'Ju përulem me respekt e dashuri', Rama: Një bashkëkryetare në çdo organizatë socialiste! Tekste feministe në shkolla (VIDEO)

Në mbyllje të ditës së parë të Kongresit të Partisë Socialiste, mbajti fjalën e tij kryeministri Edi Rama, i cli përtej batutave dhe vlerësimit për  Lindën (bashkëshorten e tij) dhe sulmeve ndaj Bashës, foli për rritjen dhe fuqizimin e rolit të grave në shoqëri dhe strukturat e Partisë Socialiste.

Rama tha se vendosja e një gruaje si bashkëkryetare në çdo organizatë socialiste është gjëja më e mirë që secila grua në atë sallë duhet të luftonte dhe të mos toleronte askënd që do e cenonte, në të kundërt tha Rama me nota humori 'jepini dajak'.

Gjithashtu Rama u shpreh i frymëzuar nga ajo që ministrja e Arsimit Besa Shahini tha për futjen e teksteve feministe nëpër shkolla, por fillimisht duhet të implementohet dhe në çdo strukturë të PS-së. Duke shprehur vlerësimet, mirënjohjen edhe dashurinë për të gjitha femrat, Rama tha me humor që të mos i drejtohen më me 'zotëri' po le ta gjenin vetë nëse do i drejtoheshin me termin shoku Rama apo një diçka tjetër.

'E para, atë çështjen e sapohapur të vendosjes së një gruaje, apo një vajze bashkëkryetare në çdo organizatë socialiste mos e lëshoni dhe mos toleroni që burra si ai që Majlinda Bufi, pasi i vuri duart në fyt hëngri dajak ai, jo ajo, por atë pjesë nuk e thotë Majlinda, se ishte pjesa që duhej thënë, që, ne gratë jemi tolerante, atyre burrave bëjani si ia bëri Majlinda atij burrit sepse është themelore që organizatat socialiste të ndryshojnë. E më besoni jeni arma e fundit që imagjinata ime ka pjellë pas shumë e shumë reformash, sistemesh, kthehu kështu, kthehu ashtu, një anëtar-një votë, dy vota-tre anëtarë, dil këndej, ndalo andej, vër kritere, nxirr rregullore, s’lejohen familjarët, nuk lejohet bashkëshorti, nuk lejohet krushku, nuk lejohet halla, të gjitha nuk kanë funksionuar. Arma e fundit është forca, këmbëngulja dhe vendosmëria e grave socialiste që këtyre burrave t’u thonë, “vendin tuaj e keni, por është vetëm gjysma e vendit që keni, jo më shumë se kaq” dhe duke e filluar nga koka e çdo organizate, duke kaluar pastaj poshtë për të pasur mendësinë që nesër Partia Socialiste të jetë shumë më e mirë seç është sot, shumë më e fortë seç është sot dhe shumë më pranë njerëzve seç është sot.

E dyta që dua të them, jam absolutisht i frymëzuar nga ajo që tha Besa për futjen e teksteve të detyruara feministe nëpër shkolla, por, nga e thëna në të bërë nuk është në mes një det i tërë, deti është më kollaj, nga e thëna në të bërë, në mes janë burrat, më të vështirë se deti. E për këtë arsye, besoj që, ajo nismë nuk është një nismë që mjafton si nismë institucionale dhe nuk mund të implementohet me sukses nëse ju të gjitha nuk jeni pas kësaj nisme në të gjitha nivelet ku përfaqësoni vullnetin e Partisë Socialiste. Është kaq e thjeshtë!

E fundit që kam, ka vetëm një gjë që nuk shkon në Kongreset tona, në Konferencat tona, në takimet tona, por sidomos në një Kongres grash që duartrokasin për feminizmin nuk shkon të më thoni më, zoti Rama! Aman ma hiqni këtë “zoti Rama”, se më duket tmerr. Tani, është dhe ky një zhvillim i jetës tonë, sepse njëherë e një kohë unë i thoja Gramozit zoti Gramoz dhe ai më thoshte shoku Edi, tani unë i them shoku Gramoz ai më thotë zoti Edi. Është aftësia e Gramozit për të plotësuar boshllëqet që lë unë, kuptohet, se, në fakt, ai është shoku dhe shoku më i mirë që unë kam në Partinë Socialiste, por hiqeni këtë “zoti Rama”, hiqeni këtë “zonja dhe zotërinj”! Si mund të jetë një forum grash socialiste “zonja dhe zotërinj”? Çfarë zonja dhe zotërinj?! Si do i thoni gjejeni vetë. Ajo, “shoqet” e Besës më pëlqeu. Kështu që, të dashura shoqe, në sy të gruas ju përulem me shumë respekt dhe ju shpreh të gjithë dashurinë time', tha Rama.


Lajmi kryesor:

Piedestali i Gruas në Kongresin e PS! Rama batuta: Kush ju cenon jepini dajak! Një bashkëkryetare në çdo organizatë


I.K./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Nga e hëna duhet leje për të dalë nga shtëpia, a është ky një vendim i duhur i qeverisë?