Shkëputja e ashensorit në Tiranë, reagon Inspektoriati i Mbikëqyrjes së Tregut: Funksiononte prej 2012-ës, ndërtuesi nuk e regjistroi

Shkëputja e ashensorit në Tiranë, reagon Inspektoriati i Mbikëqyrjes së Tregut: Funksiononte prej 2012-ës, ndërtuesi nuk e regjistroi

1675767222_Screenshot15.jpg

Inspektoriati Shtetëror i Mbikëqyrjes së Tregut ka reaguar për rrëzimin e ashensorit mbrëmjen e djeshme në zonën e unazës së Re në Tiranë. Në reagimin e bërë thuhet se ashensori ka pësuar defekt si pasojë e mbingarkesës duke pasur një numër më të madh personash nga sa lejohej. Por mes të tjerash, ISHMT bën me dije se ky ashensor rezulton i paregjistruar në institucionin përkatës.

Reagimi i Plotë:

Në lidhje me incidentin e ndodhur mbrëmjen e datës 06.02/2023 në ashensorin në adresë: Rruga “Teodor Keko”, Njësia 14, pallati 18/67, nga ana e Inspektoriatit Shtetëror të Mbikqyrjes së Tregut është bërë inspektimi i menjëhershëm duke kryer verifikimet paraprake, prej të cilave rezultoi se,

a) Ashensori ka pësuar difekt gjatë funksionimit të tij në kushtet e mbingarkesës me një numër më të madh personash, përtej ngarkesës nominale. Ky incident nuk shkaktoi pasoja të rënda në shëndetin e personave.

b) Ky ashensor nuk rezulton i regjistruar pranë Inspektoriatit Shtetëror të Mbikqyrjes së Tregut.

Referuar legjislacionit të kësaj fushe, personi përgjegjës mbi funksionimin e ashensorit (ndërtuesi ose administratori i pallatit) ka detyrimin ligjor për të bërë regjistrimin e tij. Por në rastin konkret nuk ka një aplikim pranë ISHMT-së për regjistrim, ndërkohë që ashensori ka qënë në funksionim që nga viti 2012.

Nga ana e e personave përgjegjës (ndërtuesi ose administratori i pallatit) për këtë ashensor nuk ishte kryer ndonjëherë vlerësimi i konformitetit (çertifikimi) nga një Organ i Miratuar për Vlerësimin e Konformitetit(OMVK) .

Parashtrojmë se në kushtet kur një ashensori nuk i bëhet vlerësimi i konformitetit me rregullat teknike nga një organizëm OMVK, dhe kur nuk bëhet regjistrimi i tij pranë ISHMT-së duke mos ju nënshtruar në vijim inspektimeve periodike, ashensori realisht konsiderohet i pasigurt dhe nuk lejohet të vihet në përdorim.

c) Në momentin e inspektimit të menjëhershëm nga ISHMT, ashensori i lartpërmendur ishte rivendosur në punë nga personat përgjegjës.

d) Në këto kushte nga ana e inspektorëve u morën masat urgjente e heqjes nga funksionimi i ashensorit deri në mënjanimin e gjithë të metave teknike të konstatuara, duke përfshirë për këtë edhe një Organ të Miratuar për Vlerësimin e Konformitetit .


Lajmi kryesor:

Shkëputja e ashensorit në Tiranë, shkak tejkalimi i kapacitetit! U futën 5 anëtarë të familjes, nga 3 që lejohej! IShMT: Funksiononte prej 11 vitesh, i paregjistruar


B.V/Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Kualifikueset e Euro 2024, kush e fiton ndeshjen Poloni-Shqipëri?×

Lajmi i fundit

‘Një periudhë shumë e rëndësishme po hapet për ju, parashikimi i horoskopit për sot

‘Një periudhë shumë e rëndësishme po hapet për ju, parashikimi i horoskopit për sot