Interesat e obligacioneve 2-vjeçare zbresin në 1.45 për qind

Normat e interesit në tregun primar të letrave të borxhit qeveritar ranë përsëri këtë javë. Kuponi për obligacionet me maturim dyvjeçar zbriti në 1.45%, niveli më i ulët i regjistruar ndonjëherë. Krahasuar me ankandin e muajit të kaluar, kuponi zbriti me gati gjysmë pikë përqindje.

Ulja e normave të interesit nuk po ndalet dhe arsyeja kryesore duket të jetë likuiditeti i lirë në treg. Në ankandin e fundit, vlera totale e kërkesave për të blerë obligacione arriti në 5.2 miliardë lekë, ndërsa shuma e shpallur për shitje nga Ministria e Financave ishte 4 miliardë lekë.

Sidomos duke filluar nga vjeshta e vitit të kaluar, kur qeveria emetoi eurobondin, interesat në tregun e brendshëm nisën një cikël rënieje të fortë. Eurobondi rifinancoi një pjesë të borxhit të brendshëm, ndërsa huamarrja e re u reduktua. Kjo krijoi një tepricë likuiditeti në treg. Në mungesë të alternativave të tjera, konkurrenca mes investitorëve për të blerë bono dhe obligacione u forcua, duke sjellë në mënyrë të pashmangshme uljen e interesave.

G.M./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A duhet të kthehet dënimi me vdekje në Shqipëri?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Hoti: Shumë shpejt hiqen pengesat për rifillimin e bisedimeve me Serbinë