• Dosje

  Ana e panjohur e deputetit terrorist vlonjat: Avni Rustemi, kundrejt pagesës, u ofrua dhe vrau Esat Pashën në Paris, për interes të kundërshtarëve të tij politikë…

  Rustemi, patrioti i parasë: I refuzuar nga amerikanët, i vlerësuar nga regjimi fashist dhe ai komunist

 • Dosje

  Letra për Enverin nga emigranti kosovar, në 1953-in: Që nga dita e ardhjes sime në Shqipëri, nuk kam qenë asnjë ditë i lirë, por vetëm në kampe dhe burgje

  Letrat e të arratisurve kosovarë në Shqipëri, për Enver Hoxhën: Na u nxi jeta në burgje e kampe, na lejoni të...

 • Dosje

  Atentati i 3 shkurtit 1944 para hotel ‘Dajtit’

  Kadri Cakrani e tregon në mënyrën e mëposhtme atentatin komunist të datës 3 shkurt 1944 para hotel "Dajtit". Të njëjtën ditë u vra edhe nipi i...

 • Dosje

  12 maj 1908, ditëlindja e Enver Hoxhës

  Nuk ka asnjë dokument që vërteton se diktatori komunist Enver Hoxha u lind më 16 tetor 1908. Si edhe në çdo gjë tjetër, edhe te ditëlindja e vet...

 • Dosje

  Të deklasuarit si 'spiunë të Sigurimit të Shtetit'

  Në vitin 1995 Shërbimi Informativ Kombëtar hodhi në programin exel nga regjistrat e agjenturës të rrjetit sekret që dikur i përkisnin Sigurimit të...

 • Dosje

  100 vjet nga vrasja e gjeneral Telinit

  Ngjarja përshpejtoi mbylljen e procesit të kufijve të Shqipërisë, i cili duhej të ishte kryer më vitet 1913-1914. Në Firence, nē vitin 1925 fuqitë...

 • Dosje

  'Në dhjetor ’44 çoi një tortë në misionin amerikan dhe i jepet si dhuratë një peshqesh 1.000 franga…', akt-akuza që çoi në plumb poliglotin Dino Shani

  Regjimi komunist, tregoi burracakëri të ulët me ta, teksa i masakroi, i mbajti në hetuesi, i ekzekutoi apo i burgosi gjatë. Nuk mjaftonte kjo, por...

 • Dosje

  Historia e panjohur e Shkollës së Ministrisë së Punëve të Brendshme: Nga përzgjedhja e kandidatëve, te lëndët dhe praktika mësimore në Degët e Brendshme…

  Enver Hoxha, i kishte quajtur oficerët e Sigurimit të Shtetit, “Punëtorë partie”. Në vitin 1992, shumica e tyre, rreth 98% u nxorën në lirim. Në...

 • Dosje

  Ish-drejtori i Arkivit nxjerr dokumentet: Gjatë procesit hetimor, Koci Xoxe, tha se porosinë për ndjekjen e Nako Spirut e kishte dhënë Enveri, kurse ai…

  Megjithatë, personat kryesorë që mbetën gjallë nga kjo vdekje, me gjithë peripecitë që hoqën, nuk patën kurajën as në fund të jetës së tyre, të...

 • Dosje

  "Mos t'i pushkatojmë para kampit"

  Të njëjtën ditë që katër martirët e revoltës së Spaçit u dënuan me vdekje, Presidiumi i Kuvendit Popullor diskutoi dhe refuzoi faljen e jetës së...