Financat: Borxhi publik kaloi 9 miliardë euro në 2019! Detyrimet sa 65.84 % e GDP

Borxhi i brendshëm dhe i jashtëm publik i Shqipërisë ka shënuar për herë të parë një shifër më të lartë se 9 miliardë euro. Ministria e Financave dhe Ekonomisë ka publikuar shifrat zyrtare të këtij borxhi, sipas të cilave rezulton që, më 31 dhjetor 2019, ai ishte 1 trilion e 112 miliardë lekë. Kjo shifër është e barabartë me 9 miliardë e 137 milionë euro. Një vit më parë, në fund të 2018-ës, kjo shifër ishte 8 miliardë e 972 milionë euro. Pra, në një vit shifra është rritur me 44.5 milionë euro.

Por, duke qenë se në të njëjtën kohë është rritur edhe vlera e përgjithshme e Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit, rezulton që raporti i borxhit publik me PBB-në në fakt të jetë ulur. Kështu, nga 67.85% që ishte ky raport në fund të vitit 2018, në fund të 2019-ës rezultoi në 65.84 për qind, me një ulje prej dy përqindësh.

Ulja ndaj Prodhimit të Brendshëm dëshmon se strategjia e uljes së shpenzimeve dhe mbajtjes së një deficiti shumë të ulët buxhetor për vite me radhë ka rezultuar pozitive. Por ndërkohë pritet të shihet se ç’efekt do të sjellë prurja e një sasie të madhe kredish e huash, që iu akorduan Shqipërisë më 17 shkurt të këtij viti për rindërtim pas tërmetit, mbi parametrat e borxhit. Sipas disa ekspertëve, tendenca pritet të rikthehet në rritje të shpejtë, duke e çuar raportin borxh publik/ PBB në mbi 70 për qind.

G.M./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A ju duket i drejtë vendimi që pensionistët nuk mund të dalin më nga shtëpia deri në një urdhër të dytë?

Komento

Komente

  • Adriatik Islamaj: 25/02/2020 20:31

    Lexo sa me poshte Z. Kondi. Eshte marre ky pasazh nga letra e fundit Feb 18, 2020 Congressinal Budget Office (CBO) i parashtron Kongresit Amerikan. Aktualisht US public debt is 78% of GDP. Nese vazhdon kjo tendence rreth vitit 2037 do te jete dyfish 144%. E rendesishme eshte te shihet si perdoret borxhi. Nese perdoret ne investime prodhuese nuk ka perse te shqetesohemi. Nese perdoret ne sfera jo-produktive ahere duhet te bien kembanat e alarmit Flm. Debt Is Rising Unsustainably Debt held by the public will total 78 percent of the economy by the end of 2019 – a six-decade record and nearly twice as high as the 50-year average of 42 percent of GDP – and debt will grow rapidly from there with no end in sight. Debt will continuously rise as the population ages, interest costs rise, and health spending continues to grow. Under current law, CBO projects debt will exceed the size of the economy by 2034, surpass the record high by 2037, and be nearly double today’s level at 144 percent of GDP by 2049. Debt will exceed the record high three years later than projected last year, when CBO estimated the nation was 16 years away from reaching this milestone.

    Përgjigju