Epidemiologu Simaku: Rastet me COVID do vijojnë të mbeten të ulëta edhe për disa javë, në shtator pritet valë infektimesh

26 Gusht, 14:28

Nga fundi i muajit korrik numri i rasteve paraqet një trend në rëne dhe variantet dominues siç ishte parashikuar është varianti BA5 që shkaktoi rritjen e rasteve në stinën e verës dhe jo vetëm në Shqipëri, por edhe në të gjithë kontinentin Europian. Trendi në rënie do të vazhdojë edhe në javët në vijim për të ardhur në atë valën e stinës së dimrit nga muaji nëntor dhjetor”, tha Simaku.

Simaku thotë se në vendin tonë, ashtu si në Europë po qarkullon varianti BA5 që është më lehtë i transmetueshëm, por ka simptoma të lehta.

“Simptoma të lehtë, por duhet theksuar se për personat me risk mbi 65 vjeç, të pavaksinuar, mund të shkaktojë sëmundje të rëndë, deri në vdekje. Duhet të jenë plotësisht të vaksinuar, me tre doza.  Ata që kanë marrë dozën e tretë duhet të marrin edhe të katërtën”, vijoi ai.

Epidemiologu iu bëri thirrje të gjithë personave mbi 65-vjeç që t’i marrin të gjitha dozat e vaksinës pasi ata janë grupmosha më e rriskuar.

Kategori të tjera