Shqipëria dhe Kosova mblidhen në tryezën e rrumbullakët, Braçe: Puna jonë është në 4 fusha të mëdha

Ditën e sotme grupet koordinuese të qeverisë së Shqipërisë dhe e Kosovës janë takuar në sallën ovale të pallatit të Kongreseve në Tiranë në një mbledhje të përbashkët.

Takimi i sotëm pason atë të 26 Nëntorit të vitit 2018 dhe në mbledhjen e somte pritet të diskutohet pikërisht me marrëveshjet e nënshkruara në atë takim. Ky nuk ka qënë në nivel kryeministror, por është drejtuar nga Kordinatori i dy qeverive, Fatmir Limaj dhe zv.kryeministri, Erion Braçe. Nën cilësinë Kodrinatorit të dy qeverive Limaj tha se mes Shqipërisë dhe Kosovës duhet të realizohen marrëveshjet e bëra në takimin e Pejës.

"Ajo që them me kënaqësi është se nga 4 marrëveshjet e mbledhjes së dy qeverive në Pej ka patur progres. Duhet të dimë ku jemi me katër marrveshjet e nënshkruara. Qershori duhet të jetë afati i fundit i fillimit të marrveshjeve në Pejë. Në këtë aspekt shpresoj që kolegët tanë ministra sot do të njoftojnë për hapat dhe shakllën e 4 marrëveshjeve. Më pas ne të raportojmë tek kryeministri i Shqipërisë dhe kryeministri i Kosovës për të eleminuar pengesat. Duhet ti japim peshën e duhur dhe të bëjmë një rishikim çafrë kemi bërë deri më tani", ka thënë ai.

Ndërkohë zv.kryeministri Braçe ka kujtuar se kanë kaluar 5 vite nga mbledhja e parë e përbashkët të dy qeverive në Prizren, ku u nënshkrua dokumenti bazë i partneritetit strategjik. Ai ka thkesuar se puna mes Shqipërisë dhe Kosovës duhet të fokusohet në katër fusha të mëdha.

"Ne kemi kaluar nga përafrimi i legjislacionit mes dy vendeve tona dhe me BE-në, në zbatimin e qartë të marrëveshjeve të arritura. Puna jonë dhe sfidat kryesore janë në 4 fusha të mëdha: tregu, shërbimet dhe lëvizshmëria, siguria, kultura dhe diaspora dhe aksioni diplomatik dhe bashkëpunimi politik. Me Kosovën po punojmë fortë për krijimin e ekonomisë së përbashkët në rajon, për tregëtin dhe lëvizjen e njërëzve. Pas  më se një viti përpjekje nënshkruam roaming me Kosovën dhe me datën 1 korrik të këtij viti do të ketë efekte rale të tarifave telefonike" tha numri dy i qeverisë shqiptare.

m.v./d.ba./Shqiptarja.com
Komento