Si i liroi James Baker 11 të burgosurit e fundit të regjimit (19 shtator 2023)

19 Shtator, 20:24

Ditët e fundit të regjimit komunist, po përjetoheshin me një gëzim të fshehtë, sidomos mes të burgosurve politikë dhe të familjeve të tyre, të cilët prisnin me padurim lirinë. Në arkivin qëndror të shtetit ruhen dhjetra dosje me listat e të burgosurve politikë që miratoheshin për tu liruar nga presidiumi i Kuvendit Popullor. Këto vendime merreshin, muaj pas muaji, gjatë gjithë vitit 1990 dhe në pjesën e parë të vitit 1991. Presionin e madh dhe i vazhduar, i perëndimit, e kishte detyruar kupolën drejtuese komuniste, që të niste pak nga pak ndryshimin e butë të sistemit së bashku me një varg reformash social politike. Dokumentet tregojnë se presioni për të liruar të burgosurit politik kishte qenë i madh që në fillim të vitit 1990. Në burgje, të dënuarit e ndërgjegjes, ishin dëshmitarë të lirimeve të herë pashershme të abshkëvuajtësve të tyre, dhe seicili priste ti vinte rradha. E dinin se liria i priste matanë portës. Ishte çështje ditësh....