BERZH 50 milionë $ hua për përmirësimin e infrastrukturës në Vlorë-Orikum, Shëngjin-Velipojë, Librazhd-Bulqizë

TIRANË - Ministria e Financave dhe Ekonomisë nënshkroi me Bankën Europiane për Rindërtim Marrëveshjen për financimin e konektivitetit të rrugëve rajonale dhe lokale në Shqipëri. Marrëveshja u firmos nga Ministrja e Financave dhe Ekonomisë,  Anila Denaj dhe drejtori i BERZH-it për Shqipërinë, Matteo Colangeli, ndërsa do të zbatohet nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit. 

Programi parashikon dhënien e një shume prej 50 milionë dollarëve, në formën e huasë, për përmirësimin e infrastrukturës në tri akse rrugore lokale në vendin tonë që prekin zonën Vlorë-Orikum; Shëngjin-Velipojë dhe Librazhd-Bulqizë.

“Këto tre akse janë pjesë e kësaj marrëveshje huaje, por janë pjesë e një programi më të gjerë të kontektivitetit rajonal dhe lokal, i cili nuk do të sjellë vetëm një përmirësim të shtuar të akseve në aspektin e transportit por, mbi të gjitha, do të zgjerojë mundësitë e zhvillimit ekonomik në këto zona. Ky është një prioritet i qeverisë shqiptare, për të bërë zonat rajonale e zonat rurale më të aksesueshme për individët, turistët dhe mbi të gjitha për investitorët vendas dhe të huaj, të cilët në këto zona do të mundësojnë jo vetëm marrjen e shërbimeve të duhura, por njëkohësisht do të krijojnë mundësinë e një zhvillimi ekonomik dhe punësimi akoma më të gjerë”, u shpreh  Denaj.

Drejtori i BERH për Shqipërinë, Colangeli, tha se investimi i parashikuar do të ndikojë në përmirësimin e ekonomisë lokale.

“Mendoj qe këto investime janë të rëndësishme pasi shërbejnë dhe ndikojnë në përmirësimin e ekonomive lokale, në zonat që do të përfitojnë nga mundësi më e mirë ndërlidhjeje, veçanërisht për fushën e turizmit, i cili për ne është gjithashtu një sektor prioritar për investimet. Do të doja gjithashtu të nënvizoja se investimet në infrastrukturë kanë të bëjnë me rritjen e standardeve, përmirësojnë mjedisin, aspektet sociale, sigurinë rrugore, ndërhyrje që janë maksimizuar në detajet teknike të këtyre projekteve”, u shpreh  Colangeli.

Objektivi i këtij projekti është përmirësimi i infrastrukturës rrugore me qëllim krjimin dhe rritjen e zhvillimit ekonomik të zonave në bashkitë Vlorë, Lezhë, Shkodër, Librazhd dhe Peshkopi, si rezultat i përmirësimit të potencialit të tyre turistik dhe zhvillimit të mëtejshëm të bujqësisë, siç bën të ditur zyra e shtypit në Ministrinë e Financave.

Tre segmentet rrugore që parashikohen të financohen nëpërmjet Projektit janë:

Rehabilitimi i Rrugës Ekzistuese Uji i Ftohtë – Orikum, ku pjesë e rehabilitimit të këtij segmenti do të jetë edhe ndërtimi i dy bypass-eve që do të përmirësojnë qarkullimin (10.7km);

Ndërtimi i rrugës Shëngjin – Velipojë (12.4 km);

Sistemim dhe asfaltim i rrugës Zgosht – Ura e Çerenecit (47.1).

G.M./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A është e mjaftueshme rritja vjetore e pensioneve prej 5 për qind ashtu siç premtohet në programin e Rama 3?

Komento

Komente

  • koli: 14/02/2020 17:00

    KETO RRUGE ME 5 MILION BEHEN TE GJITHA duke futur ne pune popullsine lokale….

    Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

Masat anti-COVID, Suedia heq Shqipërinë nga lista e ‘vendeve të sigurta’, nga e hëna ndalohen udhëtimet jo esenciale