Studimi, në 23 vitet e fundit 18%
më pak martesa, rriten divorcet

Studimi, në 23 vitet e fundit 18%<br />më pak martesa, rriten divorcet
Open Data Albania ka publikuar përditësimin e të dhënadhe në lidhje me numrin e divorceve dhe martesave të shënuara në Regjistrin Kombëtar të Gjendjes Civile deri në vitin 2013. Nga këto të dhëna mund të nxirren indikatorë mbi ndryshimin e përqasjes ndaj lidhjeve bashkëshortore në shoqërinë shqiptare në 24 vitet e fundit.

Ajo çka vihet re, me sy të lirë, në grafikët e këtij studimi është trendi i uljes drastike të numrit të martesave dhe një rritjeje progresive të divorceve në vend. Nëse në vitin 1990 shënoheshin 28992 martesa, në vitin 2013 u janë drejtuar gjendjeve civile në vend vetëm 23820 çifte. Nga këto të dhëna deduktohet se në harkun kohor të 23 viteve numri i martesave ka pësuar një rënie prej 18%.

grafik m/d

Për sa i përket statistikave për Qarqet e ndryshme të vendit, ai i Tiranës regjistron ndër vite numrin më të madh të martesave, në të cilin vetëm në vitin 2013 janë lidhur zyrtarisht në martesë mbi 5000 çifte, 22% të totalit. Qarqe të tjera si Durrësi, Elbasani dhe Fieri kanë pasur, në po të njëjtin vit, një numër të konsiderueshëm martesash që kalon, përkatësisht, shifrën 2000.

grafik m/d

Ndërkohë, në raport të zhdrejtë me martesat, numri i divorceve regjistron një rritje që nuk mund të mos merret në konsideratë. Nëse në vitin 1990 janë divorcuar zyrtarisht 2675 çifte bashkëshortësh, në 2013 numri i regjistruar është 3747. Vetë koefiçenti i divorceve për 100 martesa është një tregues i qartë që diçka ka ndryshuar në shoqërinë shqiptare në lidhje me kushtet dhe perkursin martesor: Në vitin 1990 koefiçenti regjistron 9.2 divorce për 100 martesa ndërsa ai i vitit 2013 është 15.7 për 100 martesa.

grafik m/d


grafik m/d
Pritet që këto të dhëna të jenë një burim i vyer për studiuesit në fushën e sociologjisë por edhe për operatorët e politikave sociale në vend. Gjithashtu janë tregues i qartë se shoqëria shqiptare, përpos arsyeve, ka marrë një perkurs në lidhje me martesat dhe zgjidhjet e tyre që shëmbëllen dhe dinamikat e vendeve perëndimore, ku gjithashtu vihen re të njëjtat fenomene.

Redaksia Online
(e.n/Shqiptarja.com)

 

  • Sondazhi i ditës:

    Marrëveshje në Ohër, po shkojnë Kosova e Serbia drejt pajtimit përfundimtar?×

Lajmi i fundit

Mori çmimin e madh në Big Brother Vip Kosova, por surprizën më të madhe Stresi e mori nga Sali Berisha! Ja 'dhurata' e tij

Mori çmimin e madh në Big Brother Vip Kosova, por surprizën më të madhe Stresi e mori nga Sali Berisha! Ja 'dhurata' e tij