POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Përmbajtja e 'Brexit'/ Marrëveshja, një partneritet i ndershëm ekonomiko-politik

Foto ilustruese

Marrëveshja për ndarjen mes Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Evropian parashikon një fazë kalimtare deri në fund të vitit 2020. Gjatë kësaj periudhe Britania e Madhe do të ketë qasje në tregun e brendshëm të BE dhe nuk do të ketë dogana shtesë. Marrëveshja rregullon edhe të drejtat e qytetarëve nga të dyja anët, kërkesat financiare ndaj Londrës dhe çështjen e kufirit mes Irlandës së Veriut dhe Irlandës. BE i ka ofruar Britanisë së Madhe një lloj partneriteti “të ndershëm” ekonomik dhe politik.

Përfaqësuesi i BE në negociatat për Brexit, Michel Barnier, thotë se marrëveshja “është një hap i domosdoshëm për rikthimin e mirëbesimit mes BE dhe Britanisë së Madhe.” Presidenti i Parlamentit Evropian, Antonio Tajani thotë se edhe Parlamenti Europian qëndron pas kësaj marrëveshje. “Parlamenti Europian e mbështetë këtë marrëveshje, thotë Tajani. Paketa e masave duhet të miratohet në Parlamentin Europian dhe në Parlamentin britanik."

Lexo edhe:

Marrëveshja e respekton rezultatin e referendumit dhe paraqet një bazë të mirë për “një fillim të ri dhe pajtim”, thotë kryeministria Tereza May."Marrëveshja është në interesin e kombit, si për kundërshtarët ashtu edhe për ata që mbështesin Brexitin, pohon May. Kjo është një marrëveshje për një të radhme më të ndritshme, një marrëveshje e shanseve të reja.” Parlamenti britanik do të votojë për këtë marrëveshje brenda disa javësh. May thotë se ajo do të angazhohet për këtë marrëveshje “me mish e me shpirt”. Krahas opozitës edhe konservatorët e ngurtë kanë paralajmëruar se do të votojnë kundër marrëveshjes.

a.s./Shqiptarja.com
Komento