Shefi i Urgjencës Kombëtare, Brataj sqaron: Përdorimi i Favipiravir për COVID-19, pak prova shkencore për efektivitetin e tij

Shefi i Urgjencës Kombëtare, Skënder Brataj

Çdo pacient i infektuar me koronavirus trajtohet me mjekime të cilat janë autorizuar nga autoritetet përkatëse, por qarkullojnë masivisht dhe medikamente të tjera të cilat mendohen se ndihmojnë në kurimin e virusit.

Kreu i Urgjencës Kombëtare, Skënder Brataj ka sqaruar një rast të përdorimit të medikamentit Favipiravir. Përmes një statusi në Facebook, ai ka shpërndarë një deklaratë të Agjencisë Italiane të Barnave Aifa.

Ajo sqaron se përdorimi i Favipiravir për COVID-19 është i paautorizuar në Europë dhe ShBA pasi ka pak prova për efektivitetin e tij. Sipas saj, ai është një medikament i autorizuar në Japoni që nga 2014 për trajtimin e formave të gripit të shkaktuara nga viruse të reja ose të rishfaqura të gripit.

Favipiravir(Avigan), është i dobishëm?

Duke parë se kohët e fundit është bërë e modës përdorimi i disa antiviralëve, medikamente të pa autorizuara doja të sillja në vëmendjen e qytetarëve të bëjnë kujdes mbi përdorimin e tyre!!

Aifa(Agjensia Italiane e Barnave):

"Përdorimi i Favipiravir për Covid-19 është i pa autorizuar në Evropë dhe SH.B.A., ka pak prova shkencore mbi efektivitetin e tij"

Në lidhje me informacionin e fundit të qarkulluar në internet dhe në shtyp në lidhje me përdorimin e produktit medicinal me bazë favorizimin në trajtimin e COVID-19, Agjencia Italiane e Barnave specifikon sa vijon. Favipiravir (emri tregtar Avigan) është një antiviral i autorizuar në Japoni që nga Marsi 2014 për trajtimin e formave të gripit të shkaktuara nga viruse të reja ose të rishfaqura të gripit dhe përdorimi i tij është i kufizuar në rastet kur antiviralët e tjerë janë jo efekas. Ilaçi nuk është i autorizuar në Evropë dhe as në SHBA.

Deri më tani, nuk ka studime klinike në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë e ilaçit në trajtimin e sëmundjes COVID-19. Të dhënat e deritanishme nuk janë vlerësuar nga ekspertët. Megjithëse të dhënat e disponueshme duket se sugjerojnë një aktivitet të mundshëm të favipiravirit, veçanërisht në lidhje me shpejtësinë e zhdukjes së virusit nga gjaku dhe në disa aspekte radiologjike, ekziston një mungesë e të dhënave mbi efikasitetin aktual në përdorimin klinik dhe mbi evolucionin e sëmundjes. Të njëjtët autorë raportojnë si kufizime të studimit që marrëdhënia midis titullit viral dhe prognozës klinike nuk është kuptuar mirë dhe, meqenëse ky nuk është një studim klinik i kontrolluar, mund të ketë shtrembërime të pashmangshme të përzgjedhjes në rekrutimin e pacientit.

Komisioni Tekniko-Shkencor i AIFA, duke u takuar në një seancë të përhershme, rivlerëson çdo ditë të gjitha provat që bëhen të disponueshme për të qenë në gjendje të ndërmarrë ndonjë veprim (përfshirë autorizimin e shpejtë për të kryer prova klinike) në mënyrë që të sigurojë menjëherë mundësitë më të mira terapeutike për COVID-19 bazuar në të dhëna të forta shkencore. Dozat e përdoruara me 8 apo 16 tableta njëherësh, pra në një soministrim, është për tu vlerësuar me kujdes mbi efektet toksike hepatike(mëlçisë)!

E.M./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A mendoni se kolaudimi i automjeteve në shtet do të sjellë përmirësim të shërbimit dhe sigurisë?

Komento

Komente

  • Gili: 05/11/2020 21:05

    Doktoret e infektivit na e kane dhene ne recete. 300 euro kemi ble kutine

    Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

Viti 2021 'Epoke e re' për bizneset shqiptare! Tatimet: Nga 1 janari 2021 do të zbatohet fiskalizimi! Faturat elektronike, rrisin të ardhurat dhe ulin evazionin fiskal