POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Më shumë se 7 milionë persona vriten çdo vit nga duhani

Foto ilustruese

Konsumimi i duhanit vret çdo vit në botë më shumë se shtatë milionë persona, bëhet e ditur sipas OBSH-së, duke bërë thirrje që të ndalohet promovimi i tyre dhe të rriten taksat mbi këtë produkt.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) me rastin e ditës botërore pa duhan, ka publikuar një raport ku përllogarit, për herë të parë, kostot shëndetësore dhe ekonomike të duhanit dhe impaktin në mjedis që shkakton ajo.

Bëhet e ditur se “Çdo vit në botë, më shumë se 7 milionë persona vdesin nga duhanpirja, kundrejt rreth 4 milionë që ishin në fillim të shekullit XXI”, deklarohet sipas këtij raporti të OBSH-së.

Gjithashtu duhan pirja përfaqëson një peshë të rëndë ekonomike për planetin.

Mirëpo kostoja e saj duke e par në aspektin e shpenzimeve shëndetësore dhe të humbjes së produktivitetit vlerësohet në më shumë se 1 400 miliardë dollarë, ose 1,8 për qind e prodhimit të Produktit të Brendshëm Bruto (PBB) të botës.

a.de.
Komento