Rama: Të rrisësh pagat përtej mundësive, logjikë e Sudes! Vendi do hynte në krizë urie brenda vitit

Kryeministri Edi Rama ka deklaruar se nëse do të kishte një rritje të pagave apo pensioneve në 500 euro dhe 300 euro minimumi, atëherë vendi brenda 1-2 vitesh do falimentonte dhe atëherë do të kuptoheshe se çfarë do të ishte kriza e urisë e vërtetë.

“Të rrisësh pagat përtej mundësive, logjikë e Sudes! Dikush mund të thotë mirë, s’ka ndonjë gjë për aq kohë s nuk rriten pensionet, disa mund të thonë bëni pensionin minimal 300 euro dhe pagën 500 eruo dhe ne nëse e çojmë pensionin në 30 mijë lekë në fund të vitit të ardhshëm s’duhet të bënin intensive dhe brenda 2 vitesh do përjetonim faleimentin më të madh, dhe atëherë do e dinim se çdo të thoshte të vuaje për bukë, ndërsa nëse do rrisnin rrogën do vuanin krizën reale të urisë. Pensionet financohen nga sigurimet shoqërore, kontribut i viteve atyre që punojnë, që në 2014 të gjithë shqiptarët që fitojnëmë pak se 150 mijë lekë të reja paguajnë më pak dhe falë kësaj ulje ne kemi lënë për familjen të gjithë atyre që punojnë 1.2 mld dollarë në 8 vite që do ishin në arkën e shtetit”, tha Rama.

Akuzave të PD-së se vendi ynë i ka pagat më të ulëta në rajon, Rama thotë se ky është një opinion, e ndërsa faktet sjellin një realitet ndryshe.

“Dikush po thotë, se tetë vjet më parë paskemi pasur pagat më të larta në rajon dhe sot qenkemi të fundit, sepse nuk i kemi rritur më pagat në këto tetë vite. Por faktet nuk janë opinione dhe tabela e pagave në rajon flet ndryshe. Ja pozicioni ynë tetë vjet më parë: Të fundit dhe me një diferencë domethënëse. Ja edhe rritjet e pagave në rajon përgjatë kësaj periudhe, kur diferenca është ngushtuar ndjeshëm me të tjerët, por ku disa të tjerë natyrisht nuk kanë qëndruar në vend, duke na pritur ne që t’i kalojmë”, tha Rama.

 

Niveli i pagës mesatare 2012-2019

Rama dha dhe argumente se përse nuk mund të ketë një rritje pagash dhe pensionesh, siç kërkohet. E gjitha ka të bëjë me sigurimet shoqësore e ndërsa solli edhe një krahasim me vendet që kanë pensionet më të larta.

“Pensionet financohen nga sigurimet shoqërore, domethënë kontributet në vite të atyre që punojnë.Po pa hyrë në historinë e abuzimeve e të gropës së madhe historike të fondit të sigurimeve shoqërore, që po e mbyllim dalëngadalë vit pas viti, sepse shpejt e shpejt s’ka Zot që e mbyll,  le të shohim sa sigurime shoqërore paguajmë ne, në Shqipëri, krahasimisht me të tjerë, vendet e të cilëve i sjellim shpesh si shembuj, për pensionet më të larta. Me këtë nivel sigurimesh shoqërore e shëndetësore, ne sot nuk do të paguanim dot as gjysmën e pensioneve që paguajmë”, u shpreh kreu i qeverisë

Sigurimet Shoqërore 


Lajmi kryesor:

Rama prezanton planin me 3 pika: S’ka rritje të çmimit të energjisë për familjet dhe biznesin e vogël! 200 mln euro fond për përballimin e krizës!


B.K./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Vaksinë ose test negativ për të hyrë në Universitete, a ju duket e drejtë?×

Lajmi i fundit

John

Sfidat, humbjet dhe fitoret, Pirro Dhima për medaljen e parë: E doja, por nuk dija as çfarë ngjyre kishte! Çmimin e fundit e mora me dorën dhe këmbën e dëmtuar