Çfarë është amnistia fiskale dhe penale? Sa zgjat dhe cilat kategori mund të përfitojnë

 

Çfarë është amnistia fiskale dhe penale?

Amnistia fiskale dhe penale është nisëm ligjore e ndërmarrë nga qeveria shqiptare për të falur të gjitha gjobat, kamatëvonesat e pasurisë që deklarohet, nëse kryhet regjistrimi i pasurisë së disponuar në 30-vjeçarin e fundit, të kryera deri në datën e hyrjes në fuqi të ligjit.  Personave që aplikojnë për amnisti fiskale u ruhet anonimati dhe nuk i fillojnë procedurat e ndjekjes penale.

Për sa zgjat amnistia fiskale?

Qeveria parashikon në draftin e saj që amnistia fiskale të zgjasë 9 muaj.

Cilat kategori mund të përfitojnë nga amnistia?

Nga amnistia fiskale dhe penale përfitojnë të gjithë emigrantët shqiptarë, bizneset dhe të huajt që janë rezidentë dhe tatim-pagues në Shqipëri

Cilat kategori përjashtohen nga përfitimi i amnistisë?

Amnistia përjashton 34 kategori, zyrtarë të lartë, të mesëm, të sotëm dhe të dikurshëm dhe familjarët e tyre, (gjyqtarë, policë, nëpunës, guvernatorë, pjesëtarë bordesh, etj), politikanët dhe familjarët e tyre, individë të skeduar me rekorde kriminale të dënuar dhe në hetim (në Shqipëri dhe në Evropë), subjektet e ligjit anti-mafia, subjektet e OFL të verifikuar dhe të pa verifikuar dhe personat që janë pjesë e listës si financues të terrorizmit, por edhe familjarët e tyre.

Sa është shuma që mund të vetëdeklarohet?

Sipas draftit të qeverisë, mund të vetëdeklarohet deri në 2 milionë euro pasuri e luajtshme dhe e paluajtshme, para cash dhe sende me vlerë.  Kufiri i deklarimit nuk individual, por familjar, që do të thotë se vetëm një person në familje mund të deklarojë deri në 2 mln euro.

Si bëhet verifikimi i personave që duan të përfitojnë?

Një njësi speciale në drejtorinë e tatimeve në ndërveprim online me institucionet shtetërore që kanë të dhëna për të interesuarit kryen verifikimet dhe jep një certifikatë me të cilën mund të shkohet në bankë për të deklaruar pasuritë.

Sa taksa paguan një person që vetëdeklaron pasurinë?

Nëse vetëdeklarimi i pasurisë bëhet në 4 mujorin e parë të hyrjes në fuqi të ligjit, paguhet 7% tatim dhe 10% për 5 mujorin e dytë.

Kur mund të tërhiqen pasuritë e vetëdeklaruara?

Pasuritë e deklaruara nuk mund të tërhiqen cash deri në momentin e zbatimit të ligjit.

A mund të transferohen jashtë vendit pasuritë?

Pasuritë e vetëdeklaruara nuk mund të tranferohen jashtë vendit për një periudhë 5-vjeçare nga momenti i depozitimit.

Po nëse personi që deklaron pasurinë i rezultojnë probleme?

Amnistia përfundon në momentin që i interesuari dorëzon para, dhe gjatë vetëdeklarimit zbulohet se ai nuk përmbush kriteret, nga ky moment paratë sekuestrohen.

Pse qeveria po e risjell tani amnistinë fiskale, kur u tërhoq nga kjo nismë 3 vite më parë?

Sipas qeverisë, tashmë është ngritur infrastruktura mbrojtëse për të shmangur hapësirat e pastrimit të parave të krimit, pasi është ngritur tashmë struktura ligjore kundër pastrimit të parave, janë ngritur strukturat e reja të drejtësisë, është ngritur procesi i fiskalizimit dhe prej 1 majit Shqipëria ka kaluar në shërbimet online përmes e-Albania.

Sa vota kërkon amnistia fiskale?

Pas konsultimeve publike që qeveria ka çelur përgjatë muajve korrik-gusht, drafti do të kalojë në komisione parlamentare dhe më tej në Kuvendin e Shqipërisë, ku kërkon miratim me 84 vota.

Skeda e amnistisë fiskale

Nëse pas konsultimeve publike të qeverisë, Kuvendi i Shqipërisë e miraton amnistinë fiskale ajo parashikohet të zbatohet për 9 muaj. Subjektet që përfitojnë janë emigrantët shqiptarë, bizneset, të huajt që janë rezidentë në vendin tonë dhe paguajnë tatime, dhe vlera maksimale që mund të deklarojnë është 2 milionë euro. Kufiri nuk është individual, por familjar, pra vetëm një person në familje mund të deklarojë 2 milionë euro.

Një njësi speciale do të ngrihet në Drejtorinë e tatimeve, dhe për 5ditë do të vë në filtër personat që kërkojnë të vetëdeklarojnë pasuri të luajtshme e të paluajtshme, shuma parash dhe sende me vlerë në 30-vjeçarin e fundit. Verifikimi do të bëhet përmes një sistemi online në ndërveprim me të gjitha institucionet që kanë të dhëna për subjektin. Me një certifikatë nga tatimet, subjekti shkon në bankë të deklarojë pasuritë dhe është sërish sistemi i tatimeve që lëshon certifikatën finale të amnistisë.

Kush deklaron pasurinë në 4 mujorin e parë të hyrjes në fuqi të ligjit, do të paguajë 7% taksë për vlerën dhe 10 % për 5 mujorin e dytë. Për 5 vjet nga deklarimi, nuk mund t’i transferojë paratë në banka jashtë vendit dhe nuk mund të tërhiqen cash deri në momentin e zbatimit të ligjit.

Nga falja si fiskale dhe penale për pasuritë e padeklaruara ndër vite, përjashtohen zyrtarët e lartë, të mesëm të sotëm dhe të dikurshëm dhe familjarët e tyre, politikanët dhe familjarët e tyre, individët e skeduar me rekorde kriminale dhe  terroriste, korrupsion, pastrim parash, si dhe subjektet e OFL të verifikuar dhe pa verifikuar.  


Lajmi kryesor:

Amnistia Fiskale, Rama: Kush kritikon e ka bërë më parë në vendin e vet, s’na bëjnë dot budallenj! Ne do e miratojmë


A.M./LR/Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Arrestimi i mjekut, a po bëhet sa duhet për të luftuar korrupsionin në sistemin shëndetësor?×

Lajmi i fundit

Eksperti: Nuk ka shifër sesa familje preken! Zv.ministri tregon shifrat nga telefoni: Janë 39 mijë abonentë që do paguajnë më shumë

Eksperti: Nuk ka shifër sesa familje preken! Zv.ministri tregon shifrat nga telefoni: Janë 39 mijë abonentë që do paguajnë më shumë