Drejtori i stabilitetit financiar në BSH për garancinë e tretë sovrane: Duhet studiuar, të zgjaten paketat në fuqi

Garancitë sovrane të miratuara nga qeveria në vlerën e 26 miliardë lekëve për drejtorin e stabilitetit financiar të Bankës qendrore ishin pozitive në rritjen e kreditimit. Por i pyetur se përse bankat përdorën masa shtrënguese në aprovimin e kërkesave, Shehu thotë se analiza e riskut ishte e dehura dhe shmang kredinë e keqe.

“Banka sigurisht që kryen analizën e kërkesave që vijnë natyrisht në këtë pjesë nuk është se ka ulje të standardit të analizës që bëhet pasi në fund të fare sido që të jetë elementi kryesor është që kredia të jetë e nivelit të mirë, asnjë nuk ka interes që kredia që jepet të jetë problematike”, sqaron drejtori.

Teksa qeveria ka shtyrë deri në muajin qershor 2021 afatin e garancisë sovrane të dytë dhe shpesh është artikuluar mundësia e një garancie të tretë, Shehu thotë se duhet treguar kujdes. Sipas tij duhen vlerësuar 3 pika kryesore dhe më pas të shkojmë tek linja e tretë.

“Vlerësoj se ka disa faktor që duhen konsideruar para se të merret një vendim i tillë, dhe këto lidhen me gjendjen aktuale ku është ekonomia, pritshmërinë për ecurinë e pandemisë dhe efektet e saj si edhe shkallën e përdorimit të paketave ekzistuese dhe në rast se ka hapësirë do të ishte një përpjekje më e mirë për ti bërë këto paketa edhe më të volitshme për biznesin”, sqaron drejtori i stabilitetit financiar.


Lajmi kryesor:

Pandemia dhe ekonomia/ Banka e Shqipërisë për Report TV: Masat lehtësuese vijojnë sa të jetë e nevojshme! Garancia e tretë sovrane duhet studiuar! Kredia e keqe do rritet


K.T./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A është i pranueshëm për ju përdorimi i të dhënave personale nga një parti politike?×

Lajmi i fundit

John

Plagosja në zyrën elektorale të PD në Kavajë, arrestohen 3 autorët (EMRAT)