POP 5

Lajmet më të lexuara të 5 minutave të fundit

Portreti i Skënderbeut nga duart e Rembrandt-it

Gjergj Kastriot Skënderbeu

Një hero i madh i trajtuar nga një piktor i madh. Pra, një piktor i përmasave botërore, pasqyron në veprën e tij një personalitet të historisë së shqiptarëve, i cili edhe ai me qëndresën dhe trimërinë e tij u bë personalitet i përmasave europiane dhe më gjerë në mbrojtjen e trojeve kombëtare dhe më tej, në mbrojtje të qytetërimit europian, nga sulmet e Perandorisë Otomane. Mund të quhet monumental vlerësimi që i është bërë heroit tonë kombëtar, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, në mbishkrimin e varrit të nipit të tij të vitit 1503, përkushtuar nga gjyshja e tij Donika (gruaja e Skënderbeut). Në këtë pllakë të Manastirit Real San Trinidad (Shën Trinia) të Valencias në Spanjë, ku është varrosur dhe vetë Maria de Castilio, mbretëresha e Spanjës, ndërmjet të tjerave lexohet “Këtu prehet Alfonso .... i të famshmit Georgio Castroto, Mbret i Albanisë, .... Fortesë e pamposhtur e krishtërimit, i cili u quajt nga turqit Escardabch dhe i cili për prejardhjen e tij, vlerën dhe madhështinë e shpirtit, krahasohej me mbretin Alaksandër të Maqedonisë. Vdiq në moshën 15 vjec në këtë qytet të Valencias viti 1503”. Ishte ky epitaf i Alfonsit, nipit të Skënderbeut në Bazilikën e Valencias që zgjoj interesin tim për ta vështruar më me thellësi këtë fakt, madje për ta vendosur atë në kuadrin e vlerësimit të figurës së Skënderbeut. Në këtë mënyrë, këto vlerësime, që burojnë nga Katedralja madhështore e dinastisë së Aragonëve të Spanjës dhe konsiderata e Rembrandt-it të madh për figurën e heroit shqipëtar, përbëjnë aspekte tepër të merituara për përkujtimin e ditës së 17 janarit, 550 vjetorit të vdekjes së heroit tonë kombëtar. Rembrandt Harmes-zoon Van Riju, piktor hollandez, i lindur në Lejde (1606-1669). Pas vitit 1630 ai u vendos përfundimisht në Amsterdam. Pasuria e njgyrave të tij, shkenca e kontrasteve dhe linjat e kompozimeve të tij e konsideruan Rembrandt-in si një nga mjeshtërit më të mëdhenj të pikturës botërore. Ai njihet edhe si autor i shumë gravurave dhe vizatimeve me tematika të ndryshme. Për të shkruajtur këto rreshta, me rastin e 17 janarit, u ngacmova nga botimi i shtëpisë botuese “Costanzo D’Agostino Editore” e Romës, i librit “Scanderbeg un Eroe Moderno” i autorit Gennario Francione, i vitit 2003, një tekst me vlera për heroin tonë.

Në kopertinën e librit është vendosur portreti i Skënderbeut, vepër piktorike e Rembrandt-it. Në pas kopertinë është pasqyruar shpjegimi për këtë portret: “Kuadri në kopertinë është një kopje e autorit, realizuar nga artistja Pamela Erinxhi duke pasur si gjurmë një fotografi të origjinalit në gjendje jo të mirë dhe si udhëzues indikacionet e dhëna nga Dr. Alessandro Castriota Scandebeg. Origjinali i atribohet Rembrandt-it dhe është grabitur në vitin 1992. Ende sot kërkohet nga Policia Ndërkombëtare. Eshtë e tepërt të shtojmë se ai është një ndërthurje e vlerave artistike me ato historiko-familjare”. Me sinqeritet të natyrshëm si shqipëtar, falenderoj shtëpinë botuese “Costanzo D’Agostino Editore” të Romës, e cila nëpërmjet pasqyrimit të një vepre pikture nga historia e artit botëror, realizim i një prej korifejve të këtij arti sic është Rembrandt-i i madh, njëherazi na ka dhënë dhe një kontribut për historinë tonë. Kombi shqiptar po përjeton momente të historisë së tij politike mbase nga më të rëndësishmet e të gjithë kohërave. Përpos mbështetjes së mbarë Komunitetit Ndërkombëtar, mbetet i domosdoshëm dhe pasqyrimi i vërtetësisë së historisë kombëtare. Ndricimi real i fakteve historike, evidentimi i plotë i figurave tona kombëtare, ku padyshim ajo e Skënderbeut mbetet ndër më përfaqësueset, përbëjnë zhvillimin e potencialit historiko-social të iliro-shqiptarëve. Në kontekstin e këtyre rrethanave, by botim e kësaj shtëpie botuese të Romës, meriton respektin tonë, pasi edhe ajo me veprën e saj ka kontribuar për rritjen e respektit ndaj kombit tonë, aq më tepër në kohët që po kalojmë, si një popull i vogël por me herojn të mëdhenj. Dhe së fundmi, pasardhësit e sotëm të Kastroitëve sipas pemës gejnealogjike janë Alessandro Castriota Scanderbeg , mjek në Romë, dhe vëllai i tij Xhulio avokat. 

Komento