Irlanda përshkallëzon operacionet për të bllokuar shqiptarët që kërkojnë azil

Foto nga aeroporti i Dublinit

Operacioni i aeroportit në Irlandë për të bllokuar shqiptarët dhe gjeorgjianët që kërkojnë azil është përshkallëzuar.

Kontrollet më të ashpra të emigracionit në aeroportin e Dublinit panë një rënie të kërkesave për azil.

Sipas “The Irish Times, operacioni përfshinte një qasje më të ashpër për të ndaluar shqiptarët e gjeorgjianët dhe duke insistuar që linjat ajrore të fluturonin drejt vendit ku kishin hyrë përpara, para se të sinjalizohen se po aplikonin për mbrojtje ndërkombëtare.

Pothuajse menjëherë pas prezantimit të kontrolleve, numri rekord i shqiptarëve dhe gjeorgjianëve që aplikuan për mbrojtje ndërkombëtare në Republikë u ngadalësua.

Shtatorin e kaluar rreth 191 shqiptarë aplikuan për azil, numri më i lartë pas rritjes së kërkesave gjatë 6 viteve.

Por kur kontrollet e imigracionit u shtrënguan ashpërsisht në aeroportin e Dublinit, numri i aplikimeve u zvogëlua në 90 shqiptarë në tetor dhe vetëm 7 në nëntor.

Në mënyrë të ngjashme, aplikimet nga gjeorgjianët arritën një rekord të lartë prej 117 personash shtatorin e kaluar.

 Kjo ulur në gjysmë, në 58 aplikime në tetor dhe ra në vetëm 17 aplikime në nëntor.

Një prej grupeve të të drejtave të emigrantëve e kritikuan operacionin dhe thanë se ishte në kundërshtim me konventat ndërkombëtare dhe ligjin e brendshëm.

Disa burime të sigurisë kanë thënë tani që besojnë se kontrollet e ngritura në aeroportin e Dublinit ishin ndalur plotësisht, megjithëse burimet e Gardës këmbëngulnin se praktika ishte ‘shkallëzuar’, nuk kishte pushuar.

Zakonisht shqiptarët ose gjeorgjianët shkonin në Irlandë posaçërisht për të kërkuar mbrojtje ndërkombëtare.

Departamenti i Drejtësisë vitin e kaluar tha se ishte i shqetësuar për rritjen e kërkesave për mbrojtje ndërkombëtare nga vende të sigurta të origjinës.

Një vend i jepet statusi "vend i sigurt i origjinës" nëse Qeveria beson se kombi është i qëndrueshëm dhe se njerëzit prej tij nuk duhet të kërkojnë mbrojtje ndërkombëtare.

E.D./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Shkollat mbyllur nga koronavirusi/ A po funksionon mësimi online?

Komento