Shqiptarët, ndër më 'injorantët' e Europës, 42% e forcës së punës është me arsim 9-vjeçar

Në tre shtete në Europë, punëdhënësit vuajnë më shumë për të gjetur fuqi punëtore me arsim të mesëm apo të lartë. Në vend të parë është Portugalia, ku 50% e forcës së aftë për punë, nga mosha 15 deri në 64 vjeç, është me arsim të ulët 8-9-vjeçar në vitin 2018, sipas të dhënave të Eurostat. Në vend të dytë renditet Malta, me 47.4%.

Shteti i tretë është Shqipëria. Të dhënat e INSTAT tregojnë se në vitin 2018, rreth 42% e forcës aktive për punë ishte me arsim 8-9-vjeçar. Ndonëse kjo peshë ka rënë në raport me një dekadë më parë, jemi sërish ndër vendet me më pak të shkolluar në dispozicion në forcën aktive për punë. Me arsim të lartë është rreth 21% e forcës së punës dhe me arsim të mesëm rreth 38%.

Vendet me forcën e punës më të arsimuar në Europë sipas Eurostat janë Qipro, Irlanda, Mbretëria e Bashkuar, Finlanda, Zvicra, Norvegjia, Estonia, Suedia, Islanda, Belgjika, Lituania, me 35-40% të forcës së punës që ka mbaruar universitetin, ose sa gati dyfishin e peshës së Shqipërisë.

Lituania, Çekia, Zvicra, Polonia, Sllovakia janë shtetet me nivelin më të ulët të forcës së punës me arsim të ulët, me 11.7-14.4%. Nga vendet e rajonit, është karakteristikë pesha e lartë e forcës së punës me arsim të mesëm, në Malin e Zi ku ky tregues është 61.3%, ndër më të lartat në Europë, Serbia (57.1%), Maqedonia (51%).

Femrat shqiptare, mes dy ekstremeve
Të ndara sipas gjinisë, të dhënat e INSTAT tregojnë se niveli më i lartë i të pashkolluarve është mes femrave. Gati 45% e grave të moshës 15-64 vjeç që janë aktive në tregun e punës ishin me arsim fillor, përkundrejt 39.3% tek burrat.

Gratë kanë edhe kontrastin më të madh. Ndonëse pjesa më e madhe janë më të pashkolluara se burrat, ato kalojnë në revansh kur bëhet fjala për arsimin e lartë. 26.3% e forcës së punës te gratë është me arsim të lartë, ndërsa vetëm 20.6% e meshkujve kanë mbaruar universitetin. Këta të fundit duket se mjaftohen me përfundimin e shkollës së mesme, (rreth 45% e meshkujve të aftë për punë, përkundrejt 29% që është pesha e grave me shkollë të mesme).

Një studim i fundit tregon se femrat në Shqipëri, jo vetëm që përfundojnë studimet e larta universitare më shumë se meshkujt, por edhe zgjedhin të studiojnë shkencat. Shqipëria është i vetmi vend në Europë, ku diplomohen më shumë femra se meshkuj në shkencat ekzakte. Përqindja e femrave të diplomuara në shkencë, matematikë, teknologji apo inxhinieri, ishte 53.1%. Monitor

Burimi: Eurostat, INSTAT, përpunime të Monitor

d.ba./Shqiptarja.com
 • Sondazhi i ditës:

  A e zgjidh situatën pas tërmetit një Ministri për Rindërtimin?

Komento

Komente

 • Qytetari: 13/08/2019 10:30

  Shikoni sa shume larg dhe sa rruge te gjate kemi,per te krijuar mundesine e terheqjes se investimeve te huaja ?! Ky eshte realitet deshperues dhe shume regresiv ! Kush mund te angazhoje fuqi punetore pa aresimin e mesem ?! Ky eshte "themeli" mbi te cilin shteti dhe opozita duhet te perqendrohen ! Gjitheçka tjeter eshte retorike dhe qendrim ne vend ! Qytetari

  Përgjigju
 • Fredi: 13/08/2019 10:14

  Jo jo osht bo gabim, n fillim vijn grekt dhe pastaj vlonjatët

  Përgjigju
  • Fredi dobici: 13/08/2019 14:03

   Ke te drejt fredo po mamin mire e ke ...!

 • Faik plera: 13/08/2019 08:58

  Këta janë ata që punojnë në shtet ose e komandojnë atë!

  Përgjigju