Integrimi/ Kryenegociatori me BE-në: Do të takoj Metën dhe dëgjoj Bashën! Rama: Gati të ulem me presidentin në cdo kohë (VIDEO)

TIRANË- Zef Mazi është kryenegociatori i Shqipërisë me BE për procesin e negociatave. Gjatë prezantimit të tij nga kryeministri Rama ai pranoi se rruga që e pret do të jetë plot sfida.

“Detyra si kryenegociator është një detyrë e përgjegjësi e madhe për mua. Detyra që kemi përpara është e vështirë dhe komplekse. Në Ministrinë e Jashtme ka një bërthamë të disa diplomatëve, të cilët janë aty akoma, edhe pse qeveritë kanë ndryshuar. Doja të falënderoj kryeministrin për detyrën e ngarkuar. Do të funksionoj si avokati më i mirë i Shqipërisë, do të kem raporte shumë të mira me BE. Duhet të gjejmë rrugët për të plotësuar kushtet për integrim. Do funksionoj  si avokati më i mirë për vendin tim. Rrugë e gjatë me sfida, ndoshta do të kemi edhe pengesa, por motoja duhet të jetë "jo kjo gjë nuk bëhet, por të gjejmë rrugë për ta zgjidhur, Prandaj ka shumë rëndësi ekipi", tha Zef Mazi.

Për kryeministrin Rama në procesin e integrimit nevojitet  bashkëpunimi mes palëve politike. Opozitën e ftoi të hidhte pas krahëve konfliktet, ndërsa për presidentin Meta shprehu gatishmërinë për t'u takuar. "Është një proces ku palët nuk duhet të mjaftohen me shprehen për integrimin në BE por të gjejnë forca për të bashkëpunuar përtej konflikteve politike që prodhon dita. Patjetër në çdo rast kur është e nevojshme për t'u ulur do të ulemi dhe kur presidenti e ka të nevojshme për të komunikuar me mua, mjafton që të mos jetë vendosja e një date zgjedhjesh sipas një kushtetute imagjinare, unë jam gati të ulem", tha Rama.

Kryeministri foli edhe për kushtet që Shqipëria duhet të plotësojë deri në konferencën e parë ndërqeveritare, reformën zgjedhore që është kthyer në çështje të nxehtë por dhe rezultatet e luftës ndaj zyrtarëve të korruptuar. 

"Për interesa partiake mund të recitohet kënga e kushteve, por në fakt me rifillimin e këtij procesi janë mijëra, se mijëra janë faqet e përafrimit dhe përputhjes së legjislacionit dhe dokumenteve lidhur me këtë proces. Nuk është vetëm shkrimi i ligjeve, por edhe zbatimi i tyre., Nëse sot për të arritur në çeljen e Konferencën ndërqeveritare, që është hapja formale dhe zyrtare kur qeveria e BE dhe e Shqipërisë ulen në tryezë. (...)Ajo që kemi detyrë është ajo që kam bërë unë dhe partia që qeverisë dhe që nuk e ka menduar e jo më të guxojë ta bëjë para nesh, reformimi i drejtësinë, që ka sjellë goditjen e kastës më të korruptuar, që janë elita e korruptuar e gjyqësorit , jo politikanët që kanë bërë pazar 30 vjet me të drejtat e dynjasë, që i ka dhënë licencë krimit të bëjë çfarë të dojë. Goditja e kësaj kaste po ndodh përditë fale Vettingut,", tha Rama.

Pyetja për deklaratat e një ish-admirali turk se Ankaraja ndikoi në anulimin e marrëveshjes së detit të 2009 mes Tiranës dhe Athinës, bëri që kryeministri Rama t’i kthehej etiketimeve të vjetra ndaj medias. "Mos gabohem këtu, se fjala kazan vjen nga turqishtja, kështu që kazani nuk është ekskluzivisht nuk është shqiptar, nuk ka vetëm në Shqipëri, por edhe Turqi, Greqi. Një kazan në Greqi flitej për një marrëveshje për t'i falur Turqisë Pashalimanin me synim që të bënim ndonjë agresion natën, ndërkohë që Greqia ishte në gjumë, kuptohet. Broçkulla të tilla ka sa të duash. Kishte edhe një kazan në Angli që thoshte shqiptarët hanë mish ariu në restorante, në Shqipëri arinj ka sa të dush por nuk i kemi për shitje, i kemi në proces dialogu" tha ai.

Jo të gjitha pyetjet morën përgjigjen një prej të cilave ishte buxheti që do të duhet të akordojë qeveria për grupin negociator me Bashkimin Evropian.

Zef Mazi

Rendit zhvillimet sipas orarit:
Ora 13:48
‘Turqia ndikoi në anulimin e paktit detar Shqipëri-Greqi’! Rama e mohon: Kazan! Si ai i Anglisë me mishin e ariut

Kryeministri Edi Rama i ka cilësuar si kazan, të rreme deklaratat e një ish-admirali turk që tha se Ankaraja zyrtare ndikoi në anulimin e marrëveshjes së detit të 2009 mes Tiranës dhe Athinës. Edi Rama u shpreh se kjo është e pavërtetë duke e quajtur medien kazan.

"Mos gabohem këtu, se fjala kazan vjen nga turqishtja, kështu që kazani nuk është ekskluzivisht nuk është shqiptar, nuk ka vetëm në Shqipëri, por edhe Turqi, Greqi. Një kazan në Greqi flitej për një marrëveshje për ti falur Turqisë Pashalimanin me synim që të bënim ndonjë agresion natën, ndërkohë që Greqia ishte në gjumë, kuptohet.

Broçkulla të tilla ka sa të duash. Kishte edhe një kazan në Angli që thoshte shqiptarët hanë mish ariu në restorante, në Shqipëri arinj ka sa të dush por nuk i kemi për shitje, i kemi në proces dialogu" tha ai.

Ora 13:16
Rama: 'Kokat' e korrupsionit gjyqtarët, jo politikanët! I kanë dhënë licencë krimit!

1592477665_10.jpg

"Kokat" e korrupsionit nuk janë politikanët, për kryeministrin Edi Rama, por gjyqtarët, që sipas tij i kanë dhënë licencë krimit. Kjo është drejtësia e re, tha Rama, teksa theksoi se është i vetëdijshëm që ky sistem ende nuk është pastruar rrënjësisht.

"Unë nuk jam as prokuror, as gjykatës dhe nuk kam as mandat as për të arrestuar dhe as për të hetuar. Për shumë njerëz që ngatërrojnë sistemin ku jetojmë me vitin 1945. Një parti politike nuk arreston, një qeveri nuk arreston njerëz dhe lavdi Zoti që nuk e kam fare në dorë këtë punë sepse për më tepër një sistem ku arrestimi i politikanëve bëhet nga politikanët nuk ka lidhje fare. Ajo që kemi detyrë është ajo që kam bërë unë dhe partia që qeverisë dhe që nuk e ka menduar e jo më të guxojë ta bëjë para nesh, reformimi i drejtësinë, që ka sjellë goditjen e kastës më të korruptuar, që janë elita e korruptuar e gjyqësorit , jo politikanët që kanë bërë pazar 30 vjet me të drejtat e dynjasë, që i ka dhënë licencë krimit të bëjë çfarë të dojë. Goditja e kësaj kaste po ndodh përditë fale Vettingut, unë do doja që të ndodhte më shpejt, por procesi i negocimi është një maratonë dhe procesi i formimit të shtetit. Nuk kemi pasur gjykata me pavarësinë dhe profesionalizmit, është një traditë e të së prapthi. Procesi është i ndërlikuar ka probleme, ka akoma gjykatës që janë jo për të veshur togën e gjykatësit, por për të veshur pizhamet e burgut, por janë aty dhe vijojnë të japin vendime skandaloze. Europa na do shumë, po nuk na fut brenda nëse nuk krijon bindje se jemi si ata", tha Rama.

Ora 13:12
Zef Mazi: Me Metën njihem, do ta takoj këto ditë! Opozitën do ta dëgjoj

Kryenegociatori Zef Mazi tha se është gati dhe do të kërkojë që të takojë Presidentin Ilir Meta në ditët në vijim.

"Unë e fillova këtë punë në distancë, pasi pas COVID-it nuk kishte mundësi lëvizje, dje ishte dita ime e parë e punës në zyrë. Me presidentin njihem, e kam pasur kryeministër dhe ministër të jashtëm dhe e vlerësoj cfarë ka thënë për mua.

Bashkëpunimi me presidentin do të jetë konstant është pjesë e institucioneve kryesore që drejtojnë vendin. Brenda 24 orëve nuk kam pasur mundësi të kontaktoj dhe të kërkoj takim me presidentin, por mund të bëhet nesër apo në vijim. Sa i përket 14 pikave që ka shtruar presidenti, detyra ime nuk është të komentoj por të zbatoj mandatin si kryenegociator" tha ai.

Po ashtu ai tha se do të dëgjojë edhe opozitën. "Opozitën do ta dëgjoj, objektivi është i njëjtë, kryetari i PD-së e ka deklaruar, qëllimi është i njëjtë, integrimi në BE. Do i kërkoj mbështetemi në këtë proces është për të mirën e tij" tha ai.

Ora 13:09
Rama: Gati të ulem me Metën në cdo kohë! Integrimi? U bëmë gati për dasmë, por s'na erdhën krushqit

Edi Rama u shpreh se është gati që të takohet me Ilir Metën për cdo gjë nga integrimi deri edhe te cështje të tjera, me përjashtim të vendosjes së një date zgjedhjesh sipas një kushtetute imagjinare.

"Integrimi nuk është muhabet, a e kam ftuar presidentin këto ditë? (qesh) Jo nuk kam pasur ndonjë orë për muhabet, integrimi është një proces, hartë veprimi, ka ura ndërveprimi dhe në këtë drejtim, kemi qenë bashkë në tryezën e këshillit të integrimit dhe unë do të jem në cdo pikë ku është e nevojshme prania ime, presidenti do të bëjë zgjedhjen e tij, përderisa ka qenë me siguri do të jetë përsëri.

Në këtë drejtim do ta shikoja këtë që kam shprehur si gatishmëri. Patjetër në cdo rast kur është e nevojshme për t;u ulur do të ulemi dhe kur presidenti e ka të nevojshme për të komunikuar me mua, mjafton që të mos jetë vendosja e një date zgjedhjesh sipas një kushtetute imagjinare, unë jam gati të ulem".

Por kur mund të zhvillohet konferenca e parë ndërqeveritare me BE-në? "E kam thënë mos verë asnjëherë data për BE-në. Janë ata që i vendosin, ndryshojnë dhe shtyjnë datat. Boll i bëmë gati dy dasma gati dhe nuk na erdhën krushqit se kishin hallet e tyre. Ne nuk e bëjmë për ata, ne kemi kërkuar që të integrohemi. Kur ata vonë në vjeshtë, ti mendoji 4 stinët që të jesh në rregull, përgatitu, me kostum vjeshte, tërmet, rroba banje 45 gradë, se nuk i dihet. Është shtëpia e tyre, ata i ndryshojnë datat nuk është akoma shtëpia jonë" tha ai.

Ora 13:00
Zef Mazi: Detyra si kryenegociator përgjegjësi e madhe për mua, do jem avokati më i mirë për vendin

Në fjalën e tij, tashmë si kryenegociator i vendit për Integrimin në BE, Zef Mazi us hpreh se do të jetë avokati më i mirë për vendin.

“Detyra si kryenegociator është një detyrë e përgjegjësi e madhe për mua. Detyra që kemi përpara është e vështirë dhe komplekse. Në Ministrinë e Jashtme ka një bërthamë të disa diplomatëve, të cilët janë aty akoma, edhe pse qeveritë kanë ndryshuar. Doja të falënderoj kryeministrin për detyrën e ngarkuar. Do të funksionoj si avokati më i mirë i Shqipërisë, do të kem raporte shumë të mira me BE. Duhet të gjejmë rrugët për të plotësuar kushtet për integrim. Do funksionoj  si avokati më i mirë për vendin tinë. Rrugë e gjatë me sfida, ndoshta do të kemi edhe pengesa, por motja duhet të jetë "jo kjo gjë nuk bëhet, por të gjejmë rrugë për ta zgjidhur, Prandaj ka shumë rëndësi ekipi. Ata që e nisin me vrap që në fillim, nuk e përfundojnë maratonën, Detyra ime është që të sqaroj pa asnjë shmangie dhe pa ulur ritmi duke diskutuar me të gjithë aktorët politikë, se ka nevojë për mbështetje nga të gjitha palët. Do të ngrihet një akademi për integrimin, do të jetë si një qendër edukimi, trajnimi për të gjithë ata që do të merren me çështjet e integrimit, për dijeninë tuaj ekipi i kryenegociatorit do të përbëhet nga një numër i vogël, 3-4 veta, vakancat për këto vende do të bëhen publike që t'i jepen mundësi cilit do që mendon se ka aftësi, do i shoh me shumë kujdes për çdo kandidaturë se ky post që unë do të mbajë me shumë nder ka nevojë të këshillohet, jo të këshillojë, do të zgjedhim më të kualifikuarit se suksesi i punës sonë kanë më shumë se referenca individuale. Vij në këtë post, i nderuar, pas shumë vite punë jashtë shtetit. Ky emërim dhe ky post ka rëndësi shumë të veçantë, sepse do punoj për vendin tim dhe për shtetin tim. Kaq shumë rëndësi që ekipi të funksionojë në mënyrë harmomike. Kjo është garë e gjatë, por qëllimi është i njëjtë për të gjithë shqiptarët. Unë do flas me tqë gjithë faktorët politikë në vend, sepse integrimi ka nevojë për partitë, për zërat e shoqërisë civile. Po punohet për Akademi për Integrimin në vendin tonë. Ekipi i kryenegociatorit do të ketë 3-4 persona. Vakancat do të bëhen publike që t’i jepet mundësia çdokujt që mendon se ka aftësi të aplikojë. Do kemi mundësi që të zgjedhim më të kualifikuarit”, tha Mazi.

B.K./r.k./Shqiptarja.com
 • Sondazhi i ditës:

  A do të shkoni të votoni në zgjedhjet parlamentare të 25 prillit?

Komento

Komente

 • Qytetari: 18/06/2020 14:17

  Ore shiko bandat o goanr se do vriten njerez te pagajshem lebasan lushnje vlore durres sdin keta plera ku qellojn menodjn vetem hasmin me lek i bet me miliona euro tani prisni krismat vetem njerez te poshter pa dinjitet e pa moral

  Përgjigju
 • Thanoja: 18/06/2020 13:17

  Njeri shume i mire dhe i respektueshem zoti Mazi.

  Përgjigju


×

Lajmi i fundit

John

Sulmi në xhami, xhaxhai i autorit për Report Tv: Ose e kanë bulizuar se është katolik, ose e ka bërë nga depresioni! Kishte kaluar dhe COVID