POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Një shkollë shumë larg tradicionales, e renditur midis ndërtesave më të mira të botës (Foto)

Shkolla muzikore "Toho Gakuen" , Tokio

Arkitekti Tomohiko Yamanashi vendosi që ta rikonstrukturojë shkollën muzikore "Toho Gakuen" që gjendet në lagjen “Chofu”, duke zgjedhur atë që ai vetë e quan paraqitje “poroze”. Yamanashi ndërhyu në ekstraktin prej betoni të shkollës duke përdorur drurin dhe qelqin. Kështu, në vend të dhomave të izoluara në mënyrë lineare, arkitekti zgjodhi modelin e dhomave që “inkurajojnë” zërin, dritën dhe njerëzit.

Yamanashi vendosi të përdorë pikërisht muret e qelqit, pasi sipas tij, tingujt e muzikës përhapen kështu më pastërisht nëpër hapësirat publike të shkollës. E nga ana tjetër, nxënësit mund ta shohin njëri-tjetrin duke u praktikuar.

“Kur luani në një orkestër, gjëja më e rëndësishme është kontakti i syve midis muzikantëve. Por zakonisht, nëse je në një hapësirë ​​të burgut, nuk ka kontakt me syrin midis lojtarëve. Doja të bëja njëfarë transparence”, u shpreh arkitekti japonez për CNN.

Paraqitja e pazakontë e shkollës (62.000 metra katrorë) pasqyrohet si në brendësi të ndërtesës ashtu edhe fasadën e saj prej betoni; përbëhet nga një mozaik pllakash të madhësive të ndryshme. Për të arritur në produktin përfundimtar, Yamanashi shkatërroi sipërfaqet e jashtme të shkollës për një shkrirje harmonike të sajën me shtëpizat përreth.

"Ne synonim të krijonim një ndjenjë shkalle dhe një pamje që përputhej me shtëpitë rrethuese përreth", tha ai për median prestigjioze britanike. "Ne donim që të shikonim pamje të rastësishme dhe natyrore".

Arkitekti japonez vendosi të përdorë beton të strukturuar, në vend të sipërfaqeve të lëmuara, për t'i dhënë pamjes së jashtme një pamje më organike.

a.s.
Komento