POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

U akuzua nga SHBA për korrupsion të frikshëm, Basha i beson deputetit ‘vettingun’ në politikë (kabllogrami)

Deputeti Xhemal Gjunkshi dhe kryetari i PD, Lulzim Basha

Edhe pse nga lideri i demokratëve vettingu u pa si zgjidhje e të gjitha problemeve që sipas tij kanë bllokuar Shqipërinë, duket se përgatitja e opozitës për propozimin e saj është shumë e dobët, natyrisht per faktin se vete Basha nuk e do ate sic e tregoi edhe kur refuzoi propozimin e Rames qe vertingu te ishte edhe per familjaret.

Por per te vazhduar lojen e nisur, sot Basha ka ngritur grupet e punës, ku kryesorja është edhe pika e vettingut të politikanëve.

Në grupin e punës që do të udhëheq aksionin për vetingun në politikë është edhe deputeti Xhemal Gjunkshi.

Gjunkshi eshte Ish-shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura, qe në kabllogramet e Ambasadës amerikane, publikuar ne 2011, akuzohej nga ambasada e SHBA ne Tirane, për korrupsion të frikshëm, pasi kupola e institucionit qe drejtohej prej tij u merrte deri në 7 mijë dollarë ushtarëve shqiptarë që shkonin me mision në Irak dhe Afganistan.

Ja çfarë ka shkruar Ambasada Amerikane për deputetin në fjalë.

Sipas raportimeve jozyrtare, komandantë të lartë kërkojnë një ryshfet deri në 7000 dollarë nga një ushtar që kërkon të shkojë në Irak apo Afganistan. Kjo sasi është sa gjysma e shumës që ushtarët marrin nga burimet ndërkombëtare gjatë qëndrimit të tyre gjashtëmujor, duke marrë si të vërtetë se mesatarja e shumës ditore është 80 dollarë në ditë. Shumë oficerë nuk mund ta paguajnë këtë shumë përpara zhvendosjes së tyre, kështu që ata kërkojnë të marrin borxh, të cilin e paguajnë gradualisht duke dërguar gjysmën e pagesës ditore pasi vendoset jashtë vendit. Edhe pas këtyre pagesave, shuma e parave e marrë nga dërgimi jashtë vendit është e konsiderueshme për një oficer shqiptar, kështu që shumë oficerë janë të gatshëm ta paguajnë ryshfetin. Por, megjithatë, ka pasur ankesa. Në tetor, një grup ushtarësh nga Regjimenti Komando ka shkruar një letër të pafirmosur për liderët e qeverisë së Shqipërisë dhe kanë dërguar një kopje, duke deklaruar se kolonel Xhemal Gjunkshi, komandant i Regjimentit, i kërkon këto ryshfete dhe është i përfshirë në skema të tjera korrupsioni; ata kërcënuan se do t’i dërgojnë ankesat e tyre në “Neë York Times” për publikim.

Pra Basha ka futur në listën e deputetëve që do të merren me vetingun deputetin i cili ishte koka e institucionit te akuzuar nga SHBA për korrupsion. A eshte kjo sfide ndaj SHBA-se? Sepse tallje me shqiptaret eshte dukshem.

Kabllogrami i plotë i Ambasadës:

1. Ministria e Mbrojtjes u zhgënjye kur mësoi se misioni i saj në Irak do të përfundonte në fund të dhjetorit, pasi Shqipëria nuk u përfshi në listën e vendeve të koalicionit ku qeveria italiane do të kërkojë të qëndrojë. Një arsye mund të jetë vazhdimi i praktikave për të kërkuar ryshfet kur përzgjidhen oficerët për vendosjen e trupave jashtë vendit. Kjo praktikë korrupsioni nuk është e re dhe oficerët deklarojnë se është ulur disi qëkur qeveria amerikane e trajtoi këtë problem pak vjet më parë. Por ata pranojnë se praktika ekziston ende, dhe kjo e bën të vështirë formimin e një njësie koherente ushtarake. Praktika kohët e fundit është bërë shkak për ankesa nga oficerë të nivelit të ulët. Ambasadori Ëithers do ta ngrejë këtë çështje në takimin e tij me ministrin e Mbrojtjes, Oketa, javën e ardhshme.

2. Sipas raportimeve jozyrtare, komandantë të lartë kërkojnë një ryshfet deri në 7000 dollarë nga një ushtar që kërkon të shkojë në Irak apo Afganistan. Kjo sasi është sa gjysma e shumës që ushtarët marrin nga burimet ndërkombëtare gjatë qëndrimit të tyre gjashtëmujor, duke marrë si të vërtetë se mesatarja e shumës ditore është 80 dollarë në ditë. Shumë oficerë nuk mund ta paguajnë këtë shumë përpara zhvendosjes së tyre, kështu që ata kërkojnë të marrin borxh, të cilin e paguajnë gradualisht duke dërguar gjysmën e pagesës ditore pasi vendoset jashtë vendit. Edhe pas këtyre pagesave, shuma e parave e marrë nga dërgimi jashtë vendit është e konsiderueshme për një oficer shqiptar, kështu që shumë oficerë janë të gatshëm ta paguajnë ryshfetin. Por, megjithatë, ka pasur ankesa. Në tetor, një grup ushtarësh nga Regjimenti Komando ka shkruar një letër të pafirmosur për liderët e qeverisë së Shqipërisë dhe kanë dërguar një kopje, duke deklaruar se kolonel Xhemal Gjunkshi, komandant i Regjimentit, i kërkon këto ryshfete dhe është i përfshirë në skema të tjera korrupsioni; ata kërcënuan se do t’i dërgojnë ankesat e tyre në “Neë York Times” për publikim.

3. Kontingjenti i fundit në Irak është dërguar në shtator, që do të thotë se ata e përfundojnë misionin e tyre më herët se afati gjashtëmujor dhe nuk do të jenë në gjendje që të përfundojnë së paguari borxhet e tyre. Kjo mund të jetë një arsye që Ministria e Mbrojtjes po konsideron vendosjen e grupit nga Iraku në Afganistan menjëherë pas kthimit të tyre nga Iraku, në mënyrë që ushtarët të përfundojnë periudhën e tyre gjashtëmujore dhe të përfundojnë pagesën e borxheve.

4. Një nga shumë pasojat negative të kësaj praktike korrupsioni është se meqë vetëm oficerët që paguajnë ryshfetin përzgjidhen për vendosjen jashtë vendit, dyshohet se ata mund të jenë persona të trajnuar pak, apo të patrajnuar.

5. Kur ne i pyetëm punonjësit e Ambasadës për këtë praktikë, u informuam se ka pasur një rënie të saj qëkur ambasadorja Marcie Ries e ngriti këtë çështje dy vjet më parë. Oficerët pranuan se që prej dy vjetësh praktika ka pësuar rënie, por ekziston ende. Punonjësit deklaruan se kjo praktikë është rezultat i pagave të papërshtatshme që marrin oficerët, gjë që krijon nxitje për korrupsion, dhe se problemi nuk do të zgjidhet derisa pagat e ushtarëve të rriten në një nivel të përshtatshëm.

6. Ambasadori Ëithers planifikon ta ngrejë këtë çështje në takimin e tij me ministrin e Mbrojtjes, Oketa, të programuar për më 20 nëntor. Withers. Marrë nga Lexo.al

d.ba./
Komento

Komente

  • Tirona: 10/09/2018 15:59

    Po kush ju dhjet ju dhe Vetingun tuaj me fal amnistin tuaj.Po vjen Spaku o loqe do te qethi dhe ty dhe vellain qe dha dorheqjen o Babooole dhe Babooolet e tjer majtas djathtas per lesh do shkoni me gjeneral dhe ushtar kopilat e Kombit.

    Përgjigju
  • redi: 10/09/2018 15:50

    Mos u merrni me budalleqet e Bashes dhe Bylykbashit ( se ai i ben keto shpikje) po vetingun ne politike do ta bej SPAKU dhe Byroja e Hetimit si organe ligjore dhe zbatuese . Loja me komisione ,eshte per ti shperuar burgut dhe sekuestros se pasurisese vene me korrupsion shteteror

    Përgjigju