OBSH, zhdukja e malaries është qëllim vetëm në letër. Çdo vit vdesin nga sëmundja 435.000 njerëz

Është e mundur por jo me vaksinat dhe metodat e kontrollit aktualisht në përdorim.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, zhdukja e malaries është një qëllim i arritshëm, por vetëm në letër.

Disa vende afrikane kanë filluar të imunizojnë fëmijët, por ilaçi është pjesërisht efektiv.

 Sëmundja e malaries vret rreth 435,000 njerëz çdo vit, veçanërisht fëmijët në Afrikë.

Pedro Alonso, drejtor i agjencisë së Shëndetit të Kombeve të Bashkuara për shëndetin, thekson pasigurinë në lidhje me kohën dhe metodat, në lidhje me objektivat e zhdukjes.

"Ne nuk mund të vendosim një datë në këtë pikë. Ne nuk jemi në gjendje të përcaktojmë se cili çmim është i mundur për të arritur rezultatin. Ne nuk mund të zhvillojmë një plan zyrtar, por është thelbësore të mos braktisim projektin e zhdukjes së sëmundjes, të ushqyer nga vizioni ynë për një botë të lirë nga malarja. Ajo çfarë duhet të bëjmë është të ndjekim qëllimet e përcaktuara nga Asambleja Botërore e Shëndetit për të ulur sëmundjen me të paktën 90% deri në vitin 2030".

Smallpox është e vetmja patologji njerëzore që është zhdukur ndonjëherë. Në vitin 1988, OBSH dhe partnerët e saj filluan një fushatë globale që synon eliminimin e poliomielitit deri në vitin 2000.

Pavarësisht nga shumë vaksina të testuara dhe miliarda dollarë të investuar, përpjekjet kanë ngecur dhe zyrtarët e organizatave kërkimore vazhdimisht kanë humbur në realizimin e objektivit.

Për të arritur sukses në zhdukjen e malaries - shpjegojnë studiuesit - është e nevojshme që programet kërkimore të jenë në gjendje të mbledhin burime të mjaftueshme informacioni në lidhje me poliomielitin, krimbin e Indisë dhe filariasis-in limfatike.

 

 

 

I.C./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A duhet t'i përgjigjen shqiptarët thirrjes së Ilir Metës për protestë më 2 mars?

Komento