Pasaportat Biometrike, elementi
i ri i sigurisë, njohja e fytyrës

Pasaportat Biometrike, elementi<br />i ri i sigurisë, njohja e fytyrës
TIRANË - Prodhuesi i kartave të identitetit dhe pasaportave në Shqipëri "Aleat" ka implementuar në sistem kontrollin e fytyrës. SPasaportat shqiptare do të kenë tani elemente më të shumta sigurie, duke bërë që të mos falsifikohen dot. Kjo gjë është bërë e ditur dje nga ministri i Brendshëm, Sajmir Tahiri i cili ishte i pranishëm në një takim në kompaninë ALEAT, ku është nënshkruar edhe një marrëveshje tjetër 10 vjeçare.

Burime nga Ministria e Brendshme kanë bërë të ditur se, futja e këtij elementi në sistemin e dokumenteve të identitetit përfshin: “Dorëzimin e licencës së njohjes së fytyrës dhe pajisjeve fizike në përputhje me kapacitetin e caktuar në kontratën e koncesionit. Migrimin e të dhënave ekzistuese të fytyrës tek sistemi i njohjes së fytyrës”: etj. Ky projekt për momentin është në fazën e migrimit të të dhënave ekzistuese të sistemit, që është parashikuar të përfundojë brenda muajit Qershor 2014.
 
ELEMENTËT E RINJ
Elementët e rinj që do të futen në pasaporta shton dhe forcon masat e sigurisë të lëshimit të dokumenteve të identitetit (letërnjoftim elektronik dhe pasaporte biometrike), pasi shtohet elementi i ri i dytë i njohjes së fytyrës, në mbështetje të funksionit ekzistues biometrik të njohjes së gjurmëve të gishtave. Kjo është e bazuar në teknologjinë e njohjes së fytyrës Morpho dhe do të integrohet në procesin aktual të aplikimit.
 
MINISTRI TAHIRI
“Nga sot pasaportat shqiptare do të prodhohen me një element shtesë biometrik, që nga njëra anë garanton siguri më shumë dhe pa asnjë dyshim jo vetëm siguri për qytetarët shqiptarë dhe për vendin, por edhe siguri për partnerët ndërkombëtarë.

Nga ana tjetër garanton zhvillim dhe inovacion duke bërë Republikën e Shqipërinë vendin e parë në Europë që prodhon dokumentin e identitetit, pasaportë ose karta identiteti me elementë të tillë sigurie, të cilët nëpërmjet zhvillimeve të tjera dhe potecialit të zhvillimit teknologjik lidhur me këto dokumenta mund të na garantojnë një standard shumë më të lartë sigurie”.

Redaksia Online
(Shqiptarja.com)

  • Sondazhi i ditës:

    PS pritet të rikandidojë shumicën e kryebashkiakëve aktualë, si mendoni?×

Lajmi i fundit

Rusia rrit mbrojtjen pranë Japonisë mes mosmarrëveshjeve të SHBA-së! Çështjet e ‘ngrira’ mes dy shteteve thellojnë krizën

Rusia rrit mbrojtjen pranë Japonisë mes mosmarrëveshjeve të SHBA-së! Çështjet e ‘ngrira’ mes dy shteteve thellojnë krizën