U shkarkuan nga Vettingu/ Gjykata e Strasburgut kërkon të dhëna për rastin e Altina Xhoxhajt dhe Besa Nikhasanit

Gjykata e Strasburgut i kërkon shtetit shqiptar të dhëna për procesin e vettingut për dy nga 15 ankimet e depozituara deri më tani në këtë gjykatë. Report Tv ka mësuar se deri më tani Strasburgu ka përfunduar fazën e parë të shqyrtimit për padinë e ish gjyqtares kushtetuese Altina Xhoxhaj shkarkuar nga ky proces dhe prokuroren Besa Nikhasani.

Disa nga pyetjet që Report Tv ka mësuar se Strasburgu i ka dërguar shtetit shqiptarë drejtuar avokaturës së shtetit janë: 

1) A i përmbush Kolegji i Posaçëm i Apelimit kriteret e parashtruara në ligj, për t`u konsideruar si ‘’gjykatë’’ sipas nenit 6 të Kushtetutës?

2) A ka pasur aplikuesi një proces të drejtë gjyqësor, në veçanti a ishte dhoma e Apelit e pavarur dhe e paanshme siç e kërkon ligji?

3) A ishin të qarta dhe të aksesueshme në të gjitha fazat, dispozitat ligjore që garantojnë mbrojtjen e të drejtave të aplikuesit? 4) A ka pasur ndërhyrje lidhur me të drejtën e aplikueses për të respektuar jetën e saj  private, mbi bazë të nenit 8, pas shkarkimit si prokurore?

Këto pyetje mbajnë datën 18 qershor 2019 ndërsa jo zyrtarisht Report Tv mëson se tashmë avokatura e shtetit ka përcjell dhe përgjigjet e saj drejt Strasburgut.

Në prill 2018 vettingu shkarkoi nga detyra gjyqtaren kushtetuese Altina Xhoxhaj e cila rezulton se teksa ky ligj ishte paditur në kushtetuese ajo votoi pro procesit të vettingut.

Po ashtu vettingu shkarkoi edhe prokuroren e Shkodrës Besa Nikhasanaj e cila po ashtu i është drejtuar Strasburg.

Ndërsa padia e parë dërguar në Strasburg për parimet e shkelura gjatë procesit të rivlerësimit është ajo e ish gjyqtarit kushtetues Fatos Lulo për të cilën ende s'kanë mbërritur pyetjet nga Strasburg.

m.v./r.k./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Nga e hëna duhet leje për të dalë nga shtëpia, a është ky një vendim i duhur i qeverisë?

Komento