• Kultura

  Një tjetër djalë i Arbërisë, Vincenzo Torelli

  Në rrethet intelektuale dhe artistike napoletane në kapërcyell të vitit 1861, spikat një tjetër djalë arbëresh, Vincenzo Torelli, i lindur më 1807...

 • Kultura

  Napoli dhe arbëreshët

  Ishte ora 12:20 kur zbrita nga treni Novara-Milano-Napoli. Përpara stacionit më priste arkitekti arbëresh i Santa Sofia me banim në Napoli,...

 • Kultura

  Arbërishtja gjuha përbashkuese e arbëreshëve të Italisë

  Nëse do ti kthehemi historisë bizantine arbëreshe do të përmendnim kolegjin “Corsini\Korsini”,dhe më vonë atë të “San Adriano” në San Dimetrio...

 • Kultura

  Arbëreshi Lekë Matrënga, Mësuesi që hapi shkollën e parë shqipe më, 1587 në Itali

  Jo shumë e dinë që për Kombin tonë nuk është shkolla e hapur në Korcë e para, më 1587 në Piana degli albanesi, në Sicili, arbëreshi Lekë Matrënga...

 • Kultura

  Argjentina dhe bota Arbëreshe

  Ndërsa këto ditë jemi në prag të finales së ndeshjes së kampionatit botëror, ku Argjentina është  edhe në finale, bota shqiptare nuk mund të...

 • Kultura

  I them botës jam arbëresh

  Me rastin e një përvjetorit të humbjes së Profesorit, poetit, shkrimtarit, këngëtarit, aktivistit arbëresh, autori i 11 veprave letrare, ...

 • Kultura

  Reportazhi në botën arbërore të Sicilisë! Kostumet arbëreshe si ide për ringjalljen e etnisë dhe ruajtes së rrënjëve

  Mbi kërkimet mbi kostumet arbëreshe të Kundisës janë bërë shumë kërkime por vetëm disa prej tyre kanë dhënë një kontributë të madh. Le të...

 • Kultura

  Reportazh në botën arbërore të Sicilisë! Kështjella Calatamauro, fortesa me formën e një piramide trekëndore

  Jo më larg se tre km nga qendra e Contessa Entellina\ Kundisa, gjendet një vend tjetër po aq historik edhe krenar sa Rocca Entellina, kështjella e...

 • Kultura

  Intervista/Flet kryetari i bashkisë së Castrovillarit\ Kastrovillari ( Kalabri) ku do të vendoset busti i Gjergj Kastriotit Skënderbeut

  Në datën 16\06\ 2021 lëshohet  autorizimi  për insatalimin e Bustit të Gjergj Kastrioti Skenderbe në qytezën e Castrovillarit në kahinën e...

 • Kultura

  Bota arbërore e Siçilisë/ Katedralja Martorana ose ndryshe kisha Santa Maria dell'Ammiraglio

  Katedralja Martorana, ose ndryshe kisha Santa Maria dell'Ammiraglio,  ndodhet në Palermo dhe është selia e famullisë së San Nicolò dei Greci...