Policia e Shtetit edhe 'security'! Ngrihet shoqëria e parë shtetërore me pagesë! Si do të funksionojë dhe kush përfiton

Me propozim të ministrit të Brendshëm qeveria ka marrë një vendim sot për krjimin e një shoqërie tregtare shtetërore me emrin "Illyrian Guard", e cila do të ofrojë shërbime me pagesë ndaj personave fizikë e juridikë publikë dhe privatë. Me një kapital fillestar 10 milionë lekë të përballuar nga fondi rezervë i buxhetit të shtetit, "Illyrian Guard" është 100 % në pronësi të Ministrisë së Brendshme.

"Shoqëria “Illyrian Guard”, sh.a., ofron shërbime me pagesë, kundrejt subjekteve të treta, publike apo private, në fushën e rendit e të sigurisë publike, teknologjisë së informacionit, si dhe çdo shërbim tjetër në përputhje me qëllimin e krijimit dhe statutin e saj", sqarohet në vendimin e qeverisë.

Në vendim, thuhet se "të gjitha institucionet dhe subjektet publike, të cilat kanë në administrim objekte shtetërore, ruajtja dhe sigurimi i të cilave duhet të realizohet nga shërbime të specializuara për këtë qëllim, i drejtohen, me kërkesë, kësaj shoqërie, për të përfituar shërbimin e ruajtjes dhe të sigurisë fizike".

Ministria e Brendshme i siguron shoqërisë “Illyrian Guard”, sh.a., nga inventari i saj i pronave publike, mjediset e punës të nevojshme për fillimin e ushtrimit të veprimtarisë.

Më herët, në 4 mars, kryeministri Edi Rama nga Akademia e Sigurisë, paralajmëroi krijimin e kësaj shoqërie, duke dhënë edhe detaje nga organigrama e saj. E quajti një periudhë tranzicioni të butë për oficerët më të moshuar, të cilët janë në prag të pensionit. Do të jenë pikërisht këta efektivë të cilët do të integrohen pranë shoqërisë së ruajtjes fizike në pronësi të shtetit. Kështu, atyre u shmangen detyrat e vështira në terren.

"Besoj që me një reformë që ministri i Brendshëm po udhëheq dhe me krijimin e një strukture të re që do të jetë strukturë shërbimi e Policisë së Shtetit në formën e një ndërmarrje që do ofrojë shërbim për ruajtjen e objekteve, do të krijohet mundësia për tranzicion të butë për oficerët më të moshuar dhe për të marrë më shumë të rinj, duke iu krijuar më të moshuarve që të vazhdojnë të kenë një pagë dhe duke dhënë kontribut të rëndësishëm në pastrimin e një xhungle të policisë private, që shpeshherë janë thithëse të mëdha të nevojave publike dhe shpeshherë nuk e ofrojnë kurrsesi atë shërbim që mund të ofrojë Policia e Shtetit. Një ndërmarrje moderne që do të sigurojë ata që shkojnë në një moshë të caktuar të vazhdojnë të shërbejnë", deklaroi  më herët Rama.

Vendimi i Keshillit te Ministrave

V E N D I M
PËR KRIJIMIN E SHOQËRISË “ILLYRIAN GUARD”, SH.A., DHE PËR PËRCAKTIMIN E AUTORITETIT PUBLIK, QË PËRFAQËSON SHTETIN SI PRONAR TË AKSIONEVE TË KËSAJ SHOQËRIE
Në mbështetje të nenit 100 të Kushtetutës, të ligjit nr.9901, datë 14.4.2008, “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare”, të ndryshuar, dhe të pikës 2, të nenit 81, të ligjit nr.108/2014, “Për Policinë e Shtetit”, të ndryshuar, me propozimin e ministrit të Brendshëm, Këshilli i Ministrave

V E N D O S I:
1. Krijimin e shoqërisë tregtare “Illyrian Guard”, sh.a., me kapital 100 (njëqind) % shtetëror, për ofrimin e shërbimeve ndaj personave fizikë e juridikë publikë dhe privatë.
2. Shoqëria “Illyrian Guard”, sh.a., themelohet, organizohet dhe funksionon si shoqëri aksionare, në përputhje me parashikimet e ligjit nr.9901, datë 14.4.2008, “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare”, të ndryshuar.
3. Kapitali fillestar për krijimin e shoqërisë “Illyrian Guard”, sh.a., të jetë 10 000 000 (dhjetë milionë) lekë.
4. Autoriteti publik, që përfaqëson shtetin si pronar të 100 (njëqind) % të aksioneve të shoqërisë “Illyrian Guard”, sh.a., është Ministria e Brendshme.
5. Shoqëria “Illyrian Guard”, sh.a., ofron shërbime me pagesë, kundrejt subjekteve të treta, publike apo private, në fushën e rendit e të sigurisë publike, teknologjisë së informacionit, si dhe çdo shërbim tjetër në përputhje me qëllimin e krijimit dhe statutin e saj.
6. Shoqëria “Illyrian Guard”, sh.a., ofron shërbime mbështetëse në Ministrinë e Brendshme dhe institucionet në varësi të saj, në zbatim të kompetencave që i njihen kësaj të fundit sipas fushës së përgjegjësisë shtetërore.
7. Mënyra e përllogaritjes së tarifave të shërbimeve specifike, që u ofrohen subjekteve publike, përcaktohet me udhëzim të përbashkët të ministrit të Brendshëm dhe të ministrit të Financave dhe Ekonomisë.
8. Efektet financiare për zbatimin e këtij vendimi, për krijimin e kapitalit fillestar të shoqërisë, në vlerën 10 000 000 (dhjetë milionë) lekë, përballohen nga fondi rezervë i buxhetit të shtetit. Ministria e Brendshme transferon këtë shumë pranë kësaj shoqërie menjëherë pas regjistrimit të saj në Qendrën Kombëtare të Biznesit.
9. Ministri i Brendshëm, brenda 30 (tridhjetë) ditëve nga data e hyrjes në fuqi të këtij vendimi, ndjek procedurat e nevojshme për:
a) themelimin e miratimin e statutit të shoqërisë tregtare “Illyrian Guard”, sh.a.;
b) regjistrimin e shoqërisë “Illyrian Guard”, sh.a., në Qendrën Kombëtare të Biznesit.
10. Të gjitha institucionet dhe subjektet publike, të cilat kanë në administrim objekte shtetërore, ruajtja dhe sigurimi i të cilave duhet të realizohet nga shërbime të specializuara për këtë qëllim, i drejtohen, me kërkesë, kësaj shoqërie, për të përfituar shërbimin e ruajtjes dhe të sigurisë fizike.
11. Nëse kjo shoqëri merr vendim për pamundësinë e ofrimit të shërbimit të kërkuar, institucionet dhe subjektet publike mund ta sigurojnë këtë shërbim në përputhje me legjislacionin përkatës në fuqi.
12. Ministria e Brendshme i siguron shoqërisë “Illyrian Guard”, sh.a., nga inventari i saj i pronave publike, mjediset e punës të nevojshme për fillimin e ushtrimit të veprimtarisë.
13. Ngarkohen Ministria e Brendshme dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë për zbatimin e këtij vendimi.

G.M./Shqiptarja.com
 • Sondazhi i ditës:

  A duhet të hapet transporti publik e ai ndërqytetas?

Komento

Komente

 • arion: 29/01/2020 04:41

  veshtir te realizohet .vetem zoti e percakton .sa per politik jemi zero.edhe populli i pa ndergjeshm .nuk duhet ti vem faje qeverive gjithmone.perfundimisht jemi e keqja e vetes tone .

  Përgjigju
 • Roja: 23/11/2019 09:50

  Suksese . ministri me i paster seroz qe ka pasur vendi . por shpresojme te funksionoje me korektesi .te punesohen punonjes me figure te paster ,me deshire dhe vullnet .mos ket vend krimbi i korrupsionit .bravo . suksese.

  Përgjigju
 • Jdjsks: 04/04/2019 21:55

  Bravo Leshi

  Përgjigju
 • Koment: 04/04/2019 20:01

  Ore jane mire keta... ose me sakte ky? Eshte detyre e institucionit qe ky drejton te mbroje personat e trete etj... kjo eshte skandaloze dhe me VKM per me teper...

  Përgjigju
 • Arberi: 04/04/2019 19:24

  Shyqyr qe u kujtuat. Bravo

  Përgjigju
 • Haha: 04/04/2019 18:56

  Bravo goxha biznes. E krijojne dhe pas 5 vjeteve e japin me koncesion. Ide e bukur

  Përgjigju
 • redu: 04/04/2019 18:20

  Vendim i drejte i qeverise per krijimin e shoqerise shteterore Security dhe sidomos dhe ndihma per petdonelin e policise qe jane ne prag pensioni . Sot zhvillimet ne vend ne luften knder krimit kerkohet energji , dinamik dhe zhvillim intelektyal

  Përgjigju
 • Well done: 04/04/2019 18:15

  Po sa bukur "Illyrian guard"!

  Përgjigju
 • Bajoneta: 04/04/2019 18:02

  E bet si deshet vet.nuk lat gje pa kopjuar nga Italia.

  Përgjigju
 • xreport: 04/04/2019 17:49

  bravoooo

  Përgjigju
 • Bravo: 04/04/2019 17:23

  Po shyqyr,u kujtua Shteti te vete"_menaxhoje Resurseet(burimet) e veta,duke i kthyer ne te ardhura per vete,ne vend te Koncesioneve e Policive private qe rrjepin Buxhetin e Tenderat Shtetrore"(pa kryer detyrat)

  Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

Nora Malaj: Hapja e çerdheve dhe kopshteve, sipas 3 pikave!