Interpelanca për dëbimin e Gylenistit, Lleshaj: Turku firmosi vetë! Nuk kërkoi as azil (VIDEO)

Kuvendi ka nisur me interpelancën e parë kërkuar nga deputeti Artur Roshi me ministrin e Brendshëm në lidhje me ekstradimin e mësuesit turk që dyshohet se ishte i lidhur me lëvizjen Gylen, Harun Çelik, por edhe cështje të tjera, përfshirë kanabisin. Lleshaj u shpreh se kjo është cështje administrative dhe nuk është rasti i vetëm, pasi ka shumë persona të dëbuar jashtë, ose që janë kthyer në Shqipëri nga vendet e BE-së. Për rastin, Lleshaj tha se në momentin e dëbimit turku nuk ka ngritur pretendime, gjë që vërtetohet se ka firmosur urdhrin, gjithashtu nuk kërkoi azil dhe kjo sipas tij mbyll cdo diskutim.

"Nëse para 7 vitesh kishim 130 vrasje në vit, tani kemi 50 vrasje në vit. Jemi në shifrat më minimale historike për kanabisin. Rendi është në ditët më të mira historike, por jo ajo që duam. Ju sfidoj të jepni shifra dhe jo konkluzione në ajër. Unë jam krenar që kam sakrifikuar lirinë time dhe një pjesë të rinisë për të shërbyer ndaj vendit tim, kjo më bën krenar, me këtë nuk më kompleksoni. Interpelanca i ndaj një teksti të një interviste, unë erdha për të diskutuar për shtetasin turk, ju pyesni sa të rrezikshëm janë ushtarakët për lirinë e individit.

Por shteti dhe individi përfaqësojnë të njëjtën gjë, është produkt i zgjedhjes së individit. Sa i përket rastit të turkut, dëbimi i të huajve që nuk disponojnë dokumente të rregullta është praktikë e rëndomtë e përditshme, nuk merret vendimi nga ministri, pasi ministri  merret me drejtimin politik, dëbimi është vendim administrativ. Përgjegjës janë drejtoritë vendore të kufirit dhe emigracionit, cdo vit dëbohen mijëra qytetarë të huaj që janë të parregullt. Ka dy rrugë, ose largim vullnetar ose detyrim. Me detyrim për vitin e kalkuar u larguan 45 të huaj. Në 2018 janë larguar ose dëbuar nga vendet e BE-së 99345 qytetarë të këtij vendi dhe në 2019, 7180. Ju keni pikasur një turk. Do të ishte e rëndësishme se përpara se ti japim një status politik, të ishin ezauruar hapat e tjerë ligjorë. Mund të kërkonit hetim administrativ ose nëse ka pasur dyshime se rasti është cenuar, shkelje penale, mund të ishte inicuar hetim penal.

Rasti është i tillë, Harun Çelik është ndaluar pasi u kap me vizë kanadeze të falsifikuar, nuk ka qenë rezident në Shqipëri, hyri vetëm në 5 korrik 2019 dhe doli pas disa orësh dhe erdhi në datën 8 për t'u ndaluar në dalje të kufirit. Policia për emigracionin ka zbatuar detyrimet për të huajt. Cfarë ligji është zbatuar? Është zbatuar ligji për të huajt, që thotë se dëbimi i të huajve është masë administrative që merret për largimin në bazë të vlerësimeve rast pas rast ku rezulton se ka hyrë në mënyrë të paligjshme dhe ka të dhëna se do të kalojë ilegalisht në vendet e tjera. Ky qytetar ka hyrë ilegalisht dhe do e përdorë për të kaluar në vende të tjera.

Në Shqipëri janë rreth 2 mijë turq. Masa të tilla merren edhe ndaj shqiptarëve nëse kalojnë ilegalisht kufirin. Në momentin e dëbimit nuk ka ngritur pretendime, gjë që vërtetohet se ka firmosur urdhrin dhe kjo e mbyll cdo diskutim. Dëbimi është bërë nga autoritetet përkatëse të policisë për në aeroport deri në momentin që është imbarkuar në bordin e avionit. Atij iu ofruan të gjitha të drejtat e kushtetutës për të huajt, mundësitë për të kundërshtuar aktin apo kërkimit të azilit, por ai nuk ka preferuar që të shfrytëzojë këto të drejta" tha ai.

Por deputeti Roshi, referuar faktit që mësuesi turk ishte i akuzuar në vendin e tij si pjesë e lëvizjes Gylen, armik i Erdoganit, kërkoi nga Lleshaj që Shqipëria të mos bëhet fushëbetejë e vendeve të tjera. "Mësuesi turk nuk kishte hyrë në mënyrë të paligjshme. Varësit tuaj i dhanë një urdhër dëbimi menjëherë dhe të drejtën për ankesë në ditë pushimi. Të gjithë pamë miqtë e tij që e ndiqnin pa shpresë, teksa dërgohej me urgjencë drejt Rinasit. Kjo tregonte se liria dhe jeta e tij vihej në rrezik. U shkel karta e të drejtave të njeriut.

Nuk duam që vendi ynë të bëhet fushëbetejë e vendeve të tjera. Ky gjest krijon përshtypjen se Tirana është kthyer në fushën e ideve dhe influencave të huaja për të punuar dhe investuar në vendin tonë. Ky ekstradim me të gjitha prapaskenat është hap pas për integrimin tonë në Europë.  Po sillni një debat politik të një vendi të tretë, gjë që unë e refuzoj. Kemi të bëjmë me një rast administrativsht, u kam sfiduar, që të shkoni në gjykatë nëse rasti është i atakueshëm. Vendimin për këtë e merr një nëpunës i policisë. Ata janë bijët e këtij vendi, që dinë të lexojnë vendimet e gjykatave" tha ai.


Lajmi kryesor:

Katër interpelanca në Kuvend! Dëbimi i Gylenistit, Lleshaj: Turku firmosi vetë! Nuk kërkoi as azil


/b.ha./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Rishfaqen nostalgjikët e diktatorit, a duhet bërë dekomunistizimi i shoqërisë shqiptare?×

Lajmi i fundit

John

Dita e martë do të nisë plot pozitivitet, por... horoskopi për sot