KiE: Politikanët shqiptarë kujdes
me diskriminimin për LGBT

KiE: Politikanët shqiptarë kujdes<br />me diskriminimin për LGBT
STRASBURG - Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Evropës ka paralajmëruar se diskriminimi dhe paragjykimi ndaj homoseksualëve, njerëzve lezbike, biseksual dhe transeksualë vazhdon të plagë në jetët e miliona evropianëve dhe nuk mund të lihet pa përgjigje. Në një deklaratë të lëshuar sot, ai tha:

"Njerëzit LGBT ende përballen me qëndrime jotolerante dhe pengesat sociale nëpër shumicën, nëse jo të gjitha, shtetet anëtare të Këshillit të Europës. Gjykimet e fundit të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut nënvizojnë si të pajustifikuara pengesat administrative për paradat e homoseksualëve. Ata theksojnë problemet që lidhen me diskriminimin në dhënien e të drejtave sociale të tilla si e drejta për punësim. Një numër i kërkesave në pritje përpara Gjykatës shihet me shqetësim si "Propaganda e homoseksualitetit" dhe mund të çojë në shkelje të lirisë së shprehjes. Futja e një legjislacioni të tillë ka filluar shpesh në nivel lokal apo rajonal, por në muajt e fundit është gjetur një jehonë në nivel kombëtar në disa vende.


Shumë shtete anëtare kanë ndërmarrë hapa të rëndësishëm përpara në vitet e fundit për të siguruar barazinë para ligjit për njerëzit LGBT, për shembull në nxjerrjen jashtë ligjit të diskriminimit në bazë të orientimit seksual, si dhe në njohjen e të njëjtit seks në partneritetin civil.
” Në nivel evropian ne kemi bërë përparim të ndjeshëm me miratimin dy vjet më parë në Komitet të rekomandimit të Ministrave për këtë çështje, dhe me konferencën e organizuar këtë mars, si pjesë e Kryesisë në Mbretërinë e Bashkuar. Në Këshillin e Evropës ne po i përgjigjemi përmes institucioneve tona dhe nëpërmjet krijimit të një Njësie LGBT në kuadër të Sekretariatit”, u shpreh Thorbjørn Jagland.


Këshilli i Evropës tani është duke punuar me gjashtë shtete - Shqipëria, Mali i Zi, Italia, Serbia, Letonia dhe Polonia - për të vënë në vend projektet në këtë temë ndërsa inkurajohen vendet e tjera për t'u bashkuar me këtë iniciativë.

“Para së gjithash, autoritetet kombëtare kanë një përgjegjësi për të siguruar se vendet e tyre kanë përmbushur angazhimet ndërkombëtare, duke përfshirë edhe përgjigjen negative për hapat e ndërmarra në nivel lokal apo rajonal. Liderët politikë gjithashtu mbajnë përgjegjësinë për të folur menjëherë dhe fuqishëm ndaj çdo demonstrate apo deklarate të intolerancës apo të homofobisë, veçanërisht ato të bëra nga politikanë të tjerë”, përfundon deklarata e zyrtarit të lartë të KiE.

(aq/shqiptarja.com)

  • Sondazhi i ditës:

    Lidhjet ruse të Monika Kryemadhit, a duhet që drejtësia të nisë hetimet?×

Lajmi i fundit

'Poker' në transfertë, Barcelona shkëlqen dhe ruan distancën nga Real Madridi (GOLAT)

'Poker' në transfertë, Barcelona shkëlqen dhe ruan distancën nga Real Madridi (GOLAT)