Akuza e dytë ndaj Dakos, tenderi i shëtitores së plazhit në 2014! SPAK: Lejoi rritjen e fondit, 18.3 mln lekë dëm shtetit! Rriti sipërfaqen e shëtitores nga 2.04 ha në 20.4

Akuza e dytë ndaj Dakos, tenderi i shëtitores së plazhit në 2014! SPAK: Lejoi rritjen e fondit, 18.3 mln lekë dëm shtetit! Rriti sipërfaqen e shëtitores nga 2.04 ha në 20.4

1686127737_esss.jpg

Akuza e dytë ndaj Dakos, tenderi i shëtitores së plazhit në 2014! SPAK: Lejoi rritjen e fondit, 18.3 mln lekë dëm shtetit! Rriti sipërfaqen e shëtitores nga 2.04 ha në 20.4

Gabimi me një presje dhjetore është bërë shkak për 10-fishimin e vlerës së tenderit të shëtitores së plazhit në Durrës për të cilën akuzohet Vangjush Dako. Nga 2.04 hektarë sipërfaqja e projektit ka shkuar në 20.4 duke rritur fondin me 18.3 milionë lekë. Bashkia e Durrësit hapi gjyq me kompaninë pasi KLSH kërkoi rikuperimin e dëmit, por procesi u pushua pasi I autorizuari nga Dako nuk u paraqit.  

Akuza e dytë e SPAK për ish kryebashkiakun e Durrësit Vangush Dako dhe personat e tjerë, është tenderi i datës 25 mars 2014 për “projekt zbatimin e shëtitores bregdetare dhe plazhin publik nga Brryli deri në Currila”, e denoncuar nga Ferdinand Xhaferraj, kryetar i PD në Durrës, në vitin 2020.

‘Dëmi në këtë procedurë, është 18.3 milionë lekë të reja dhe për këtë shkelje mbajnë përgjegjësi Anëtarët e Komisionit të llogaritjes së fondit limit Adhurim Qehajaj, Bashkim Salillari, Adnand Toçila, Diana Dedja si dhe Titullari i Autoritetit Kontraktor Vangjush Dako, i cili jo vetëm nuk ka ushtruar autoritetin e tij dhe nuk ka marrë masa për kontrollin e veprimeve të Komisionit, por ka miratuar dhe urdhrin e prokurimit me vlerën e propozuar nga Komisioni.’- thuhet në njoftimin e SPAK.

Fillimisht fondi limit i tenderit në fjalë ishte 21 milionë lekë, por për shkak se sipërfaqja e projektit, u ndryshua nga 2.04 hektarë në 20.4 hektarë, vlera arriti në 210 mln lekë. Pra, gjithçka ndryshoi për një presje dhjetore, që sipas anëtares së Komisionit, Diana Dedja, ishte thjesht një lapsus. Për këtë ndryshim të fondit, në faqen 23 të dosjes SPAK, thekson se ka qenë në dijeni edhe Vangjush Dako. Përcaktimi i tarifës ëshë bërë “Në konsultime me drejtorinë Ekonomike dhe me titullarin e bashkisë, shuma e vënë në dispozicion për projekt zbatimin nuk duhet të kalojë vlerën 21 milionë lekë me TVSH”, thekson prokuroria. Por pavarësisht këtij vendimi, sipas SPAK, fondi limit i tenderit ka shkuar në shifrën e 21 milionë lekëve të reja, të cilat janë derdhur në llogarinë e kompanisë ‘SPHAERA’, kur në fakt pagesa duhej të ishte vetëm 2.6 milionë lekë të reja.

Abuzimi me shëtitoren e Currilave thotë SPAK- është zbuluar edhe nga KLSH në auditin e vitit 2015, dhe për të është vënë në dijeni edhe vetë Dako dhe administrata e bashkisë. Prokuroria thotë se se pagesa kompanisë private iu bë në dy këste me dy fatura, 12.5 milionë lekë në datën 24 tetor 2014 dhe 8.3 milionë lekë në 21 dhjetor 2015.

‘Pagesa e këstit të dytë është kryer nga bashkia Durrës, 6 muaj pasi KLSH kishte njoftuar bashkinë Durrës për shkeljet ligjore dhe evidentimin e dëmit ekonomik.’- thuhet në dosje.

KLSH në atë kohë, ka kërkuar që kompania që projektoi shëtitoren ‘SPHAERA’ të kthente pas vlerën e dëmit, 18,3 milionë lekë të reja. pas kërkesës së KLSH, Vangjush Dako ka autorizuar juristin Ermal PRonjari të paditë kompaninë private dhe të kërkojë kthimin e fondeve, por në 17 korrik 2016 ky proces është pushuar në gjykatën e Durrësit pasi përfaqësuesi i bashkisë nuk është paraqitur.  

1686134582_currila.jpg


Lajmi kryesor:

Arrestimi i Vangjush Dakos, Report Tv siguron dosjen: Pallati nisi 7 kate në 2011, leja i doli në 2014 kur ishte bërë 11 kate


S.G/M.Q./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Vrasja e policit, a rrezikon të përshkallëzohet konflikti Kosovë-Serbi?×

Lajmi i fundit

Shpërthen depoja e karburantit, vdesin 20 persona në Azerbajxhan, qindra të plagosur

Shpërthen depoja e karburantit, vdesin 20 persona në Azerbajxhan, qindra të plagosur