Zbardhet vendimi për heqjen e depozitave të ujit nga tarracat e pallateve, ja përgjegjësitë e banorëve

Tërmeti i fortë i 26 nëntorit, i cili shënoi disa viktima në Durrës dhe Thumanë, vuri në dukje rrezikun që sjellin mijëra depozitat e ujit mbi tarracat e pallateve të vjetra në Tiranë. Këto depozita, të cilat janë vendosur nga vetë banorët nga vitet ’90 e deri më sot, për shkak të peshës, por edhe amortizimit, rrezikojnë seriozisht banorët, pasi dëmtojnë konstruksionin mbajtës të tarracave. Kjo është arsyeja pse Bashkia e Tiranës ka miratuar një vendim të posaçëm, i cili shpjegon procedurat e heqjes së tyre, por edhe shpreh se përgjegjësia kryesore në gjithë këtë proces është e banorëve dhe administratorëve të pallateve.

Vendimi i miratuar në Këshillin Bashkiak të Tiranës parashikon marrjen e masave të menjëhershme për heqjen e depozitave të ujit nga tarracat e pallateve, të cilët janë shpallur të pabanueshme me akt-konstatimi nga Instituti i Ndërtimit dhe banorët e tyre janë evakuuar, pasi godinat kërkojnë një rivlerësim të thelluar mbi gjendjen e tyre strukturore. Në keto objekte, ky proces ka nisur të ndiqet menjëherë nga Bashkia e Tiranës, e cila është në terren për largimin e këtyre depozitave nga tarracat e pallateve.

Ndërkohë, sipas vendimit, në të gjitha pallatet e banimit ku nuk ka pasur dëme nga tërmeti i datës 26 nëntor, do të hiqen përkohësisht nga tarracat e përbashkëta të pallateve të banimit të gjitha depozitat e ujit, deri në momentin që asambletë e bashkëpronarëve dhe administratorët të jenë pajisur me raportin e hartuar nga eksperti licencuar mbi qëndrueshmërinë konstruktive të tarracës dhe objekteve në bashkëpronësi. Ky proces është përgjegjësi e banorëve dhe duhet të ndiqet nga vetë banorët e pallatit, në bashkëpunim të ngushtë me administratorin e pallatit.

“Për këto objekte banimi, asambletë e bashkëpronarëve dhe administratorët brenda datës 30 janar 2020, duhet të jenë pajisur me raportin e inxhinierit konstruktiv të licencuar mbi qëndrueshmërinë e tarracës së pallatit. Një kopje e këtij raporti i dorëzohet dhe Drejtorisë së Objekteve në Bashkëpronësi pranë Bashkisë Tiranë, e cila sipas rastit njofton strukturat përkatëse. Asambletë e bashkëpronarëve dhe administratorët e pallateve në bashkëpunim dhe me strukturat përkatëse të Bashkisë Tiranë, jo më vonë se data 30 janar 2020 të identifikojnë vendet e përshtatshme për vendosjen e depozitave të përbashkëta të ujit”, thuhet në vendim.

Sipas bashkisë, asambletë e bashkëpronarëve dhe administratorët e pallateve të banimit duhet të marrin masa për lokalizimin dhe vendosjen e depozitave të përbashkëtave të ujit në ambiente të përshtatshme dhe të izoluara. "Administratori është përgjegjës për administrimin dhe sigurinë e depozitave të përbashkëta. Vendosja e depozitave të përbashkëta të ujit, përveç garantimit të sigurisë për jetën dhe shëndetin e vetë banorëve, do të sjellë edhe një mirëadministrim të depozitave dhe furnizimit me ujë. Ku tashmë, jo çdo banor duhet të kujdeset për mirëmbajtjen e depozitës individuale, por sipas rregullave dhe ligjit të bashkëpronësisë, e gjithë tërësia e bashkëpronarëve, nëpërmjet administratorit të përzgjedhur, kujdeset për depozitën e përbashkët të ujit, ashtu siç ndodh në pjesën më të madhe të pallateve të reja të banimit. Bashkia e Tiranës do të mbështesë asamblenë e bashkëpronarëve dhe administratorët për lehtësimin e këtij procesi për vendosjen e depozitave të përbashkëta të ujit, me qëllim dhe garantimin e jetës dhe shëndetit të njerëzve" thuhet në njoftim.

Për të verifikuar zbatimin e këtij vendimi, pas kalimit të afatit të parashikuar më sipër, Inspektorati Mbrojtjes së Territorit dhe Policia Bashkiake do të kryejnë inspektimet e nevojshme mbi plotësimin e detyrave të ngarkuara nga ky vendim dhe legjislacioni në fuqi.

d.ba./r.k./Shqiptarja.com
 • Sondazhi i ditës:

  A i ka përmbushur pritshmëritë tuaja SPAK?

Komento

Komente

 • andi: 18/12/2019 18:05

  MOR VELIAJ ,,NUK E HEDHIN PALLATIN NE TOKE DEPOZITAT E UJIT,,POR NDERHYRJET NE MURET MBAJTES TE KATIT TE PARE,,DHE PROJEKTI I GABUAR,,NR I KATEVE,,,DHE SASIA DHE CILESIA E HEKURIT DHE BETONIT,,,..POR NE VAZHDOJME ME MARREZITE E ERION VELIAJT,,,TJETER --KUND FLE LEPURI,,,KETO JANE SI BOMBA TYMUESE ,,QE DUAN TE MBULOJNE SKANDALET ME LEJET E NDERTIMIT NE TIRANE E DURRES,,NDERTIMIN NE KETO QYTETE PA PLAN URBANISTIK,,DHE NDERTIMIN E PALLATEVE TANI PA KUFI E PA PLAN NGA ERION VELIAJ VETEM PER TE FITUAR 20 %,MOSMARRJEN E MASAVE PAS TERMETIT TE SHTATORIT QE BEJNE ME FAJ QEVERINE,,..BEJNE SIKUR IU QAN ZEMRA PER POPULLIN POR NGA ANA TJETER I FUSIN NJEREZIT NE SHTEPI DHE PALLATE QE SHEMBEN SI TE BERA ME SHKOPINJ...

  Përgjigju
 • birce: 18/12/2019 16:31

  Bashkia duhet te jete me kembe ne toke dhe te marre vendime te sakta sepse: DEPOZITA KANE PALLATET E VJETRA QE JANE PA ATMINISTRATORE SEPSE ATMINISTRATORI NUK E JUSTIFIKON DOT PAGESEN. Ligji duhet te jete: NE ASNJE TARACE NUK DUHET TE KETE DEPOZITA DHE KETO DUHET TI HEQI BASHKIA ME ISTANCAT E SAJE SEPSE KESHTU SI PO VEPROHET ASNJERI NUK DO TI HEQI. NE KATET E SIPERME JEMI ME TE INTERESUARA PER TI HEQUR SE PO NA BIEN NE KOKE. LALI ERI NA NDIMO....

  Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

'Simbol i rilindjes'/ U shemb dy vite më parë dhe mori 43 jetë njerëzish (2 shqiptarë), inaugurohet ura e re në Genova