Dosja K - Selim Mborja, filantropi që komunistët e ndiqnin për ta ekzekutuar (20.02.2024)

27 Shkurt, 21:18

Është një emër bamirësi në Korçë, rreth të cillit lidhet pjesa dërrmuese e historisë së zhvillimit të qytetit. Ai është Selim Venxha, i njohur gjerësisht me mbiemrin Mborja, që e mori nga fshati i tij i lindjes. Ai ngriti për herë të parë në qytet fabrikën më të madhe të birrës dhe më moderne për kohën, fabrikën e birrës Korça, së bashku me investitorin Italian Umberto Umberti. Po ashtu, bamirësitë më të mëdha në qytet, në vitet ’30, ’40, mbajnë pothuaj të gjitha emrin e tij. Ai njihet edhe si mbështetësi dhe kryetari i “Club Tenis Korça”, një sport, që nuk mund të mungonte në një qytet si Korça, që njohu zhvillim ekinomik dhe kulturor në vitet ’30-të. Emri i tij haset në krijimin e Shoqërisë së Përgjithshme Elektrike të Korçës, e krijuar më 1925, e specializuar për prodhimin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike. Po ashtu ai njihet si bamirësi që dhuroi truallin për ndërtimin e spitalit të ri në Korçë. Ai ka kontribut, po ashtu, në ndërtimin e ujësjellësit të qytetit dhe në ndërtimin e godinës së Prefekturës, ku emri si dhurues i Selim Mborjes renditet në krye të listës me 1000 franga ari. Por pavarësisht rolit të tij si bamirës dhe investitor, në zhvillimin e qytetit dhe jetën ekonomike e shoqërore, jeta e Selim Mborjes mori një rrjedhë drastike menjëherë pas marrjes së pushtetit nga komunistët, kohë kur shumë andrralla do t’ia behnin në jetën e tij si pasojë e përnjekjes së komunsitëve, të cilët donin ta arrestonin me çdo kusht. Ata kishin parashkruar një skenar edhe për Selim Mborjen, ashtu siç kishin bërë pothuajse për të gjithë filantropët, biznesmenët e suksesshëm dhe njerëzit më të ndritur të elitës intelektuale të viteve ‘30-‘40.