POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

DOSSIER/ Kur qeveria shqiptare ekzekutonte me varje Haxhi Qamilin (Fotot)

Fotot e ekzekutimit

Më 16 gusht të vitit 1915, qeveria shqiptare do të ekzekutonte Haxhi Qamilin, pas kryengritjeve të këtij të fundit. Qamil Zyber Xhameta nga fshati Sharrë i Tiranës, i njohur si Haxhi Qamili, ishte figura qendrore e kryengritjes së Shqipërisë së Mesme në vitet 1914-1915.

Parimet e Haxhi Qamilit dhe të kryengritësve që udhëhiqte ishin kundërshtimi i politikave pro-perëndimore të mbretit Wied dhe qeverisë së Esat Pashës, dhe bashkimi pa kushte me Portën e Lartë.

Duke qenë se kjo lëvizje kryengritëse u bë pengesë për zhvillimin e vendit, qeveria arrestoi udhëheqësin e saj bashkë me një tufë mbështetësish.

Foto nga dita e ekzekutimit të Haxhi Qamilit

Xhelal bej Zogolli kryesoi gjyqin e kryengritësve, në përfundim të të cilit kryengritësit u dënuan me vdekje dhe u varën publikisht më 16 gusht 1915.

Sjellim këtu fotografitë e bëra gjatë gjykimit të Haxhi Qamilit.

Foto nga dita e ekzekutimit të Haxhi Qamilit

Foto nga Kel Marubi dhe Qemal Kaçulini. Kopje nga Fototeka e AQSh./Tema

Komento