SKANDALI/ Kush është politikani i lartë shqiptar me iniciale I.M që rezulton ish bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit? Partia e Metës: Nxirrni dokumentet

SKANDALI/ Kush është politikani i lartë shqiptar me iniciale I.M që rezulton ish bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit? Partia e Metës: Nxirrni dokumentet

Postimi i Autoriteti për Informim mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit

Një ''personazh me profil të lartë politik'' shqiptar me iniciale I.M rezulton të ketë qenë bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit.  Autoriteti për Informim mbi Dosjet e Sigurimit te Shtetit thotë se ka arritur ta zbulojë këtë në një verifikim që ka bërë. Bordi I Autoritetit për Informim mbi Dosjet e Sigurimit te Shtetit, ka vendosur ti kërkoj Kuvendit të Shqipërisë të ndryshoj ligjin mbi dosjet në vend, për shkak se favorizon politikanët e lart dhe deputetët e Kuvendit të Shqipërisë, të cilët nuk ndëshkohen nga të qenit bashkëpunëtorë të Sigurimit të Shtetit dhe akoma më keq mbrohen me një klauzolë të veçantë, nëse kanë kaluar “filtrin” e atij që quhej Komisioni Mezini dhe me pas Bezhani pas vitit 1997.

Kjo klauzolë, duket se është vendosur qëllimshëm për ti dhënë legjitimitet, mos kontrollit të hollësishëm të dosjeve dhe mbrojtjen e shumë politikanëve të lart që kanë qenë pjesë e strukturave bashkëpunuese me Sigurimin e Shtetit. Për zbulimin e Autoritetit për Informim mbi Dosjet e Sigurimit te Shtetit ka reaguar edhe bashkëpunëtori i Ilir Metës, Tedi Blushi duke thënë se kanë merakun e patronazhistëve të komunizmit dhe i kërkoi që të nxjerrin çdo dokument në mënyrë që të jenë sa më transparentë. Ende nuk dihet identiteti i plotë i politikanit me inicialet I.M., por reagimi i Blushit, ish këshilltar i Metës në presidencë dhe tashmë bashkëpunëtor në Partinë e Lirisë shton dyshimet se mund të jetë Ilir Meta.

Njoftimi i plotë i Autoritetit të Dosjeve

Tiranë, 26 korrik 2022 – Autoriteti për Informimin mbi Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit, institucion i pavarur, i krijuar për qëllime të informimit të individëve, institucioneve, studiuesve dhe mediave me dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit, ushtron prej 5 vitesh veprimtarinë e tij, bazuar në ligjshmëri, transparencë dhe bashkëpunim me institucionet shtetërore. Në kuadër të punës së përditshme me përpunimin e materialeve të ish-Sigurimit të Shtetit, së fundmi Autoriteti është ndeshur me informacione dhe të dhëna mbi një personazh me profil të lartë politik. Institucionit iu kërkua nëpërmjet postës elektronike që të verifikohej figura e shtetasit I. M. në dosje të klasifikuara të ish-Sigurimit të Shtetit. Konstatimi u shqyrtua me përgjegjësi dhe materialet u bënë të njohura për të gjithë anëtarët e zgjedhur.

Me vendimin nr. 321, datë 26.07.2022 të Autoritetit, të dhënat iu përcollën Kuvendit të Shqipërisë.Për identifikimin e materialeve të tilla dhe informimin mbi to, Autoriteti kërkon të kthehet vëmendja te ndryshimet e ligjit nr. 45/2015 “Për të Drejtën e Informimit për Dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit të Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë” i ndryshuar dhe problematikat e vështirësitë e përsëritura në zbatimin e disa dispozitave. Konkretisht: Verifikimi i zyrtarëve përpara emërimit në detyrë, në zbatim të nenit 29, pika 4 të ligjit45/2015 i ndryshuar, ku parashikohet: “Autoriteti nuk administron kërkesat për informacion për zyrtarët që propozohen të emërohen ose ngrihen në detyrë në institucionet kushtetuese dhe autoritetet publike, kur Autoriteti administron apo i janë vënë në dispozicion dokumenti autentik origjinal i certifikatës së pastërtisë së figurës.” Pra, emrat e shqyrtuar më herët nga komisionet Mezini-Bezhani nuk verifikohen nga Autoriteti,me dispozitë ligjore. Nga ana tjetër, neni 29 pika 4 të ligjit nr. 45/2015, i ndryshuar, zbatohet vetëm për kërkesat përinformim të paraqitura nga institucionet kushtetuese dhe autoritetet publike, dhe jo për kërkesatindividuale për informim. Në këtë rast, Autoriteti nuk kushtëzohet nga normë urdhëruese dhe e jep dokumentacionin nëadministrim, siç rezulton nga verifikimi. Disa herë, (nëntor 2018, shkurt 2020, etj.), Autoriteti ka paraqitur propozime për ndërhyrje nëligj sa i takon dispozitës në fjalë, drejtuar Kuvendit të Shqipërisë, KQZ, Komisionit të Posaçëm për Reformën Zgjedhore, bashkëkryetarëve të Komisionit të Posaçëm për Reformën Zgjedhor edhe OSBE-së. Shqetësimi është paraqitur së fundmi nga znj. Gentiana Sula, në seancën plenare të 21 korrikut 2022, gjatë raportimit të veprimtarisë për vitin 2021. Në këto rrethana, në rastet e shqyrtuara me përgjegjësi për subjektet A. D., Th. S., S.H, Xh. Sh.,D. Ç., dhe I. M., Autoriteti e ka bazuar vendimmarrjen në kërkesën për emërim/ngritje në detyrë.

Në rastet kur kërkesa për të njëjtët emra bëhet për verifikim figure, Autoriteti administron të gjithë dokumentacionin mbi personin në fjalë.Ngërçi e vë institucionin në pozitën që, një vendim i tij në përgjigje të kërkesës institucionale, deklaron se subjekti zotëron certifikatën e pastërtisë se figurës së tij nga komisione të mëhershme verifikuese. Vendimi tjetër, - i marrë në përgjigje të kërkesës individuale, - shprehet që po i njëjti subjekt rezulton me dokumente të ish-Sigurimit të Shtetit.

Të dy vendimet janë të ligjshme dhe në zbatim të ligjit nr. 45/2015, i ndryshuar. I gjendur më shumë se një herë në situatë të tillë, Autoriteti vlerëson se çdo rrethanë apo informacion i njohur nga vetë kërkuesi apo publiku, dhe për të cilën Autoriteti është në dijeni apo disponon informacion se ekziston, duhet të pasqyrohet dhe të jetë pjesë përbërëse e vendimit në pjesën përshkruese dhe arsyetuese të secilit vendim. Kuvendit të Shqipërisë i është kërkuar të ndërhyjë për zgjidhjen e kësaj situate, ku dokumentacioni i funksionimit të komisioneve të mëparshme është jo vetëm me mangësi fizike dhe të anës formale, por në disa raste ka rezultuar i pasaktë në verifikimet e kryera nga Autoriteti në dokumentet e ish-Sigurimit të Shtetit.

Përmirësimi i ligjit ndihmon kryerjen e proceseve të punës me përgjegjësi, integritet dhe transparencë, për ruajtjen e besueshmërisë së institucionit për shoqërinë shqiptare dhe partnerët ndërkombëtarë, për sa kohë që figurat e verifikuara për emërim, ngritje në detyrë apo si të zgjedhur qendrorë e vendorë, luajnë rol të rëndësishëm në vendimmarrje dhe politikat publike. Së dyti, verifikimi i kandidatëve për deputetë/ kryetarë bashkie dhe angazhimi minimal i subjekteve politike, për zbatimin e nenit 30 të ligjit 45/2015, i ndryshuar. Në zgjedhjet parlamentare të qershorit 2017, nga 18 parti politike të regjistruara, vetëm dy të tilla, (përkatësisht PDIU, 144 emra dhe Aleanca Popullore për Drejtësi, 141 emra) paraqitën kërkesë për verifikim të kandidatëve për deputetë.

Për zgjedhjet parlamentare të prillit 2021, vetëm katër subjekte politike (Partia Lëvizja Punëtore Shqiptare, Partia Bindja Demokratike, Partia Aleanca për Barazi dhe Drejtësi Evropiane, (ABDE), Partia Aleanca Demokristiane e Shqipërisë), gjithsej 61 kandidatë, morën në konsideratë këtë proces të rëndësishëm për integritetin e zgjedhjeve. Autoriteti i është drejtuar me shkresë të gjitha partive politike të regjistruara në zgjedhje (31 gjithsej) që, në zbatim të nenit 30 të ligjit 45/2015, i ndryshuar, të bashkëpunojnë me institucionin për përmbushjen e detyrave për verifikim të kandidatëve për deputetë në Kuvendin e Shqipërisë, kryetarë bashkish dhe kryetarë këshilli qarku.

Për zgjedhjet parlamentare 2017 dhe 2021, nga Autoriteti u verifikuan 446 kandidatë për deputetë, ku 441 rezultuan pa dokumente dhe 5 kandidatë për deputetë figuruan bashkëpunëtorë në dokumente të ish-Sigurimit të Shtetit.

Autoriteti kërkon të shqyrtohen me prioritet problematikat e ngritura në vite sa i takon verifikimit të figurës së zyrtarëve që emërohen, ngrihen në detyrë dhe përfaqësuesve politikë që marrin pjesë në fushata zgjedhore qendrore e vendore, të cilët kanë impakt të drejtpërdrejtë në politikat publike në vend. Autoriteti siguron shoqërinë shqiptare, grupet e interesit, institucionet dhe partnerët, që do të vazhdojë të kryejë me integritet, transparencë dhe përgjegjësi institucionale detyrat e ngarkuara nga ligji, për zbardhjen e së shkuarës komuniste, në funksion të së ardhmes dhe konsolidimit të demokracisë.

Rendit zhvillimet sipas orarit:
Ora 20:48
I.M spiun i Sigurimit të Shtetit, reagon bashkëpunetori i Metës: Latë nam, paskeni merakun e 'patronazhistëve' të komunizmit! Hapni çdo dosje

1658861397_Screenshot2.jpg

Tedi Blushi, bashkëpunëtori i Ilir Metës ka reaguar për zbulimin e Autoritetit për Informim mbi Dosjet e Sigurimit te Shtetit që thotë se një ''personazh me profil të lartë politik'' shqiptar me iniciale I.M rezulton të ketë qenë bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit.  Në një postim në Facebook, ku duket se e merr me të qeshur këtë situatë, Blushi përmend patronazhistët. 

“Latë nam me patronazhistët e sotëm ju që paskeni merakun e “patronazhistëve” të komunizmit”, shkroi Blushi. Deri tani nuk dihet kush është I.M ndaj edhe ky reagim i Blushit, ish këshilltar i Metës dhe bashkëpunëtor në Partinë e Lirisë shton dyshimet se mund të jetë Ilir Meta.

Sipas Blushit, gjithçka vjen një ditë pas ndryshimit të emrit të LSI në Partia e Lirisë, çka sjell edhe Ilir Metën në politikën aktive. Blushi i bëri thirrje Autoritetit të Dosjeve që të hapë e të bëjë publike çdo dosje dhe infromacion të asaj kohe.

“Ha Ha Ha… Autoriteti i Dosjeve u kujtua t’i kërkojë Kuvendit të ndryshojë ligjin “Për të drejtën e informimit për dokumentet e ish-Sigurimit”, një ditë pas themelimit të Partisë së Lirisë, se gjoja një politikan i nivelit të lartë I.M, figuron bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit dhe qenka përpjekur për t’u fshehur nga verifikimet dhe për këtë u dashka bërë një ligj i veçantë.

Mos e lodhni kot Kuvendin me këtë punë, se ka çështje të tjera më të rëndësishme për t’u marrë si aferën skandaloze të inceneratorëve apo Marrëveshjen e Detit me Greqinë (kujtoni letrën e fundit të Presidentit të Republikës për të gjithë deputetët).

Latë nam me patronazhistët e sotëm ju që paskeni merakun e “patronazhistëve” të komunizmit”

I bëjmë thirrje Autoritetit të Dosjeve të hapë që sot dhe të bëjë publike çdo dosje dhe informacion të sigurimit të shtetit dhe gjithçka tjetër, përfshirë edhe procesverbalet e organizatës së rinisë të asaj kohe!Jetojmë në kohën e "pavarësisë" së institucioneve, por edhe të TRANSPARENCËS, që nuk do të ndalet”, shkroi Tedi Blushi.

K.T./A.M./Shqiptarja.com
Komento

KUJDES! Nuk do të publikohen komente që përmbajnë fjalë të pista, ofendime personale apo etiketime mbi baza fetare, krahinore, seksuale apo që shpërndajnë urrejtje. Në rast shkelje të rëndë të etikës, moderatorët e portalit mund të vendosin të bllokojnë autorin e komentit, të cilit do t'i ndalohet nga ai moment të komentojë te Shqiptarja.com

Komente

 • Cubel breca: 27/07/2022 11:57

  Po mir xhanem,po ketyre pse ju djeg????????????????????????? I m ka sa te duash!!!!!!!!!! Po kete kemi kohe qe e themi se jan agjentura bashk me babain e tij politik. Se ne te kundert si do punonin kundra shqiperis nga 30 vjet keta maskarenj. E ky tedi sa me dhimset. Ushtar shvejku ka qen ky,si gjithmon besnik pas kokrres hajdutit.

  Përgjigju
 • Petrit: 27/07/2022 11:10

  U be bajate kjo puna e dosjeve te Sigurimit te Shtetit, nese do te ekzistonte vullneti i politikes , 30 vite ishin kohe e mjaftueshme. Por mendoj qe e perdorin sa per me ba pak tymnaje dhe ne kete rast perfitojne gjithmone politikanet dhe e ha populli. Mjaft me , nuk duhen permendur me . Ishim femije ne 90-ten dhe u beme gjysher.

  Përgjigju
 • Shoku Kopi: 27/07/2022 10:11

  Fushata elektotale per zgjedhjet vendore sapo ka filluar!

  Përgjigju
 • Tino: 27/07/2022 09:55

  Nqs behet fjal per ate njeri turpin ta mbajn institucionet qe e ben president e jo ai vet

  Përgjigju
 • Nastradini: 27/07/2022 06:09

  Ne te gjitha aspektet, deklaratat publike te nje organi gjasme te pavarur, jane tronditese. Se pari, sepse hedhin ne media lajme me prapavije politike. Se dyti, me e renda, sepse pasi paskan gjetur nje "ish bp" te ish OSSH i kerkojne Kuvendit te ndryshoje ligjin dhe penalizoje individin???? E rende sepse haptazi minon sigurine juridike, hedh ne ere cdo vendimmarrje te mepasshme per shokun IM sepse eshte paragjykuar ne nje proces te parregullt ligjor. E fundit, akoma dhe me kriminale, nese IM = Ilir Meta dhe organi idiot i dosjeve na a paska mbajtur te fshehte per qellime partiake dhe interesa shantazhi te ish bp te disa sherbimeve "demokratike popullore" sot ne krye te mafies shteterore, kjo eshte te cuditesh ne enderr! Kaq ekstrem eshte mentaliteti bolshevik neobllokist i Tiranes se "kuadrit te ri" saqe ish kryehetuesi vrases pellet neper media se sa bukur ka punuar dhe se sa ka vujtur gjyshi dhe nipi i "shokut Rama" ndersa biri dhe babai ishte antar byroje!!! Berisha i keqperdori dosjet e ish OSSH, sidoqofte nuk i "hoqi" nga organi informativ. Tani qe e rremoi mire dhe zhduku cdo rekord te takimeve neper "sporte" me rekrutuesit, i leshojet te kafshoje shokun Ilir. Ore koken hengshi. Por lereni te prehet te ndjerin Prifti, qe me paturpesine me te madhe se bashku me Dosh mafiozin e rekrutuat, perdoret dhe degjeneruat. As kredine nuk ja late mavrise.

  Përgjigju
 • irfan: 27/07/2022 02:55

  edhe putini I kgb ka qene, edhe biden padyshim I cias, kshu qe kto histori te lashta nuk perbejne me interes per publikun. histori qe djeg eshte ajo e inceneratoreve nga e cila duan te spostojne vemendjen ed rama&co dhe per te cilen ne qytetaret e vendit paguajme 70000 euro cdo dite (edhe ne kte kohe qe flasim dhe djegesve u ka dalur tymi)

  Përgjigju
  • Uen: 27/07/2022 09:12

   Po pra koklopa eshte Putini dhe Biden.. ne nje nivel jane! Hajeni dhe let mot per Liken.

 • Florida: 27/07/2022 00:06

  Po Ambasador Leshua krahu i djathte i IM çmendim ka?

  Përgjigju
 • Gjykatsi: 26/07/2022 23:00

  Ky Ted Blushi dashka prova. Aty kan qenë provat edhe me pare, me zë e me figurë korrupsioni me 700 mije €, ndodhi ndonje gjë???? Perkundrazi, e bënë hadutin president. Si ai libri "pirati bëhet papë".

  Përgjigju
 • Anisa: 26/07/2022 22:05

  LIKE SHTOGU FLORIRI SHIKOI SURRATIN SDO AS MEND AS KALEM SHKURTABIQI SKRAPARDHIU

  Përgjigju
 • ltc: 26/07/2022 21:17

  Ilir Meta spiun jo vetem i sigurimit te shtetit por edhe i agjenturave te huaja. E ktheu presidencen ne strehe te gjithe sherbimeve sekrete anti-shqiptare.Spiun i Greqise,Rusise,Iranit,Serbise.

  Përgjigju
 • Tepelenasi: 26/07/2022 21:08

  Per papagallet qe pyesin ‘pse e bete president?’: Sepse aleanca PS-LSI garantonte mposhtjen e tradhetarit S.B. Por Meta u be gjithsesi me Berishen, pasi u zgjodh president, sepse e kishte hallin te reforma ne drejtesi.

  Përgjigju
  • Tahir tarfyci: 27/07/2022 15:06

   Ca thot ky riku keshtu ku ca koke Cubi i gjate per keto bashkime si puna e non gratave. Pak kan vjedh nga 30 vjet keta kelyshet e ramiz alis,dokan perseri. Cubi i gjate ka ble ameriken Europen i mbetet edhe azia. Kurse ketyre qenerve funderrina u ka ngelur te blejn nga nje pal byzylyk.

  • Riku: 27/07/2022 09:09

   Po tani kush duhet te bashkohet per te larguar tradhtarin Rama... apo lali eri me ilir meten

 • Lala: 26/07/2022 20:52

  SE harrova te komenti me posht.keta te DSIK si ja kan dhen certificaten e sigurise ketij IM ?

  Përgjigju
 • Loni: 26/07/2022 20:04

  Po spiunat e Udb asfalis Po cia kur do i publikoni apo tani ata jan vende aleate

  Përgjigju
 • UKU MOMLIT: 26/07/2022 20:03

  Politike e qelbur nga te gjitha krahet e ngjyrat politike ne Shqiperi. Pislleku dhe degjenerimi ka kapur per fyti shtetin e deshtuar shqiptar. Pune bllokmenesh,bllokqenesh,bllokzagaresh e kokpalaresh. Neveri KLANSEKTI PS,PD,LSI(PL). Si mundet te vazhdohet çelja e negociatave nga keta e me keta imoralë mostra ne pushtet e opozite???

  Përgjigju
 • Hakiu: 26/07/2022 19:35

  Pse e zgjodhet president??? Pse tani??? Mashtruesa

  Përgjigju
 • Ben: 26/07/2022 19:28

  Normal.Dihet kush eshte,eshte Monika Kryemadhi.Hahaha. Likja do thote jane fallco documentet,vetem populli 2 marsit eshte i sakte.

  Përgjigju
 • Kasem Aga: 26/07/2022 19:26

  Po Iliri të tana i ban: Mashtrus, hajdut, kriminel, gënjeshtar, hipokrit, debil, urjam hip e ka gjith të zezat. Po ça ti bësh kti populli që ka akoma DEBIL të ler që i shkojn nga mbrapa like floririt.

  Përgjigju
 • www.youngtribune.com: 26/07/2022 19:14

  Pse ky lajm tani dhe nuk doli para se te zgjidhej president? Dicka nuk shkon ?

  Përgjigju
  • Zihniu: 26/07/2022 19:49

   Kjo eshte si padia e Balles ndaj Berishes ne spak, pasi u shkarkua Tigri

 • Agai Cepanit: 26/07/2022 19:07

  A thua te jete ky Toci jone kokelopa Ilir META ?

  Përgjigju
 • Lala: 26/07/2022 19:05

  Inicialet IM kush mund te jet Valle eee??? Likja Jo i her SE I fillon me L emri Like floriri.nuk esht jo

  Përgjigju
 • Sondazhi i ditës:

  Gërdeci dhe privatizimi i ish-kompleksit Partizani nën hetim, a besoni se SPAK do të bëjë drejtësi?×

Lajmi i fundit

Ministrja Xhaçka në takimin e SEECP: Bashkëpunimi rajonal, kyç për të ardhmen tonë evropiane

Ministrja Xhaçka në takimin e SEECP: Bashkëpunimi rajonal, kyç për të ardhmen tonë evropiane