‘Ngrirja e vezëve’, rreziku që gratë duhet ta dinë patjetër

Foto Ilustruese

Femrat që kalojnë të tridhjetat janë të pritura për të bërë procesin e ngrirjes së vezëve duke mos pasur parasysh rrezikun se një ditë mund të mbeten pa fëmijë. Mirëpo një grup studiuesish ka nxjerrë në pah edhe rrezikun se mund të mos bëhen nëna, pas një farë kohe ose të ulet mundësia e mbetjes shtatzënë.

“Gratë që marrin përsipër të ngrijnë vezët duhet të jenë të vetëdijshëm për "normat relativisht të ulëta të suksesit" të mbetjes shtatzënë,”- ka thënë një gjinekolog. Për më tepër kur kemi të bëjmë me dikë të moshës 35-vjeçare, ngrirja e vezës nuk garanton një fëmijë.

BBC shkruan se Dr Jara Ben Nagi thotë se ngrirja mund të ndihmojë gratë e vetme të presin derisa të takohen me partnerin e duhur për të pasur një fëmijë. Ajo tha se gratë nuk duhet të jenë nën presion në një marrëdhënie për të mbetur shtatzënë. Dy grupe ekspertësh kanë debatuar për përfitimet dhe rreziqet që lidhen me ngrirjen e vezëve dhe trajtimin e IVF për gratë nën të 30-at e tyre.

Profesor Balen i Kolegjit Mbretëror të Obstetërve dhe Gjinekologëve tha: "Shkalla e suksesit për ngrirjen e vezëve është përmirësuar ndjeshëm në vitet e fundit, kështu që u ofrojnë një mundësi grave që të ngrijnë vezët e tyre për arsye sociale nëse nuk janë gati të kenë fëmijë .

"Ndërsa gratë duhet të mbështeten në zgjedhjet e tyre, ata duhet të jenë të informuar për normat relativisht të ulëta të suksesit, kostot e larta dhe efektet anësore."

Ai paralajmëroi se gratë duhet të flasin me një specialist riprodhues dhe të zgjedhin një klinikë me përvojë për të vizituar, duke shtuar se koha më e mirë për të ngrirë vezë është në 20-at e hershme të një gruaje dhe sigurisht nën moshën 37 vjeç.

Megjithatë, Dr Ben Nagi, nga Qendra për Shëndetin Riprodhues dhe Gjenetik, dhe kolegët e saj argumentojnë se ruajtja e vezëve ofron më shumë kohë për gratë e vetme për të gjetur një marrëdhënie dhe u jep atyre shpresë në një kohë që shanset e tyre të shtatzënisë mund të pakësohen.

Ata theksojnë se në një studim prej 1,382 grave që pësuan ngrirje të vezëve sociale, 120 u kthyen për të përdorur vezët e tyre pas një kohe mesatare prej pak më shumë se dy vjetësh dhe se 45 prej 95 grave që ishin të vetme në atë kohë u kthyen kur kishin një partner .

Ata shtojnë se shkalla e mbijetesës së vezës së ngrirë duke përdorur metodën e vitrifikimit të ri ishte 85%, me shkallën e shtatzënisë prej 27% - e ngjashme me një normë suksesi prej 23% për IVF në gratë e moshës 35-37 vjeç.

Dr Timothy Braceëell-Milnes, nga Imperial College London dhe bashkëautorë nga Chelsea dhe Spitali Ëestminster në Londër paralajmërojnë se shumica e grave po marrin masa për të ruajtur pjellorinë e tyre më vonë. Ata thanë se është duke u bërë si një "përpjekje e fundit" në vend të një zgjedhje të planifikuar dhe të informuar në fillim të tyre deri në mesin e viteve '30. Ata thanë se hulumtimi ka treguar se të rinjtë nuk janë të vetëdijshëm për kufijtë natyrorë të fertilitetit femëror dhe "mbivlerësojnë dukshëm" normat e suksesit të vezëve të ngrirjes për t'u mbetur shtatzënë më vonë.

 

fl.mi./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A duhen ndjekur penalisht gjyqtarët që po nxjerrin 'të fortët' nga burgu?

Komento