Seanca në kushtetuese, Dervishaj i Presidencës: Dekreti për shtyrjen e zgjedhjeve është ende në fuqi

Në seancën e sotme në Gjykatën Kushtetuese, përfaqësuesi ligjor i Presidencës, Bledar Dervishaj, u shpreh se zgjedhjet e 30 qershorit të vitit 2019 janë të pavlefshme. Madje sipas tij edhe sot dekreti i Metës për anulimin e zgjedhjeve është në fuqi.

"Presidenti e mbështet kërkimin e shoqatës së bashkive dhe kërkon pranimin  e saj. Objekti i shqyrtimit në GJK nuk është dekreti i Presidentit, por antikushtetueshmëria  e procesit në 30 qershor dhe antikushtetuetshmëria e organeve të zgjedhura në 30 qershor. Përmes mjeteve dhe instrumenteve politikë, këto palë të koordinuara pa mbështetje kushtetuese realizuan një proces votimesh në 30 qershor e cila nuk ekzistonte dhe u zhvillua një proces pa garë. Kushtetuta ka vendosur që Presidenti të jetë ai që cakton datën e zgjedhjeve. Duke anashkaluar dekretet e Presidentit vijuan një proces që nuk ka asnjë lidhje me ligjshmërinë. Thelbi i shqyrtimit është a ishin zgjedhjet te lira, të ndershme dhe a përfaqësojnë vërtet vullnetin e popullit. Dekretet janë publike dhe i kemi paraqitur edhe para gjykatës. Ne zbatim të dispozitave kushtetuese presidenti caktoj 30 qershorin si date të zgjedhjeve në një klimë të qetë politike, me komplikimin e situatës lënies  e mandateve dhe mos pranimin e opozitës për tu futur në zgjedhje gjë që ndikoi në vendimin e Presidentit për të shtyrë datën e zgjedhjeve. Sipas jurisprudencës Presidenti mbikëqyr proceset, dhe kur konstaton se po shkelen rregullat ndërhynë për të normalizuar situatën. As KQZ dhe asnjë organ tjetër nuk ka të drejtë të shprehet mbi një vendim te presidentit. Nuk është shprehur për një gjë të tillë, KQZ e ka cilësuar dekretin sipas pikëpamjes se saje sepse nuk ka kompetencë të shprehet. Dekreti nuk ka rënë nuk e preku askush, dekreti është në fuqi edhe sot", ka thënë ndër të tjera Dervishaj.


Lajmi kryesor:

Zgjedhjet vendore të 2019, seancë maratonë prej 9 orësh në gjykatë! ‘Kushtetuesja’ vendos të pezullojë gjykimin, do i drejtohet ‘Venecias’


K.T./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Takimi i 7 mes dy qeverive Shqipëri-Kosovë dhe 16 marrëveshjet e nënshkruara i konsideroni:×

Lajmi i fundit

John

Rruga e Arbrit dhe ura më të lartë në Ballkan hapet në 29 nëntor! Ministrja: Mjetet të ecin me kujdes