shqiptar.

Report Tv mëson se pjesë e diskutimeve ndërmjet Kim, Krajës dhe Hanjajt kanë qenë edhe hetimet e hapura nga të cilat pritet rezultat si proçese korrupsioni dhe narkotrafiku e pastrim parash.

Aktualisht SPAK ka 18 procedime penale dhe shumica e tyre lidhen me korrupsion tenderash nga zyrtarë. Pak ditë më parë prokurorët e SPAK kanë patur edhe takime sipas sektorëve me përfaqësues të SHBA. Ndërkohë, hetimi më i fundit që SPAK ka kërkuar sekuestro janë dhe pronat e biznesmenit Ylli Ndroqi. Lidhur me këtë vendim, ka pasur edhe një reagim të fortë të ambasadës së SHBA në Tiranë, që ka mbështetur punën e bërë nga SPAK duke theksuar se është koha të bëjnë punën e tyre pa kërcënime pavarësisht kush është i pandehur!

( Nga e djathta në të majtë ) Yuri KIm, Aida Hajnaj, Arben Kraja

Në përfundim të takimit amabsadorja Kim nuk preferoi të jap një koment për mediat. Ai ndau me Krajën dhe Hajnën një foto nga ambjenet e këtij institucioni teksa bëri një reagim të shkurtër.

"U takova sot me Drejtoreshën e BKH, Hajnaj dhe Shefin e Gjykatës së Posaçme, Kraja për të përsëritur mbështetjen e fortë për SPAK-un. Reforma në Drejtësi nuk do të jetë e shpejtë ose e lehtë, por po ecën përpara hap pas hapi dhe duhet të vazhdojë në mënyrë që njerëzit e Shqipërisë të kenë drejtësi. Sundimi i ligjit është gjithashtu thelbësor për investimet e huaja”, shkruan ambasadorja Kim.

Rendit zhvillimet sipas orarit:
Ora 18:46
Pas takimit të Kim me Hajnaj e Krajën, hapet gara për përzgjedhjen e 60 hetuesve të BKH! Kriteret që duhen plotësuar

SPAK ka hapur garën për 60 hetuesit që do të përzgjidhen për të qenë agjentët special të BKH-së. Hapja e garës ndodhi pak orë pas takimit të ambasadorja e SHBA-së, Yuri Kim zhvilloi me drejtuesin e SPAK Arben Krajën dhe drejtuesin e BKH-së, Aida Hajnaj.

Në njoftim, jepen të gjitha detajet e kushteve që duhet të plotësojë kandidati, për të qenë hetues pranë Byrosë Kombëtare të Hetimit ndërsa aplikimet do të jenë të hapura deri më 29 shtator.

NJOFTIM PËR SHPALLJEN E KONKURSIT PËR POZICIONET “HETUES” NË BYRONË KOMBËTARE TË HETIMIT

Struktura e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK) dëshiron të rekrutojë kandidatë të përshtatshëm me integritet për hetues të Byrosë Kombëtare të Hetimit (BKH). Kandidatët duhet të kenë eksperiencë në fushat e përcaktuara në Ligjin nr.95/2016“Për organizimin dhe funksionimin e institucioneve për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar”, si dhe në fushat që kanë lidhje me misionin e Byrosë Kombëtare të Hetimit (Ekonomik, Teknologji e Informacionit). Hetuesit e BKH-së kanë përgjegjësinë të kryejnë hetime penale nën drejtimin e Prokurorëve të Posaçëm dhe kanë statusin e oficerit të policisë gjyqësore. Sistemi i përzgjedhjes së hetuesve të BKH-së është një proçes sfidues mendor dhe fizik, i përgatitur për të gjetur kandidatët më të aftë dhe me integritet. Ata që janë të suksesshëm në proçesin e përzgjedhjes do t’i bashkohen një skuadre elitë që mbështet Prokurorët e Prokurorisë së Posaçëm të cilët do të ndjekin dhe hetojnë veprat penale në fushën e korrupsionit dhe krimit të organizuar, objekt i Ligjit nr 95/2016.

Çfarë duhet të dini para se të aplikoni : Për të aplikuar për pozicionin e hetuesit të BKH-së kandidatët duhet të plotësojnë të gjitha kriteret e përcaktuara në nenin 6 dhe nenin 38 të Ligjit nr.95/2016 “Për organizimin dhe funksionimin e institucioneve për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar”(Ligji Nr.95/2016), si dhe do të dorëzojnë dokumentat e paraqitura më poshtë: a) Vërtetim zyrtar që vërteton vlerësimet për aftësitë e tij /saj profesionale, etike dhe integritetin moral; b) Vërtetim zyrtar që vërteton se ndaj tij/asaj nuk është marrë masa disiplinore e “shkarkimit nga detyra”, ose ndonjë masë tjetër disiplinore, e cila është ende në fuqi sipas legjislacionit në momentin e aplikimit; c) Një deklaratë për mungesën e konfliktit të interesit, që do të pohojë se kandidati nuk është palë ose përfaqësues ligjor në çështje që janë objekt hetimi nga BKH dhe Prokuroria e Posaçme si edhe nuk ka asnjë konflikt interesi, i cili do ta bënte të pamundur angazhimin e kandidatit në pozicionin e hetuesit.

Kandidatët që plotësojnë e kriteret sipërcituara do t`iu nënshtrohen fazave të mëtejshme të konkurimit.

Fazat e përzgjedhjes Nëse vlerësohen si kandidatë të mundshëm, aplikantët do t’i nënshtrohen procesit të mëposhtëm të përzgjedhjes ( Testimet e përzgjedhjes): a) Provim me shkrim per të arsyetuarit logjik; b) Testim i aftësive fizike që mat forcën dhe rezistencën fizike (para këtij testimi fizik kandidati duhet të ketë me vete një Raport Mjekësor për Aftësisë Fizike të lëshuar nga specialisti kardiolog); c) Një provim të zgjeruar me shkrim që mat aftësitë e shkrimit të raporteve, si edhe nivelin e shkrimit dhe të leximit; d) Intervistë nga Komisioni i Përzgjedhjes në Prokurorinë e Posaçme që mat aftësitë e komunikimit verbal, si dhe aftësinë e aplikantit për të komunikuar idetë me efiçencë; Kandidatët që do të kualifikohen për në fazën e intervistës do tu kërkohet të dorëzojnë dokumentat në lidhje me procesin e verifikimit dhe do ti nënshtrohen testit të Poligrafit; e) Në një fazë të mëvonshme, kandidati i nështrohet procesit të verifikimit nga Komisioni i Posaçëm i Verifikimit të Pasurisë dhe Figurës së Kandidatëve; f) Një vlerësim i plotë mjekësor që vërteton që aplikantët plotësojnë standartet e duhura shëndetësore për të përmbushur nevojat e punës;

Procesi i verifikimit

Vetëm kandidatët që do të kualifikohen për në fazën e intervistës do tu kërkohet të dorëzojnë dokumentat në lidhje me procesin e verifikimit, si më poshtë: a) Kandidatët do të plotësojnë dhe do të dorëzojnë deklaratat për pasurinë dhe konfliktit të interesit në përputhje me ligjin ; b) Kandidatët do të plotësojnë Pyetësorin e Sigurisë dhe do ta dorëzojnë në përputhje me ligjin. Për të plotësuar sa më sipër, shkarkoni Formularin e Aplikimit që gjendet në (Formulari i Aplikimit). Pasi të jeni siguruar që keni plotësuar si duhet të gjitha fushat e informacionit, nënshkruajeni dhe skanojeni atë. Plotësoni deklaratat për Heqjen Dorë nga Privatësia të kandidatit dhe familjarëve të afërt të tij (Ligji Nr. 95/2016 Shtojca B, Deklarata 2 e 3 dhe shtojca C dhe skanojini ato.

Formulari i Aplikimit dhe dokumentet e skanuara, që kërkohen, dërgojini në adresën e e – mailit: bkh .aplikim @spak. al. Byroja Kombëtare e Hetimit zbaton politikën e barazisë në të gjitha praktikat e punësimit. Barazia e mundësive është prioritet i lartë i Byrosë Kombëtare të Hetimit, nuk diskriminon asnjë kandidat në mënyrë të paligjshme, të padrejtë apo të paarsyeshme në bazë të gjinisë, statusit martesor, orientimit seksual, fesë apo besimit, racës, kombësisë apo origjinës etnike. Aplikimet duhet të dërgohen me email në adresën [email protected] , jo më vonë se të martën, 29.09.2020.

Ora 10:51
Rreth 1 orë takim, Kim lë ambientet e SPAK

Ka zgjatur rreth një orë takimi i ambasadores së SHBA në vendin tonë, Yuri Kim dhe drejtuesve të SPAK, Arben Kraja dhe kreun e BKH, Aida Hajnaj.

B.K./b.ha./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Universitetet mësim online dhe mbyllen konviktet, ju duket i drejtë vendimi i Komitetit të ekspertëve?

Komento

Komente

  • Iris: 09/09/2020 00:20

    Z.Kraja ku e ke xhaketen dhe kollaren?Per postin qe ke, duhet cdo dite te jesh I kollarisur(edhe sikur temperature te jete 40 grade/celcius) e aq me teper kur te vine mysafire.E shikon amerikanin qe ke ne krah dhe e shikon veten si dukesh?C'fare imazhi projekton ne shoqeri per punen e SPAKUT, kur as per vete nuk ke paraqitje?!

    Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

Meta shpërthen ndaj Ramës: Qen bir qeni, ka të bëjë me një president nga Skrapari