Pse të pasurit bëhen miliarder edhe gjatë krizave globale?

Pse të pasurit bëhen miliarder edhe gjatë krizave globale?

Foto ilustruese

Çdo 30 orë, pandemia lindte një miliarder të ri, ndërsa shtynte një milion njerëz në varfëri. Ja pse.

Sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg , 131 miliarderë më shumë se dyfishuan vlerën e tyre neto gjatë pandemisë. Personi më i pasur në botë, shefi i Louis Vuitton, Bernard Arnault , kishte 159 miliardë dollarë më 27 dhjetor 2022, me rreth 60 miliardë dollarë në krahasim me fillimin e vitit 2020. Elon Musk, njeriu i dytë më i pasur në planet, mburrej me një pasuri prej 139 miliardë dollarësh – ishte më pak se 50 miliardë dollarë para pandemisë. Dhe Gautam Adani i Indisë, i treti në indeks, ka parë rritjen e pasurisë së tij më shumë se dhjetëfish në këtë periudhë, nga afërsisht 10 miliardë dollarë në fillim të 2020 në 110 miliardë dollarë në fund të 2022.

Në të njëjtën kohë, afër 97 milionë njerëz - më shumë se popullsia e çdo kombi evropian - u shtynë në varfëri ekstreme vetëm në vitin 2020, duke fituar më pak se 1.90 dollarë në ditë (kufiri i varfërisë i përcaktuar nga Banka Botërore). Norma globale e varfërisë vlerësohet të jetë rritur nga 7.8 për qind në 9.1 për qind deri në fund të vitit 2021. Tani, rritja e inflacionit në qiell po ndikon në rritjen e pagave reale, duke ngrënë të ardhurat e disponueshme të njerëzve në mbarë botën.

Për të frenuar rritjen e çmimeve, bankat qendrore po reduktojnë fluksin e parave në ekonomi duke rritur normat e interesit dhe duke tërhequr likuiditetin e tepërt. Por kjo ka goditur sërish punëtorët, me kompanitë – nga firmat e teknologjisë si Amazon, Twitter dhe Meta tek bankat si Goldman Sachs – duke njoftuar pushime nga puna në fund të një 2022 tashmë të trazuar.

Al Jazeera foli me ekonomistët për të kuptuar pse të pasurit vazhdojnë të pasurohen edhe në mes të krizave dhe nëse kjo është e pashmangshme sa herë që ka një ngadalësim ekonomik.

Përgjigja e shkurtër: Shumë vende miratojnë politika të tilla si uljet e taksave dhe stimujt financiarë për bizneset për të nxitur ekonomitë në mes të krizave si pandemia. Bankat qendrore e vërshojnë ekonominë me para për ta bërë më të lehtë huadhënien dhe shpenzimin. Kjo i ndihmon të pasurit të rrisin paratë e tyre përmes investimeve të tregut financiar. Por zgjerimi i pabarazisë nuk është i pashmangshëm.

Kur filloi pandemia, bankat qendrore në të gjithë botën u hodhën në veprim për të mbrojtur tregjet financiare që morën një goditje të rëndë ndërsa qeveritë filluan të vendosnin kufizime bllokimi.

Për të shpëtuar ekonominë nga kolapsi, bankat qendrore ulën normat e interesit, duke ulur kështu kostot e huamarrjes dhe duke rritur ofertën e parasë. Ata pompuan gjithashtu triliona dollarë në tregjet financiare me qëllimin për të inkurajuar kompanitë për të investuar në ekonomi. Bankat kryesore qendrore kanë futur më shumë se 11 trilion dollarë në ekonominë globale që nga viti 2020.

Këto ndërhyrje shkaktuan një bum në vlerën e aksioneve, obligacioneve dhe instrumenteve të tjera financiare – por rritja e çmimeve të aktiveve nuk u shoqërua me një rritje të prodhimit ekonomik.

“Në vend që të çonte në më shumë prodhim ekonomik, një pjesë e madhe e infuzionit të papritur të parave në sistemin financiar çoi në një rritje dramatike të çmimeve të aseteve, përfshirë aksionet, nga të cilat përfitonin të pasurit,” Francisco Ferreira, drejtor i Institutit Ndërkombëtar të Pabarazive në London School of Economics (LSE), tha për Al Jazeera.

Një vit pas pandemisë, tregjet e kapitalit ishin rritur 14 trilionë dollarë, me 25 kompani – kryesisht në segmentin e teknologjisë, automjeteve elektrike dhe gjysmëpërçuesve – që përbënin 40 për qind të fitimeve totale, sipas një analize të performancës së aksioneve të 5,000 kompanive nga firma konsulente. McKinsey .

“Rezultati është se kjo periudhë pandemie ka parë rritjen më të madhe të pasurisë së miliarderëve që nga fillimi i regjistrimeve”, tha për Al Jazeera, drejtori i drejtësisë ekonomike të Oxfam America, Nabil Ahmed. "Dhe ne ende po pajtohemi se sa e jashtëzakonshme ka qenë ajo rritje."

Miliarderët panë që pasuria e tyre të rritet po aq në 24 muaj sa në 23 vjet, sipas raportit të Oxfam "Përfitimi nga Dhimbja" i publikuar në maj të këtij viti. Çdo 30 orë, ndërsa COVID-19 dhe rritja e çmimeve të ushqimeve po shtyjnë afro një milion njerëz të tjerë në varfëri ekstreme, ekonomia globale po krijon gjithashtu një miliarder të ri.

Faktorët para pandemisë

Sigurisht, si pabarazitë e të ardhurave ashtu edhe ato të pasurisë kanë qenë në rritje që nga vitet 1980 kur qeveritë në mbarë botën filluan të çrregullojnë dhe liberalizojnë ekonominë për të lejuar më shumë pjesëmarrje të sektorit privat. Pabarazia e të ardhurave i referohet hendekut në të ardhurat e disponueshme të të pasurve dhe të varfërve, ndërsa pabarazia e pasurisë ka të bëjë me shpërndarjen e aseteve financiare dhe reale, si aksionet ose banesat, midis dy grupeve.

Ndër të tjera, periudha e pas-liberalizimit rezultoi edhe në rënien e fuqisë negociuese të punëtorëve. Në të njëjtën kohë, kompanitë filluan gjithnjë e më shumë t'i drejtoheshin tregjeve financiare për të marrë hua për investimet e tyre, tha për Al Jazeera, Yannis Dafermos, një pedagog i lartë i ekonomisë në Universitetin SOAS të Londrës.

“Është financimi i ekonomisë në veçanti ai që gjeneroi shumë të ardhura për të pasurit, të cilët investojnë në asete financiare,” tha Dafermos. “Dhe sa herë që godet një krizë ekonomike, përgjigja e bankave qendrore është të shpëtojnë tregun financiar nga kolapsi, sepse ai është shumë i ndërlidhur me ekonominë reale. Kjo ndihmon që tregjet e aksioneve dhe obligacioneve të lulëzojnë duke krijuar më shumë pasuri dhe pabarazi.”

Kjo është ajo që bënë bankat kryesore qendrore gjatë krizës financiare globale në 2008-09 - duke injektuar likuiditet në treg përmes mjeteve të ndryshme dhe duke ulur normat e interesit për të inkurajuar kompanitë të marrin hua dhe të investojnë.

"Politika e parasë së lehtë që filloi pas krizës globale financiare çoi në norma interesi shumë të ulëta në negative dhe likuiditet të madh në sistemin financiar," tha për Al Jazeera Jayati Ghosh, profesor i ekonomisë në Universitetin e Massachusetts Amherst. “Pra, në 15 vitet e fundit, korporatat zgjodhën të riinvestonin paratë për të blerë më shumë asete financiare duke ndjekur fitime të larta, në vend që të rrisnin prodhimin e tyre.”

Pandemia i përshpejtoi ato struktura të pabarazisë – qoftë liberalizimi i tregut të punës, rritja e fuqisë monopole apo erozioni i taksave publike – tha Ahmed i Oxfam. Një shembull është se 143 nga 161 vende të analizuara nga Oxfam ngrinë normat e taksave për të pasurit gjatë pandemisë dhe 11 vende i reduktuan ato.

Inflacioni godet më keq vendet me të ardhura më të ulëta

Ndërsa vendet filluan të lehtësojnë kufizimet e COVID-19, një rritje e mprehtë e kërkesës konsumatore së bashku me goditjet e ofertës kontribuan që inflacioni global të prekë nivele rekord.

Kjo i ka detyruar bankat qendrore të mbyllin politikat e tyre për të lejuar aksesin në para të lehta. Ata kanë paralajmëruar gjithashtu rritje të mprehtë të normave të interesit. Synimi i tyre tani është të ulin kërkesën në mënyrë që çmimet të zbuten dhe, në ekonomitë e përparuara si Shtetet e Bashkuara, të freskojnë gjithashtu tregun e punës.

Për të ruajtur të ardhurat e tyre në vazhdën e këtij ndryshimi politikash, kompanitë e mëdha tani kanë filluar të shpallin shkurtime të vendeve të punës, edhe pse inflacioni kafshon të varfërit me kursime të ulëta.

"Edhe kur inflacioni është rritur, marzhet e fitimit të firmave nuk kanë rënë," tha Dafermos. Kompanitë e mëdha po mbajnë fitime për të dhënë dividentë për aksionarët e tyre në vend që të rrisin të ardhurat nga pagat, edhe pse kompanitë më të vogla vuajnë për shkak të mungesës së investimeve nga firmat më të mëdha, tha ai.

Rritja e normave të interesit ka rritur kostot e huamarrjes, duke ndikuar gjithashtu në aftësinë e vendeve me të ardhura të ulëta dhe në zhvillim për të shpenzuar më shumë në skemat e mirëqenies, pasi ato kanë nivele të larta të borxhit publik dhe privat.

"Për shkak të mënyrës se si funksionon sistemi financiar global, do të ketë shumë presion mbi vendet në zhvillim për të zbatuar masat shtrënguese," tha Dafermos. "Kjo mund të krijojë më shumë pabarazi dhe për mua, kjo është ndoshta më e rëndësishme sepse kufizon kapacitetin e tyre për të ofruar mbrojtje sociale për të varfërit."

Sipas Oxfam, vendet me të ardhura më të ulëta shpenzuan afërsisht 27 për qind të buxheteve të tyre për të shlyer borxhet e tyre - dyfishi i parave të shpenzuara për arsimin dhe katër herë më shumë për shëndetin.

Pabarazia është një zgjedhje politike

Pas Luftës së Dytë Botërore, vendet filluan të ndiqnin politikat e taksave progresive dhe morën hapa për të adresuar pushtetin monopol, tha Ahmed. Dhe ndërsa shumë kombe e kthyen atë qasje gjatë pandemisë, disa e kundërshtuan trendin. Kosta Rika rriti normën e saj më të lartë tatimore me 10 për qind dhe Zelanda e Re me 6 për qind në mënyrë që të rishpërndante pasurinë.

“Ka shembuj të vendeve që bëjnë gjënë e duhur. Dhe na kujton se pabarazia nuk është e pashmangshme. Është një politikë dhe një zgjedhje politike,” tha Ahmed.

Nëse lihet e pazgjidhur, nga ana tjetër, pabarazia e pasurisë u jep fuqi të pasurve për të ndikuar në politikat në favor të tyre, gjë që mund të thellojë më tej ndarjen e të ardhurave, pavarësisht nga natyra e lulëzimit dhe dështimit të cikleve ekonomike. "Pasuria më e lartë tenton të shoqërohet me kapjen e qeverisë dhe institucioneve shtetërore nga elita," tha Ferreira në London School of Economics.

Kjo, tha ai, mund të marrë forma të ndryshme në kontekste të ndryshme demokratike. Por rezultati është i njëjtë. “Fuqia negociuese e të pasurve rritet për shkak të mjeteve të ndryshme që ata përdorin si lobimi,” tha ai. “Politikat përfundojnë në përfitim të të pasurve dhe kjo përsëri krijon një cikël. Por, këtë herë, është një cikël politik.”

G.MO/Shqiptarja.com
Komento

KUJDES! Nuk do të publikohen komente që përmbajnë fjalë të pista, ofendime personale apo etiketime mbi baza fetare, krahinore, seksuale apo që shpërndajnë urrejtje. Në rast shkelje të rëndë të etikës, moderatorët e portalit mund të vendosin të bllokojnë autorin e komentit, të cilit do t'i ndalohet nga ai moment të komentojë te Shqiptarja.com

Komente

  • Igor: 02/01/2023 10:33

    Neqoftese don te behesh miljoner shko ne politik ne Shqiperi nderton villa me 11 banjo,ke imunitet nuk te kap ligji vetem te duhet ti blejsh gjyqtaret dhe prokuroret populli si e si nuk ka te drejte te flase se menji here te konsiderojne si kriminel,pra ose ike nga vendi ose mbylle gojen dhe jeto si argate per te koruptuarit.

    Përgjigju
  • Sondazhi i ditës:

    PS pritet të rikandidojë shumicën e kryebashkiakëve aktualë, si mendoni?×

Lajmi i fundit

Turqi/ Erdogan përballë provës së madhe zgjedhore

Turqi/ Erdogan përballë provës së madhe zgjedhore