Ligji 'Për tatimin mbi të ardhurat' në Kushtetuese, Tabaku: PD e bën këtë betejë  për 30 mijë profesionistët e lirë

Ligji  'Për tatimin mbi të ardhurat' në Kushtetuese, Tabaku: PD e bën këtë betejë  për 30 mijë profesionistët e lirë

Gjatë seancës së pushimit 15 minuta në Gjykatë Kushtetuese deputetët e PD, Tabaku dhe Koliqi dhanë një deklaratë për shtyp në shkallët e Gjykatës ku po trajtohet padia e ngritur prej grupit parlamentar të Partisë Demokratike dhe 5 grupeve të Interesit përfshirë Dhomën e Avokatisë, Institutin e Kontabilitetit të Miratuar dhe IEKA së bashku me padinë e avokatit Lulzim Allushaj dhe gjithashtu edhe Autoshkollave.

Në daljen publike deputetja e PD, Jorida Tabaku, që ka udhëhequr këtë betejë u shpreh se Partia Demokratike është e qartë e rreshtuar jo vetëm në krah të profesioneve të Lira por edhe në krah të të punësuarve që mbitaksohen nga një sistem fiskal i pandershëm që i ofron lehtësira fiskale një pakice ndërsa rëndon barrën fiskale të shumicës.

“Gjatë kësaj periudhe kemi qenë duke mbledhur argumenta dhe sot ndodhemi në një moment ku Gjykata Kushtetuese po dëgjon palët. Koncepti kryesor që po diskutojmë është se ne duhet ta mbrojmë punën dhe grupi parlamentar i PD është nisur me premisën për të mbrojtur punën, shtresën e mesme dhe  të mbrojmë këdo që punon.

Ligji i tatimeve në këto 10 vite është ndryshuar 23 herë që do të thotë 2.3 herë në vit për çdo vit duke krijuar një pasiguri juridike nga një anë dhe nga ana tjetër  duke krijuar një trajtim prefercial për një pakicë që  është duke u përjashtuar nga taksat. Favore fiskale po i jepen  grupeve që nuk përbëjnë shumicën ndërkohë që 169 profesione të lira po paguajnë një tatim të padrejtë. 

Ne para gjykatës provuam që ky ligj është antikushtetues që cënon lirinë juridike dhe që ka një trajtim prefercial për disa biznese, që cënon lirinë ekonomike dhe nga ana tjetër  treguam që efektet mbi bizneset janë pothuajse shkatërruese duke rezultuar 11 mijë biznese që janë mbyllur dhe efekt boomerang e rritjes së çmimeve. Ligji është fytyra dhe pamja e asaj që qeveria ka treguar këto vite; favorizimi i pakicës dhe nga ana tjetër taksimi i shumicës. 

Argumentat e qeverisë ishin qesharake, u shpreh Tabaku ndërsa analizoi disa nga çështjet që qeveria ngriti, (qeveria u shpreh) se ka abuzime me taksat do të rrisim taksat, se ka paaftësi të drejtorisë së tatimeve do të rrisim taksat, se nuk e zbatojnë dot  ligjin dhe sistemin tatimor që kanë ngritur vetë me abuzim do të rrisin taksat.

E pyetur nëse PD e ka seriozisht këtë çështje Tabaku u shpreh se ajo ka dëshmuar se gjërat i çon deri në fund dhe i ka pëherë seriozisht luftën kundër padrejtësisë. Më pas u shpreh se sot 30 mijë profesionistë të Lirë kanë në krahun e tyre Partinë Demokratike:

“ Grupi Parlamentar i Partisë Demokratike do ta bëjë këtë betejë  për të 30 mijë profesionistët e lirë.  ” u shpreh Tabaku në fjalën e saj përpara Gjykatës Kushtetuese.

Pyetje: Kjo është një seancë vendimi apo seancë kortezie?

Përgjigje deputetja e PD Jorida Tabaku:  Unë besoj që kam treguar  që betejat që kemi bërë nuk janë kortezi. Ata janë betja që janë kryer për të mbrojtur  të mirën publike. ne nuk e dimë si do vendosë gjykata, por ne bëjmë detyrën tonë duke dëshmuar abuzimin që ka ndodhur me këtë lloj takse. Pas përfundimit të parashtriimeve do të jenë pyetje e përgjigje dhe do të flasin dhe palët  e interesuara si qeveria dhe Këshilli Ministrave. Argumentat janë shumë të varfër dhe politikë pa asnjë argument teknik.


Lajmi kryesor:

Mbi 7 orë debat në Kushtetuese/ Rrëzohet kërkesa e PD për pezullimin e ligjit për tatimin e profesionistëve të lirë, vendimi final më 25 qershor


S.G/Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A besoni se SPAK do të bëjë drejtësi për 21 janarin?×

Lajmi i fundit

Shkaku i zjarreve, mbyllet një pikëkalim mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë

Shkaku i zjarreve, mbyllet një pikëkalim mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë