Akuzat nga grekët për domatet me pesticide, Tirana: Ku e dini që janë shqiptare?

Akuzat nga grekët për domatet me pesticide, Tirana: Ku e dini që janë shqiptare?

Ministria e Bujqësisë

Pas evidentimit dhe bllokimit të 4.6 ton domate në tregun grek, një reagim ka ardhur edhe nga Ministria e Bujqësisë.

Në njoftimin e ministrisë thuhet se sasia e domateve është gjetur në treg dhe jo në pikën e kalimit kufitar, gjë që e bën të vështirë gjetjen e prejardhjes së frutit.

Në njoftimin e mediave greke flitet për një domate të gjetur në treg dhe jo në pikën e kalimit kufitar, si dhe pa asnjë detaj tjetër lidhur me produktin - çka e bën të vështirë garancinë se këto domate janë shqiptare, italiane, apo nga nje vend tjetër.

Ministria e Bujqësisë

Reagimi i Ministrisë:

Shqipëria eksporton rreth 200 ton domate në dite dhe gjatë kësaj periudhe është edhe piku i eksportit të këtij produkti.
Gjatë vitit 2018 Shqipëria ka eksportuar 35668 ton domate, ndërsa vetëm në Greqi kemi eksportuar 514 ton.
Në asnjë rast gjatë vitit 2018 nuk ka pasur asnjë njoftim mbi reklamimin e sigurisë së domates Shqiptare në sistemin RASFF - Food and Feed Safety Alerts. Madje as rasti i ekspozuar në mediat greke që bën fjale për një sasi minimale, e cila përbën 0.01121% të sasisë së eksporteve vjetore të këtij produkti.

Në njoftimin e mediave greke flitet për një domate të gjetur në treg dhe jo në pikën e kalimit kufitar, si dhe pa asnjë detaj tjetër lidhur me produktin - çka e bën të vështirë garancinë se këto domate janë shqiptare, italiane, apo nga nje vend tjetër. Lidhur me rastin, po kryhen investigime edhe nga autoritetet tona, në komunikim me ato greke.


Lajmi kryesor:

Greqia asgjëson 4.6 ton domate nga Shqipëria dhe Italia: Kishin nivel të lartë pesticidesh


  • Sondazhi i ditës:

    Kualifikueset e Euro 2024, kush e fiton ndeshjen Poloni-Shqipëri?



×

Lajmi i fundit

‘Xhorxhi, nga Durrësi, kur ishte në qeli, u njoh me një vajzë të dënuar nga familja Toptani dhe…’/ Historia e rrallë e burgjeve të komunizmit

‘Xhorxhi, nga Durrësi, kur ishte në qeli, u njoh me një vajzë të dënuar nga familja Toptani dhe…’/ Historia e rrallë e burgjeve të komunizmit