• Dosje

  Eksportimi i djathit shqiptar në ShBA në vitet 20-30-të: konkurrenca me tregtarët grekë

  Në këtë periudhë marrëdhëniet tregtare me ShBA-në zinin vendin e tretë pas Italisë dhe Greqisë, me të cilat vëllimi i shkëmbimeve ishte tepër i...

 • Dosje

  Rregullorja e parë e biçikletave në Shqipëri e përpiluar nga prefekti i Korçës, shkodrani Hil Mosi në vitin 1926

  Një nga personalitetet e njohura të administratës shqiptare është Hil Mosi (1883-1933). Mësimet e para ai i mori në shkollën teknike italiane dhe...

 • Dosje

  Hasan Bello: A ka pasur gisht Serbia në vrasjen e Avni Rustemit?

  Në një dokument të zbulimit sovjetik për “Komitetin e Kosovës” dhe ngjarjet politike në Shqipëri në vitin 1924, për vrasjen e Avni Rustemit...

 • Dosje

  Hasan Bello: Lëvizja e Fierit 1935, si dështoi një kombinacion agjenturor për grusht shteti

  Në historinë moderne të shtetit shqiptar janë realizuar disa grushte shteti. Por skenari më perfekt është Lëvizja e Fierit në vitin 1935. Kjo për...

 • Dosje

  Si u konfiskua një nga bibliotekat më të vjetra dhe më të pasura të Shqipërisë: Biblioteka e Tabakëve në Shkodër

  Në shekullin XVIII-XIX Shkodra ishte një nga qytetet më të zhvilluara të Ballkanit. Përveç aspektit ekonomik dhe politik ajo ishte kthyer në një...

 • Dosje

  Hasan Bello: Përdorimi i aviacionit nga Serbia në Luftën e Shkodrës 1912-1913

  Përdorimi i aviacionit ushtarak nga vendet ballkanike ka filluar relativisht herët. Sipas një raporti të 13 tetorit 1910 të Inspektoriatit të...

 • Dosje

  Përse Shqipëria ishte vendi i fundit që u shkëput nga Perandoria Osmane?

  Në vitin 1711, Pjetri i Madh i Rusisë i drejtoi popujve sllavë të Serbisë, Sllovenisë, Kroacisë, Maqedonisë, Bosnjes, Hercegovinës dhe Malit të Zi...

 • Dosje

  Riorganizimi i sistemit gjyqësor në vitin 1925

  Ndryshimi i formës së regjimit dhe rrethanat e reja që u krijuan brenda vendit shtruan nevojën e rishikimit të legjislacionit mbi organizimin e...

 • Dosje

  Historiku i bashkësisë ortodokse të Tiranës

  Në shekullin e XVIII-të në qytetin e Tiranës ekzistonte një bashkësi e vogël ortodokse, kryesisht me origjinë vllehe, e cila për nevojat e saj...

 • Dosje

  Hasan Bello: Urdhri mistik i mevlevive

  Një rol të rëndësishëm në jetën shpirtërore dhe religjoze te popullit shqiptar kanë luajtur urdhrat fetarë të të gjitha feve. Këtu nuk bëjnë...