OSBE i rekomandon Qeverisë përmirësim të ligjit për Mediat Audiovizive në Shqipëri

Përfaqësuesi i OSBE-së për Lirinë e Medias, Harlem Désir, i ka dërguar Qeverisë shqiptare rekomandimet për të rishikuar Ligjin për Media Audiovizuale në Shqipëri dhe Ligjin për Komunikimet Elektronike.

Sipas njoftimit të OSBE-së, kjo analizë ligjore është pjesë e një procesi të gjatë konsultimi midis Zyrës së Përfaqësuesit dhe qeverisë gjatë përpilimit të legjislacionit. 

"Unë vlerësoj bashkëpunimin e gjatë dhe konstruktiv që kemi krijuar me autoritetet e Shqipërisë gjatë procesit të hartimit të ndryshimeve të reja të ligjit për median audiovizive," tha Désir.

Në mënyrë të veçantë, Përfaqësuesi përshëndeti shtimin në ligjin e një mbrojtje të fortë, mbi të cilën Zyra e tij kishte insistuar, e cila thotë se: "Asnjë dispozitë në këtë ligj nuk do të interpretohet në atë mënyrë që të garantojë të drejtën për të censuruar ose kufizuar lirinë. e shprehjes, ose e drejta për të folur. Ky ligj interpretohet në përputhje me parimet e Konventës Evropiane për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut dhe Lirive Themelore, siç zbatohet në praktikën gjyqësore të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut ”.

Përfaqësuesi vuri në dukje se versionet e fundit të draftit përmbajnë gjithashtu një formulim të ri të dispozitave që përcaktojnë objektin dhe fushën e ligjit. 

( Kliko këtu ) Dokumenti i plotë me rekomandimet e OSBE-së

Këto dispozita të reja sqarojnë se ligji zbatohet vetëm për shërbimet e mediave audiovizuale dhe ofruesit e publikimeve elektronike. Për më tepër, pas konsultimeve të mëparshme me qeverinë, projekt-ndryshimet aktuale të OSBE-së shprehin qartë që ofruesit e mediave elektronike nuk do të paraqiten në një mekanizëm regjistrimi të detyrueshëm për të kryer aktivitetet e tyre në Shqipëri, por vullnetar.

"Ky është një hap i rëndësishëm përpara," tha Désir.

 "Ishte gjithashtu e rëndësishme të sigurohej që agjencia rregullatore, Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), nuk do të ketë të njëjtat kompetenca për përmbajtjen e publikimit në internet si kompetencat e gjera që ka aktualisht në sistemet e transmetimit. Në këtë drejtim, unë sugjeroj për shtyrjen e mëparshme të nenit 132/1, sic edhe rekomanduan ekspertët tanë, të cilat do t'i kishin dhënë AMA-së fuqi të reja që mund të kishin ndikim në lirinë e shprehjes”-u shpreh ai.

Sidoqoftë, bazuar në analizën ligjore, Përfaqësuesi rekomandoi disa modifikime shtesë që të përfshihen në draftin aktual, në mënyrë që të sqarohen masat mbrojtëse të lirisë së shprehjes dhe të shmangen ndonjë rrezik të kufizimeve ose sanksioneve të padrejta për ofruesit e mediave elektronike.

/b.ha./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A mendoni se duhet të ketë ndryshime të ministrave të kabinetin qeveritar në muajin shtator?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Plagosi me thikë babë e bir, autori me probleme mendore