POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Islanda me vendim të ri, ndalon blerjen e tokës nga të huajt

Pamje nga Islanda

Në Islandë kanë nisur diskutimet rreth një ligji të ri, i cili u ndalon të huajve blerjen e tokës së saj. Autoritetet e vendit dhe banorët janë të shqetësuar për mënyrën se si përdoret toka.

Para së gjithash, unë dua të mbroj sovranitetin e kombit. Është e rëndësishme për ne që të mund të vendosim se si toka zhvillohet dhe përdoret, i tha Bloomberg kryeministri i parë i Islandës, Katrin Jakobsdottir. 

Shtypi vendas raportoi në korrik se të huajt janë të interesuar të blejnë 2,300 hektarë tokë në Fljot, Skagafjorour në veri të Islandës, duke përmendur disa “komplote” që ata kanë bërë tanimë.

Sillet rreth asaj se si e shikojmë tokën tonë; toka si një burim dhe toka si pjesë e sovranitetit tonë.

Katrin Jakobsdottir

Islanda po konsideron vendosjen e limiteve mbi madhësinë dhe numrin e parcelave të tokës që i përkasin secilës palë, ose vendosjen e kufizimeve më të rrepta për blerjet e tokës nga qytetarët jashtë Zonës Ekonomike Evropiane, një zonë e tregtisë së lirë e lidhur me Bashkimin Evropian.

Vendi tashmë mund të bllokojë blerjet nga jo-evropianët. Në vitin 2012, Islanda e pengoi miliarderin kinez Huang Nubo nga blerja e një copë toke prej 300 km katror në veri të vendit.

Komento