91 vepra penale! Kush do të preket nga ligji Anti-KÇK: Nga kriminelët, tek prokurorët e gjyqtarët, politikanët dhe korrupsioni në zgjedhje

1574698980_veprapenale.jpg

Ligji Anti-KÇK do të gjejë zbatim në të gjitha rastet kur policia ka dyshime të arsyeshme për kryerje të një sërë veprash penale, që përfshijnë nga krimet e rënda, si vrasje, pengmarrje, vrasje e policëve, kanosje, shfrytëzim prostitucioni, vjedhje bankash, skema mashtruese piramidale, e deri tek mashtrimi në subvencione apo evazion fiskal.

Pjesë e fushës së veprimit të këtij ligji do të jenë edhe politikanët, zyrtarët e lartë, dhe ata që bëjnë korrupsion në zgjedhje, përmes nenit  328 "Korrupsioni aktiv në zgjedhje" dhe nenit  328/a "Përdorimi i funksionit publik për veprimtari politike ose zgjedhore".

Në këtë draft përfshihet edhe pjesa për prokurorët dhe gjyqtarët në veprat penale Shpërdorimi i detyrës, Korrupsioni pasiv i personave që ushtrojnë funksione publike, Korrupsioni pasiv i nëpunësve të huaj publikë dhe Korrupsioni pasiv i funksionarëve të lartë shtetërorë ose i të zgjedhurve vendorë.

Trafikimi i drogës, i armëve, ndihma për kalim të paligjshëm të kufijve, importimi i ushqimeve të rrezikshme për shëndetin, kontrabandë, falsifikime, veprime për qëllime terroriste, kanosje, krijimi i turmave të armatosura, etj, janë disa nga veprat e tjera penale ku ky ligj do gjejë fushë zbatimi.

Subjekte të masave dhe procedurave të cilat parashikohen në këtë ligj do të jenë të gjithë ata për të cilët: "Subjektet juridike për të cilët ka dyshime se ndihmojnë, përfitojnë ose financojnë në veprimtarinë e krimit të organizuar, krimeve të rënda dhe terrorizimit", thuhet në nenin 5/f.

Fusha e zbatimit

Dispozitat e këtij ligji do të zbatohen ndaj personave për të cilët policia ka dyshime të arsyeshme për kryerjen e veprave penale sipas neneve:

Neni 76
Vrasja me dashje

Neni 77
Vrasja me dashje në lidhje me një krim tjetër. Vrasja me dashje, që paraprin, shoqëron, fsheh ose pason një krim tjetër

Neni 78
Vrasja me paramendim.

Neni 79
Vrasja në rrethana të tjera cilësuese

Neni 79/a
Vrasja e funksionarëve publikë

Neni 79/b
Vrasja e punonjësve të Policisë së Shtetit

Neni 79/c
Vrasja për shkak të marrëdhënieve familjare

Neni 109
Rrëmbimi ose mbajtja peng e personit

Neni 109/b
Shtrëngimi me anë të kanosjes ose dhunës për dhënien e pasurisë

Neni 109/c
Zhdukja me force

Neni 110/a
Trafikimi i personave të rritur

Neni 114/a
Shfrytëzimi i prostitucionit në rrethana rënduese

Neni 114/b
Trafikimi i femrave

Neni 117 /3
Rekrutimi, përdorimi, shtrëngimi, ose bindja e një fëmije, për të marrë pjesë në shfaqje pornografike

Neni 128/b
Trafikimi i të miturve

Neni 134/3
Vjedhja me pasoja të rënda

Neni 135
Vjedhja e kryer duke shpërdoruar detyrën

Neni 136
Vjedhja e bankave dhe arkave të kursimit

Neni 138/a
Trafikimi i veprave të artit dhe kultures

Neni 139
Vjedhja me dhunë

Neni 140
Vjedhja me armë

Neni 141
Vjedhja me pasojë vdekjen

Neni 141/a
Trafikimi i mjeteve motorike

Neni 143/a
Skemat mashtruese dhe piramidale

Neni 143/b
Mashtrimi kompjuterik

Neni 144
Mashtrimi në subvencione

Neni 144/a
Krijimi i skemave mashtruese lidhur me tatimin mbi vlerën e shtuar

Neni 151
Shkatërrimi i pronës me zjarr

Neni 152
Shkatërrimi i pronës me eksploziv

Neni 153
Shkatërrimi i pronës me përmbytje

Neni 164/a
Korrupsioni aktiv në sektorin privat

Neni 164/b
Korrupsioni pasiv në sektorin privat

Neni 172
Kontrabanda me mallra për të cilat paguhet akcizë ose me pezullim të plotë apo të pjesshëm nga detyrimet doganore ose të akcizës

Neni 183
Falsifikimi i monedhave

Neni 184
Falsifikimi i letrave me vlerë

Neni 186
Falsifikimi i dokumenteve

Neni 186/a
Falsifikimi kompjuterik

Neni 189
Falsifikimi i letërnjoftimeve, i pasaportave ose i vizave

Neni 197/a
Paracaktimi i rezultateve në garat sportive

Neni 202
Dëmtimi i specieve të mbrojtura të florës dhe faunës së egër

Neni 230
Vepra me qëllime terroriste

Neni 230/a
Financimi i terrorizmit

Neni 230/b
Fshehja e fondeve dhe e pasurive të tjera, që financojnë terrorizmin

Neni 230/c
Dhënia e informacioneve nga persona që ushtrojnë funksione publike ose në ushtrim të detyrës a profesionit

Neni 230/ç
Kryerja e shërbimeve dhe veprimeve me persona të shpallur

Neni 231
Rekrutimi i personave për kryerjen e veprave me qëllime terroriste ose të financimit të terrorizmit

Neni 232
Stërvitja për kryerjen e veprave me qëllime terroriste

Neni 232/a
Nxitja, thirrja publike dhe propaganda për kryerjen e veprave me qëllime terroriste

Neni 232/b
Kanosja për kryerjen e veprave me qëllime terroriste

Neni 233
Krijimi i turmave të armatosura

Neni 234
Prodhimi i armëve luftarake

Neni 234/a
Organizata terroriste

Neni 234/b
Banda e armatosur

Neni 244
Korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike

Neni 245
Korrupsioni aktiv i funksionarëve të lartë shtetërorë ose të zgjedhurve vendorë

Neni 248
Shpërdorimi i detyrës

Neni 259
Korrupsioni pasiv i personave që ushtrojnë funksione publike

Neni 259/a
Korrupsioni pasiv i nëpunësve të huaj publikë

Neni 260
Korrupsioni pasiv i funksionarëve të lartë shtetërorë ose i të zgjedhurve vendorë

Neni 265
Nxitja e urrejtjes ose grindjeve

Neni 265/a
Pjesëmarrja në veprime luftarake në një shtet të huaj

Neni 265/b
Organizimi për pjesëmarrje në veprime luftarake në një shtet të huaj

Neni 278
Mbajtja pa leje dhe prodhimi i armëve, armëve shpërthyese dhe i municionit

Neni 278/a
Trafikimi i armëve dhe i municionit

Neni 282/a
Trafikimi i lëndëve plasëse, djegëse dhe helmuese

Neni 282/b
Stërvitja për prodhimin dhe përdorimin e paligjshëm të armëve e lëndëve të tjera të rrezikshme

Neni 283/a
Trafikimi i narkotikëve

Neni 283/b
Krijimi i lehtësirave për marrjen dhe përdorimin e drogës

Neni 284
Kultivimi i bimëve narkotike

Neni 284/a
Organizimi dhe drejtimi i organizatave kriminale

Neni 284/b
Ndihma në zbulimin e krimeve

Neni 284/c
Prodhimi dhe fabrikimi i lëndëve narkotike dhe psikotrope

Neni 284/ç
Prodhimi, tregtimi dhe përdorimi i paligjshëm I prekursorëve

Neni 287
Pastrimi i produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale

Neni 287/b
Përvetësimi i parave ose mallrave që rrjedhin nga vepra penale ose veprimtaria kriminale

Neni 288
Importimi, prodhimi, shitja dhe ruajtja e ushqimeve të rrezikshme për shëndetin ose jetën e njerëzve

Neni 298
Ndihma për kalim të paligjshëm të kufijve

Neni 312
Korrupsioni aktiv i dëshmitarit, i ekspertit ose përkthyesit

Neni 319
Korrupsioni aktiv i gjyqtarit, prokurorit dhe i funksionarëve të tjerë të drejtësisë

Neni 319/a
Korrupsioni aktiv i gjyqtarit ose i zyrtarit të gjykatave ndërkombëtare

Neni 319/b
Korrupsioni aktiv i arbitrit vendas dhe të huaj

Neni 319/c
Korrupsioni aktiv i anëtarëve të jurive gjyqësore të huaja

Neni 319/ç
Korrupsioni pasiv i gjyqtarëve, prokurorëve dhe funksionarëve të tjerë të organeve të drejtësisë

Neni 319/d
Korrupsioni pasiv i gjyqtarit ose i zyrtarit të gjykatave ndërkombëtare

Neni 319/dh
Korrupsioni pasiv i arbitrit vendas dhe të huaj

Neni 319/e
Korrupsioni pasiv i anëtarëve të jurive gjyqësore të huaja

Neni 328
Korrupsioni aktiv në zgjedhje

Neni 328/a
Përdorimi i funksionit publik për veprimtari politike ose zgjedhore

Neni 333
Organizata kriminale

Neni 333/a
Grupi i strukturuar kriminal

Neni 334
Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal


Lajmi kryesor:

'Anti-KÇK', njësi policore kundër krimit e terrorizmit! Përgjime pa vendim gjykate, do u shemben vilat e konfiskuara /Video


G.M./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A i ka përmbushur pritshmëritë Reforma në drejtësi?×

Lajmi i fundit

John

Pas shqetësimit të ngritur nga Report Tv, nis aksioni i pastrimit ne plazhet e Semanit dhe Darëzezës