Parlamenti i ri,arkitekti
vjenez: Gati pas 4 vjetësh

Parlamenti i ri,arkitekti<br />vjenez: Gati pas 4 vjetësh
VJENË – Përpos zhurmës që shkaktoi në Shqipëri, projekti për ndërtimin e kompleksit të ri parlamentar, duket se ka nisur tashmë të marrë rrugën e tij, të paktën për palën austriake.
Në një intervistë në numrin e sotëm të gazetës austriake “Wirtschaftsblatt”, arkitekti Worf Prix i përzgjedhur nga qeveria shqiptare ka zbuluar disa prej detajeve të projektit.
Prix thotë se kompleksi i ri parlamentar do të jetë gati pas afro 4 vjetësh.
“Ne përllogarisim një kohë ndërtimi prej katër vitesh. Sipërfaqja e ndërtimit është 13.100 metra katrorë. Sipërfaqja bruto në total shkon në 38.650 metër katror. Vlera e përafërt e tij është 100 milion euro”, thotë Prix.
Në intervistën për median austriake, Prix pohon se një projekt të tillë për parlament nuk e ka ndeshur më parë në Europë.

TRE FUNKSIONET
Prix në projektin e paraqitur prej tij për Parlamentin në Tiranë, thotë se është bazuar në tre funksione, ku parimi udhëzues është: krijimi i një hapësire të veçantë urbane në një zonë të shquar. Përveç kësaj, përqendrimi i funksioneve të shumta në “shtëpinë e parlamentit” ishte një fokus të planifikimit, në mënyrë që të gjithë përreth të kenë hapësirë për parkim dhe forum. Dhe së fundi, krijimi i një toke arkitektonike.Përsëri, kjo korrespondon më moderne në pamjen dhe pajisjet e kërkesave për arkitekturën dhe ruajtjen e burimeve.
Ky projekt është quajtur “Parlamenti i lirë I Shqipërisë”. Gazeta austriake citon gjithashtu se për ndërimin e kompleksiy të Bankës Botërore u shpenzun 200 milion euro, kur sipërfaqja e saj është 180 mijë metër katrorë.

(aq/ Wirtschaftsblatt/shqiptarja.com)

  • Sondazhi i ditës:

    Lista e PS për 14 Majin me 44 rikandidime e 17 emra të rinj, si e vlerësoni?×

Lajmi i fundit

PD një gjirokastrit për Tiranën, kush është Roland Bejko? Drejtues politik në Gjirokastër, aktualisht Sekretar për Çështjet Vendore

PD një gjirokastrit për Tiranën, kush është Roland Bejko? Drejtues politik në Gjirokastër, aktualisht Sekretar për Çështjet Vendore