Kredi me norma të larta interesi nga jo-bankat, Sejko: Ka pasur abuzime janë marrë masa, qytetarët të lexojnë mirë kontratat

 

Guvernatori Gent Sejko është shprehur në Komisionin e Ekonomisë se institucionet jo-banka në disa raste kanë abuzuar me normat e interesit për kreditë e dhëna, dhe sidomos me kamatëvonesat. Sipas guvernatorit janë konstatuar raste ku interes vonesat kanë qenë disa herë më të larta se pricipali. Sejko nuk përjashtoi edhe vendosjen e një tavani për normat e interesit në formë ligjore, në kushtet kur tani masa është vetëm administrative.

“Sa i takon institucioneve jo-financiare ka një shqetësim sa i takon normave të larta interesi. Banka e Shqipërisë ka miratuar një rregullore që vendos një tavan për këto institucione. Është një masë administrative por ndoshta duhet të  ishte ligjore, por do të shohim se si do të funksionojë. Ka një pakënaqësi nga ana e këtyre institucioneve, pasi kanë një kosto të lartë risku, dhe japin kredi pa kolateral dhe i japin me norma më të larta interesi, por kemi vënë re dhe kemi marrë dhe masa ndëshkuese të teprimit dhe abuzivizmi, kur norma e interesit ka shkuar me disa herë më e lartë, sidomos interes vonesat kanë qenë disa herë më të larta mbi priciplain. Dua të theksoj se institucionet jo-banka mbulojnë një tregun rural që bankat nuk e mbulojnë me kredi për sektorin bujqësor, apo kredi konsumatore”, tha Sejko. 

Sejko kërkoi nga qytetarët që të lexojnë kontratat e kredisë përpara se ti firmosin, dhe theksoi që ka probleme me negocimin e kamatëvonesave mes qytetarëve dhe institucioneve jo-banka.

“Problematika që vjen me qytetar apo biznese të vogla kanë një ngërç dhe duan të negociojnë, këto institucione me normat me interes-vonesat nuk... negociojnë, domethënë ka një pakënaqësi por kontrata mes qytetarit e institucionit është ligjore dhe duhet respektuar. Duhet të lehtësohet kontrata se ke marrë një borxh dhe duhet shlyer. Lexoni kontratën përpara se ta firmosni, dhe mos thoni norma ishte e lartë pasi e keni firmosur”, sqaron guvernatori.

Banka e Shqipërisë gjatë këtij viti prezantoi një projekt rregullore për të vënë një tavan për normat e interesit për kreditë konsumatore. Rregullorja është miratuar nga Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë dhe pritet të hyj në fuqi në 31 dhjetor të këtij viti.


Lajmi kryesor:

Projektbuxheti 2022/ Guvernatori i BSH, Gent Sejko: Të vendoset një tavan për vlerën totale të PPP-ve! Ka abuzime me normat e interesit nga jo-bankat për kreditë


K.T./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Vrasja e policit, a rrezikon të përshkallëzohet konflikti Kosovë-Serbi?×

Lajmi i fundit

VIDEO/ Turbulenca të forta para uljes së avionit në SHBA, 8 të plagosur

VIDEO/ Turbulenca të forta para uljes së avionit në SHBA, 8 të plagosur