Detyrimet e prapambetura të bashkive arrijnë në 54 milionë euro

TIRANE - Pavarësisht nga masat e marra deri tani, shumica e bashkive të vendit kanë rritur detyrimet e papaguara ndaj të tretëve edhe në tremujorin e tretë. Sipas statistikave të ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, këto detyrime janë rritur rreth 3.3 milionë euro në tre muaj.

Stoku i detyrimeve të prapambetura në fund të muajit shtator 2019, i cili parashikohet të shlyhet në një periudhë afatmesme, bazuar në planin e shlyerjes të dërguar nga të gjitha bashkitë, është rreth 6.6 miliardë lekë. Vlera neto e stokut të detyrimeve të prapambetura është rritur me rreth 400 milionë lekë, krahasuar me vlerën e detyrimeve të raportuar në tremujorin e dytë të vitit 2019, por është ulur me rreth 100 milionë lekë krahasuar me stokun e detyrimit në fund të vitit 2018.

Me një veprim jo të zakonshëm,  Ministria e Financave dhe Ekonomisë ka paralajmëruar bashkitë që kanë krijuar më shumë detyrime se do t’i propozojë Këshillit të Ministrave të caktojë administratorë nga pushteti qendror për të menaxhuar buxhetet e tyre me qëllimin e uljes së borxheve të prapambetura. Ky paralajmërim është bërë në një Udhëzim të datës 27 shtator nga ministrja e Financave Anila Denaj, dërguar 61 bashkive. Sipas Udhëzimit, në muajin dhjetor do të ngrihet një grup pune, që duhet të konstatojë bashkitë me më shumë probleme financiare, i cili në fund të vitit do të përgatitë raportin zyrtar, në bazë të të cilit do të veprojë qeveria. Kështu, bashkitë do të kenë afat deri në fund të vitit të rregullojnë situatën e tyre financiar, ose do t’i nënshtrohen administrimit nga qeveria.

Bashkitë me detyrimin më të madh janë aktualisht Tirana (1.6 miliardë lekë), Kavaja (420 milionë), Pogradeci (389 milionë), Kamza (341 milionë), etj.
 

     
   

   në lekë

 

Nr.

Bashkia

Detyrimi shtator 2019

Detyrimi qershor 2019

 

1

Bashkia Belsh

24,944,532

15,440,911

 

2

Bashkia Berat

75,276,256

26,493,635

 

3

Bashkia Bulqizë

63,215,233

53,048,109

 

4

Bashkia Cërrik

61,097,209

44,638,324

 

5

Bashkia Delvinë

31,797,312

23,763,866

 

6

Bashkia Devoll

75,029,964

16,385,564

 

7

Bashkia Dibër

258,175,461

230,918,967

 

8

Bashkia Divjakë

19,528,871

19,453,696

 

9

Bashkia Dropull

21,236,975

21,236,975

 

10

Bashkia Durrës

256,452,614

257,696,169

 

11

Bashkia Elbasan

148,652,073

132,400,807

 

12

Bashkia Fier

126,081,021

126,081,021

 

13

Bashkia Finiq

89,580,202

94,972,621

 

14

Bashkia Fushë-Arrëz

13,425,892

16,989,815

 

15

Bashkia Gjirokastër

38,212,480

38,007,090

 

16

Bashkia Gramsh

16,506,891

18,779,211

 

17

Bashkia Has

33,410,496

18,900,565

 

18

Bashkia Himarë

15,053,593

17,341,305

 

19

Bashkia Kamëz

341,266,767

209,911,578

 

20

Bashkia Kavajë

420,014,028

406,060,795

 

21

Bashkia Këlcyrë

0

0

 

22

Bashkia Klos

47,890,492

27,488,638

 

23

Bashkia Kolonjë

23,889,192

14,122,433

 

24

Bashkia Konispol

108,606,694

108,606,694

 

25

Bashkia Korçë

46,150,679

16,658,845

 

26

Bashkia Krujë

61,670,912

61,670,912

 

27

Bashkia Kuçovë

56,524,748

63,305,960

 

28

Bashkia Kukës

78,870,082

103,375,726

 

29

Bashkia Kurbin

59,184,736

35,304,299

 

30

Bashkia Lezhë

288,153,312

240,034,449

 

31

Bashkia Libohovë

59,336,086

11,883,535

 

32

Bashkia Librazhd

109,435,268

89,583,024

 

33

Bashkia Lushnjë

159,233,206

139,829,889

 

34

Bashkia Malësi e Madhe

19,546,058

19,546,058

 

35

Bashkia Maliq

4,512,220

4,752,220

 

36

Bashkia Mallakastër

10,797,450

24,039,110

 

37

Bashkia Mat

25,773,892

25,299,742

 

38

Bashkia Memaliaj

22,979,336

22,979,336

 

39

Bashkia Mirditë

73,523,871

62,911,578

 

40

Bashkia Patos

0

0

 

41

Bashkia Peqin

25,698,990

24,123,794

 

42

Bashkia Përmet

4,359,261

4,500,261

 

43

Bashkia Pogradec

389,099,744

409,492,562

 

44

Bashkia Poliçan

44,605,972

42,108,944

 

45

Bashkia Prrenjas

32,925,211

35,743,814

 

46

Bashkia Pukë

34,858,502

34,362,811

 

47

Bashkia Pustec

5,416,866

5,216,112

 

48

Bashkia Roskovec

98,857,562

86,904,528

 

49

Bashkia Rrogozhinë

137,349,831

105,583,472

 

50

Bashkia Sarandë

36,505,996

37,233,211

 

51

Bashkia Selenicë

95,313,270

39,056,836

 

52

Bashkia Shijak

4,738,867

1,693,200

 

53

Bashkia Shkodër

51,922,676

51,922,676

 

54

Bashkia Skrapar

65,269,792

61,088,270

 

55

Bashkia Tepelenë

29,434,245

29,820,006

 

56

Bashkia Tiranë

1,632,086,451

1,876,803,412

 

57

Bashkia Tropojë

109,616,278

27,563,516

 

58

Bashkia Ura Vajgurore

155,040,572

84,468,808

 

59

Bashkia Vau i Dejës

10,503,518

9,445,588

 

60

Bashkia Vlorë

279,067,691

403,924,453

 

61

Bashkia Vorë

14,668,740

10,815,524

 

TOTAL

6,642,376,139

6,241,785,270

 


 

Burimi: Ministria e Financave dhe Ekonomisë

d.ba./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A mund të arrihet konsensus tri palësh për hapjen e listave?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Report TV zbardh dosjen për vjedhjen e veprave të artit në Parkun e Apolonisë, lihen në burg 3 të arrestuarit