Gazsjellësi, studimi i Oxford:
Çfarë përfiton Shqipëria nga TAP

Gazsjellësi, studimi i Oxford: <br />Çfarë përfiton Shqipëria nga TAP
TIRANE - Më 12 nëntor 2012 Oxford Economics' paraqiti një studim në Simpoziumin Shqiptar të Gazit, i cili analizon përfitimet potenciale ekonomike që TAP mund të ketë për Shqipërinë. Studimi analizon ndikimin potencial ekonomik të projektit në tri zona kryesore - kontributin ndaj PBB-së, numrin e vendeve të punës të krijuara dhe të ardhurat e mbledhura nga taksat. Të gjitha vlerat monetare të raportuara nga çmimet e 2012-ës, pra paraqesin "paratë e së sotmes".

Sipas të dhënave të kryetitujve gjatë katër viteve të tij të ndërtimit (2015-18), duke përfshirë efektet direkte, indirekte dhe të nxitura, TAP do të kontribuojë një total prej 370 milionë eurosh ndaj PBB-së shqiptare; do të krijojë mesatarisht 9.900 vende pune në vit dhe do të sjellë 80 milionë euro për thesarin shqiptar, thekson studimi.

Më pas, gjatë funksionimit që pritet të zgjasë 50 vjet, duke përfshirë ndikimet direkte, indirekte dhe të nxitura, projekti parashikohet të kontribuojë një total prej 2.7 miliardë eurosh ndaj PBB-së shqiptare, të krijojë 240 vende pune në vit dhe të sjellë 2.5 miliardë euro të ardhura nga taksat.

Investimi i TAP pritet të sigurojë një shkallë më të gjerë përfitimesh ndihmëse vendit. Ekipi i projektit pret të investojë rreth 60 milionë euro në rrugët dhe infrastrukturën e Shqipërisë.

(Gre.M/Shqiptarja.com)

  • Sondazhi i ditës:

    A e forcon rolin e Shqipërisë zhvillimi në Tiranë i samitit për Ukrainën?×

Lajmi i fundit

Përfundon samiti për Ukrainën, liderët foto familjare me Zelenskyn

Përfundon samiti për Ukrainën, liderët foto familjare me Zelenskyn