POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Femra, nëse ju kanë ardhur periodat përpara kësaj moshe jeni në rrezik

Foto ilustruese

Çdo femër është e destinuar të jetojë me menstruacione pas moshës së pubertetit, përveçse ndonjë problemi të rrallë që nuk ua mundëson këtë. Mirëpo pikërisht periudha kur ju vijnë periodat flet shumë për shëndetin tuaj. Zakonisht menstruacionet nisin nga mosha 13 vjeç, dhe nëse ju i keni pasur përpara kësaj moshe jeni në rrezik. Duhet të bëni kontrolle të shpeshta për zemrën, pasi mund të kaloni para kohe në menopauzë dhe të kryeni histeroktomi(operacion për heqjen e mitrës).

Studimi, i kryer nga Universiteti i Oksfordit, e shpjegojnë këtë me faktin që vajzat të cilat kalojnë në fazën e pubertetit që para moshës 13 vjeç janë dy herë më të rrezikuara që të pësojnë goditje në tru me kalimin e viteve duke qenë se humbasin më shumë gjak nga trupi.

Si pasojë, edhe niveli i oksigjenit që shkon në tru është edhe më i vogël, duke shkaktuar vdekje të indeve dhe rritur rrezikun për goditje në tru, paralajmërojnë ekspertët.

 

fl.mi.
Komento